Társoldalunk:

Szabó Joe: Az uszodában bevett módszer volt a fizikai fenyítés

2016.04.16. 12:07

Szabó József, vagy ahogy mindenki ismeri, Joe bevallotta, bár doppinggal nem tömték őket, de a fizikai fenyítés elfogadott dolog volt az uszodában az ő idejében. Ma már más állapotok vannak, tette hozzá.

"Harminc-negyven éve, ha nem is bevett, de elfogadott módszer volt a testi fenyítés – mondta a Borsnak az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok mellúszó klasszis, Szabó Joe.

"Széchy Tamás megkérdezte édesapámat, hogyan szokott megfenyíteni. Apám köpni-nyelni nem tudott, hiszen – bár rossz gyerek voltam – életében nem ütött meg. Tamás bácsinak azonban ott volt a hírhedt sárga botja, amellyel komolyabb teljesítményre ösztökélt bennünket. Amikor naponta a teljesítőképességed határait feszegeted, nem biztos, hogy hatásos a „Légy szíves, ússz gyorsabban!” mondat - mondta a bulvárlapnak az Úszó Hírességek Csarnokába is beválasztott sportoló.

Szabó Joe, Szabó JózsefForrás: Wikimedia Commons

"Egy idő után kialakult bennünk a sárga bottal kapcsolatos feltételes reflex. Széchy csak a rajtkőre tette a botját, és már ez komolyabb erőfeszítésekre sarkallt minket."

Szabó szerint sokat változott a világ, a mostani úszógeneráció tagjai már nem ilyen utánpótlásképzésben nőttek fel. Azóta azonban változtak az idők, manapság elfogadhatatlanok ezek a durvaságok. Gyurta Daniék már nem ilyesféle módszerrel készülnek. És az nem igaz, hogy minket doppinggal tömtek. Semmit nem kaptunk, számtalanszor ellenőriztek minket is."