Társoldalunk:

A világbajnok úszónak nem bocsátották meg a doppingolást

2016.04.16. 18:25

A leghíresebb orosz úszónőnek számító Julija Jefimova nem indulhat hazája e hétvégén rajtoló olimpiai válogatóján, mivel a vizes sportok világszövetsége, a FINA fenntartotta a vele szemben doppingolás miatt elrendelt versenyzési tilalmat. Felfüggesztése mindaddig érvényben marad, amíg a FINA illetékes antidopping-testülete meg nem hallgatja őt, s nem foglal állást ügyében.

A 200 méteres mellúszásban olimpiai bronzérmes, négyszeres világbajnok Jefimova - akit egyszer már eltiltottak 2013-ban, s 16 hónapig nem versenyezhetett - egyike azoknak, akik az utóbbi idők legdivatosabb doppingszerével, a meldoniummal buktak meg.

Legutóbb reménykedve nyilatkozott, hogy végül mégis ott lehet a riói olimpia indulói között, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) úgy határozott: azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, s mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól. A friss FINA-verdikt nyomán azonban erősen kétséges, hogy rajthoz állhat-e az olimpián.

Julija JefimovaForrás: Facebook/Julija Jefimova

Az amúgy nem Oroszországban, hanem Amerikában, Los Angelesben edző Jefimováról az orosz úszóválogatott szövetségi kapitánya, Szergej Kolmogorov szombaton azt nyilatkozta a TASZSZ-nak, hogy ha a versenyzőt felmentik, még ott lehet Rióban, mégha a kvalifikációs orosz bajnokságról távolmaradni kényszerül is. 

A WADA szerdán közölte, hogy azoknak nem kell büntetéstől tartaniuk, akiknek a mintájában a vizsgálat kevesebb mint egy mikrogramm meldoniumot mutatott ki. Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz nem tudni, hogy január elseje - a tiltólistára kerülés - előtt vagy után szedett belőle a versenyző. 

A WADA hivatalos tilalmi listáján az év eleje óta szereplő meldonium szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.