Vágólapra másolva!
Dombvári Bence megnyerte a K-1 1000 méteres verseny csütörtöki döntőjét a Duisburgban zajló olimpiai pótkvalifikációs kajak-kenu regattán, így szerzett egy újabb férfi kajakos kvótát Magyarországnak. Később a Hufnágel Tibor, Dombvári duó is megnyerte döntőjét K-2 1000 méteren, így Hufnágel révén Magyarország újabb indulási jogot szerzett.

A Budapest Honvéd 23 éves kajakosa rendkívül taktikusan versenyzett az egyes fináléban, az erejét jól beosztva végzett az élen. A rajt a spanyol Marcus Walznak sikerült a legjobban, féltávnál azonban már az az orosz Roman Anoskin vezetett, aki a szerdai előfutamban megverte Dombvárit.

Jól bírta a hajrát

A magyar most vele tartott, a második helyen haladt, majd az élen lapátoló duóhoz a hajrára felzárkózott az ukrán Oleg Kuharik is. Az utolsó száz méteren úgy tűnt, hogy e három kajakos között dől majd el a kvótát érő első két hely sorsa, az ukrán azonban elfáradt, így az utolsó métereken többen is megelőzték. A finist Dombvári bírta a legjobban, így megnyerte a finálét, mögötte Anoskin lett a második.

Dombvári Bence duplán örülhet Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Az orosz és a spanyol srác nagyon kemény ellenfél volt, bár nem feltétlenül rájuk számítottam. Az orosz meglepett az előfutamban, így őszintén szólva egy kicsit féltem is, hogy mi lesz itt a döntőben, hiszen nem ismerem őket annyira, hogy tudjam, hogyan teljesítenek ilyen kemény téthelyzetben. Én viszont bíztam magamban, és valamennyire sikerült kamatoztatni az eddig elvégzett munkánkat" - mondta a parton a győztes.

Akkorát lassult, amekkorát nem illik

A finálét elemezve a magyar kajakos úgy fogalmazott: annyira ment az orosz ellenfél, hogy azt hitte, már "soha nem hal ki, és a végén áttöri a gátat. Aztán az utolsó százon akkorát lassult, amekkorát nem illik, ez volt a szerencsém" - tette hozzá. A közelgő páros döntőről Dombvári Bence azt mondta: nem lesz egyszerű verseny, főleg annak tükrében, hogy most "annyira bekötöttem, hogy úgy kell majd kibogozni. Most pihenek egy kicsit, aztán megpróbálok minden energiámmal, figyelmemmel arra koncentrálni, hogy megnyerjük a párost is" - mondta.

Dombvári Bence egyesbeli sikere után a Hufnágel Tibor, Dombvári duó is megnyerte döntőjét K-2 1000 méteren. Ez már a nyolcadik indulási jog ebben a szakágban, ennél többet nem is lehetett szerezni.

A finálét az olaszok és a spanyolok kezdték a legjobban, de a favoritok között számon tartott magyarok körülbelül 300 méter után az élre álltak, és előnyüket folyamatosan növelve féltávnál már közel két hajóhosszal vezettek. A hajrához is ők érkeztek elsőként, de hogy izgalmas legyen a befutó, arról az ukránok gondoskodtak, akik

az utolsó métereken már ott lihegtek a magyarok nyakán,

sőt pár méteren keresztül az élen is haladtak. Hufnágelék azonban kitartottak, visszavették a vezetést, így a célban ők örülhettek.

A pótkvalifikációs verseny harmadik magyar egysége, a K-1 200 méteren érdekelt Horváth Bence második lett a szám döntőjében, de ennek már nem volt tétje, mert több kvótát Magyarország már nem szerezhetett.

A magyaroknak így a maximálisnál mindössze eggyel kevesebb, szám szerint 17 kvótájuk - 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus - van az augusztusi ötkarikás játékokra, ez a végleges szám. A riói csapat a válogatók alapján alakul majd ki.

A kapitány persze elégedett

Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott vezetőedzője maximálisan elégedett a Duisburgban rendezett olimpiai pótkvalifikációs verseny után, mivel a magyarok elhozták a még megszerezhető két férfi kajakos kvótát.

azaz akár négy indulási jogot is gyűjthettünk volna, de nyolc a maximum férfi kajakban, és nekünk hat már volt - értékelt az MTI-nek a szakember. - Jó versenyeket láttunk, s úgy érzem, nekünk igazán jól jött, hogy a múlt héten válogatók voltak otthon, mert az ottani győztes egységek remekül teljesítettek itt is, azaz nem kellett erre a regattára külön formát időzíteni."

Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyaroknak így a maximálisnál mindössze eggyel kevesebb, szám szerint 17 kvótájuk - 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus - van az augusztusi ötkarikás játékokra, ez a végleges szám. Összehasonlításképpen: London előtt 14-et szereztek, s végül 13-mal oldották meg az olimpiai versenyeket. "Az, hogy férfi kajakban megvan a maximális kvótaszám, azt jelenti, hogy nem kell kényszermegoldásokat alkalmaznunk.

Nem fordulhat elő, hogy valakit azért indítunk egy számban, mert nincs több helyünk,

vagy az, hogy aki otthon a válogatót megnyeri, nem tud bekerülni az utazók közé" - fogalmazott Storcz Botond.

Hozzátette: az olimpián mind a 12 számban indulhat magyar hajó, a megkötés csupán annyi, hogy amelyikben a versenyzők kiharcolták a kvótá(ka)t, abban kötelező indulni. A riói magyar csapat a válogatók alapján alakul majd ki, három számban - női K-1 500 és 200 méteren, illetve férfi C-2 1000 méteren - már a pénteken kezdődő, ugyancsak Duisburgban sorra kerülő világkupán lezárulhat a válogatás.

eredmény, férfi K-1 1000 m, döntő:
1. Dombvári Bence 3:35.307 p
2. Roman Anoskin (orosz) 3:35.695
3. Marcus Walz (spanyol) 3:35.754

férfi K-2 1000 m, döntő:
1. Hufnágel Tibor, Dombvári Bence 3:13.223 p
2. Oleg Kuharik, Vitalij Curjan (ukrán) 3:13.575
3. Gabriel Campo, Rubén Millán (spanyol) 3:18.009

férfi K-1 200 m, döntő:
1. Saúl Craviotto (spanyol) 34.615 mp
2. Horváth Bence 35.077
3. Manfredi Rizza (olasz) 35.094