Társoldalunk:

5 tény, amit nem tudott Muhammad Aliról

2016.06.04. 13:12

Minden idők egyik legnagyobb bokszolója 74 évesen halt meg. Olimpiai bajnok és sokszoros profi világbajnok volt. Régi barátja, Davis Miller olyan dolgokat árult el róla a CNN-nek, amiket eddig csak nagyon kevesen tudtak. 

Muhammad Ali és George Foreman 1974. október 30-án, KinshasábanForrás: AFP/-

Nem csak egyszer változtatott nevet

Amikor csatlakozott az Iszlám Nemzethez, akkor változtatta meg a nevét Cassius Clayről – de először nem Muhammad Alira, hanem, a mozgalmat vezető Malcolm X nyomán, Cassius X-re, 1964. február 26-án. Március 6-án aztán felvette a Muhammad Ali nevet.

Ali szúfi volt

A kezdeti iszlám nemzetes évek után hamarosan a vallás misztikusabb irányzata felé fordult. 2005-ben már arról beszélt, hogy a szúfizmust érzi magához a legközelebb, amely az egyik legbékésebb ága az iszlámnak.

Sérülten bokszolt a nagy visszatérésekor

Három és fél éves eltiltása után 1970. október 26-án, Atlantában tért vissza. A harmadik menetben, technikai KO-val győzte le Jerry Quarryt, de a meccs majdnem elmaradt. A hathetes felkészülés alatt ugyanis edzőpartnere, Jimmy Ellis eltörte Ali egyik bordáját. Ő azonban úgy döntött, hogy nem halasztják el a meccset, mert attól tartott, hogy ha így tesz, akkor később már nem engedik szorítóba lépni.

Ali 2012 márciusában, egy phoenixi kosárlabdameccsenForrás: AFP/Getty Images/Christian Petersen

A Parkinson-kór újfajta kommunikációra tanította

Miller szerint, miután diagnosztizálták, Ali sokkal többet kommunikált a kezeivel. Sokszor ütögette össze az ujjait, vagy csípte meg mások tenyerét kézfogáskor.

Amatőr bűvész volt

Barátainak gyakran mutatott különféle bűvésztrükköket, még mielőtt a betegsége ezt lehetetlenné tette. Miller azt mondta: eltüntetett egy piros selyemkendőt a kezéből, kettéharapott egy érmét, majd újra eggyé „varázsolta”, vagy éppen úgy tett, mintha fel tudna emelkedni a földről.

Legemlékezetesebb trükkjét viszont első találkozásukkor mutatta neki. Edzőpartnerként találkoztak 1975-ben. Ali mással is kesztyűzött, és Miller már az edzést is figyelemmel kísérő szurkolók között ült az egyik menet után, amikor Ali egyszer csak „elővarázsolt” egy madarat a bal kezéből a ringben.