A magyar úszósport csúcsragadozója is indul Rióban

Vereczkei Zsolt
Vereczkei Zsolt
Vágólapra másolva!
Bővült a Rióba tartó magyar paralimpiai csapat: tíz úszó már biztosan indulhat a világ legrangosabb parasport-eseményén. Az eddigi nyolc országkvóta és egy névre szóló kvóta (Adámi Zsanett) után a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) újabb szabadkártyát kapott a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságtól (IPC). Az IPC döntése alapján Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok kapott indulási jogot, és utazhat Rióba.

Vereczkei Zsolt először az 1992-es, Barcelonában rendezett paralimpiai játékokon vett részt, ahol az S5-ös sérültségi kategóriában 50 méteres hátúszásban nyert aranyérmet. Atlantában, 1996-ban sikerült megvédenie paralimpiai bajnoki címét, ahogyan 2000-ben, Sydneyben is. A háromszoros paralimpiai bajnok úszó Athénban (2004), Pekingben (2008) és Londonban (2012) további egy-egy bronzéremmel gazdagította hazánk paralimpiai érmeinek számát. Az IPC döntése alapján az úszó a hetedik paralimpiájára készülhet, a magyar parasport történetében rekordot állítva fel: Vereczkei Zsolt az első magyar parasportoló, aki hétszer vehet részt paralimpián.

Vereczkei Zsolt az uszoda legendás alakja Forrás: Richard Kalocsai/Richard Kalocsai

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta: "Zsolt egy ikon, az úszósport csúcsragadozója, a magyar parasport legendája. Büszkék vagyunk arra, hogy velünk lesz Rióban, példát, erőt és hitet adva a fiatalabbaknak, az újoncoknak. A Magyar Paralimpiai Bizottság idén Vereczkei Zsoltot a sport kategóriában Príma-díjra fogja felterjeszteni."

Úszásban vagyunk a legerősebbek

A magyar paraúszó-válogatott végleges névsorát a nyolc országkvóta tekintetében a 2016. május 2–8. között megrendezésre kerülő madeirai paraúszó-Európa-bajnokság után határozza meg dr. Sós Csaba szövetségi kapitány javaslata alapján az MPB elnöksége. Adámi Zsanett és Vereczkei Zsolt részvétele a nevükre szóló kvóta miatt biztosított.

A Magyar Paralimpiai Csapatnak jelenleg 24 érvényes kvótája van a riói paralimpiára az alábbi megoszlásban: asztalitenisz (6), erőemelés (2), judo (2), kajak-kenu (1), kerékpársport (1), sportlövészet (2), úszás (10).