Puerto Ricóig sem merészkednek el az amerikai úszók

2016.05.20. 20:26

A zikavírustól való félelem miatt az Egyesült Államok úszószövetsége törölte a riói olimpiára készülő válogatott Puerto Ricó-i edzőtáborozását.

Ehelyett Atlantában tartják a közös tréningeket azon versenyzők számára, akik az augusztusi ötkarikás játékokon indulnak az amerikai színek képviseletében. A Puerto Ricó-i edzőtábort közvetlenül azelőtt tartották volna, hogy a csapat átutazik Brazíliába, az olimpiai versenyek színhelyére.

A főként Közép- és Dél-Amerikában terjedő zikavírushoz köthető betegséget nemrég diagnosztizáltak először az Egyesült Államok egyik úgynevezett külterületén, Puerto Ricóban is. Maga a fertőzés már korábban megjelent ott: múlt hét végi adatok szerint 925 zikavírusos megbetegedést tartanak számon, köztük 128 terhes nőt. A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, mert kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál.

Egészségügyi vészhelyzet

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott 1,5 millióra teszik a fertőzések számát.

Irtják a szúnyogokatForrás: AFP/Christophe Simon

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.