Társoldalunk:

MÚSZ: a Kiss László-ügy már nem sportügy

2016.05.09. 15:09

A Kiss László korábbi szövetségi kapitány körül kialakult helyzet "már messze nem sportügy", ezért a Magyar Úszószövetség feladata a szervezet szerint nem lehet más, mint hogy a sportág eseményeire, a versenyzők felkészülésének biztosítására és a méltó helytállásra összpontosítson. A MÚSZ így reagált azokra a fejleményekre, amelyekre szombaton derült fény Kiss László ügyében.

"A Magyar Úszó Szövetség elítél mindennemű erőszakot, attól teljes mértékben elhatárolódik, mint ahogy ezt korábban is kifejezésre juttatta. A MÚSZ osztozik mindazoknak a fájdalmában, akik bármikor is áldozatul estek ilyen cselekedeteknek.  Az 1961-ben történtekről évtizedeken keresztül bármely vélemény csak hallomásokra, nem egyszer megtévesztő tájékoztatásokra épülhetett. Az elmúlt időszakban feltártak érthetően mindenkit megdöbbentettek – ez azonban már messze nem sportügy" – olvasható a MÚSZ közleményében.

Kiss László szövetségi kapitány április 7-én mondott le, miután a Privátkopó.hu internetes portál megírta, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. A 75 éves szakember jelezte, hogy az "ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében" megtette a szükséges lépéseket. 

Kiss LászlóForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az áldozatról az ügy kirobbanását követően elterjedt, hogy elhunyt. Ezzel egy időben több honlapon, sportvezetők, újságírók vagy bloggerek jelentettek meg különböző információkat, mint például, hogy befolyásos családból származott. 

Takáts Zsuzsanna szombat este az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorában beszélt az 55 évvel ezelőtt történtekről, azt mondta, azért állt a nyilvánosság elé, mert elege lett azokból a hazugságokból, amelyek a médiában róla megjelentek. 

Az interjúban Takáts Zsuzsanna részletesen beszélt az ellene elkövetett erőszakról, illetve az azt követő nehézségekről, a családját ért fenyegetésekről. 

A botrány főbb állomásai 

  • Áprilisban került nyilvánosságra az az irat, amely bizonyítja, hogy Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya 1961-ben két társával megerőszakolt egy nőt, és emiatt börtönben is ült.
  • A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) az elnökségi ülésén úgy döntött, hogy Kiss Lászlónak nem kell távoznia a szövetségi kapitányi posztról. Az edzők külön közleményben álltak ki mellette.
  • Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke azt mondta: „Mindenki tudott róla, de senki sem beszélt.” Úgy vélte, erkölcsileg sohasem évül el, amit Kiss tett, de „nem lehet valakit kétszer elítélni”.
  • Lázár János miniszter azt mondta, nincs napirenden, hogy kezdeményezzék Kiss László állami kitüntetéseinek visszavonását. Szerinte „tíz olimpiai aranyérem elég súlyos dolog”.
  • Kiss László lemondott százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesteri tisztségéről, de egyelőre díszpolgári címétől nem fosztották meg, és a helyi uszoda továbbra is az ő nevét viseli.
  • Közben aláírásgyűjtés indult Kiss lemondásáért.
  • Kiss László bejelentette lemondását a szövetségi kapitányi posztról, de azt állította: „koholt vádak alapján” ítélték el, „az ítéletben foglalt cselekményt nem követtem el”.
  • Megszólalt a halottnak hitt áldozat, Takáts Zsuzsanna, és mindent elmesélt az 55 évvel ezelőtt történtekről. Állítása szerint erőszak történt, és nem bocsátott meg Kisséknek.