Vajda elbukta a válogatót, mégis indulhat az Eb-n

Vajda Attila
Hungary's Attila Vajda competes to win the men's C1 1000m final of the 39th ICF Flatwater world championships at the Matyeri Lake of Szeged on August 19, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Ugyan az olimpiai válogatóverseny szétlövésében kikapott, mégis ott lehet jövő héten a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokságon C-1000 méteren Vajda Attila.

Peking olimpiai bajnoka kenusa Szegeden Vasbányai Henrikkel szemben maradt alul, ám ahogyan a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szerdai közleménye fogalmaz, a moszkvai kontinensviadal nem tud választ adni arra, hogy utóbbi milyen erőt képvisel majd az egyes mezőnyben, hiszen az időrend miatt nem kivitelezhető a duplázás. Ugyanis Vasbányai Mike Róberttel C-2 1000 méteren is érdekelt lesz.

Az MKKSZ 39 fős csapatot hagyott jóvá a moszkvai Európa-bajnokságra, amelyet jövő péntektől vasárnapig rendeznek az orosz fővárosban.

Vajda Attila Forrás: AFP/ATTILA KISBENEDEK/Attila Kisbenedek

Férfi kajak szakágban a válogatón triplázó Dombvári Bence az időrend miatt csak két számban rajtol a kontinensviadalon: Hufnágel Tiborral K-2 1000 méteren, valamint a négyessel száll vízre. K-1 1000 méteren a tavaly ifjúsági világbajnok, idén a felnőtt mezőnyben is remeklő Kopasz Bálint szerepel.

Bár két számban, Szomolányi Mátéval K-2 200 és K-1 200 méteren is kvalifikációt szerzett Horváth Bence, az időrend miatt ő is csak az egyik számot tudja vállalni, az pedig a páros lesz. K-1 200 méteren így a válogatón második Birkás Balázs indulhat. A férfi szakág érdekessége, hogy a K-4 500 méteres csapathajóban szerepet kapott Tótka Sándor és Molnár Péter, akik Nádas Bencével és Somorácz Tamással ülnek majd egy hajóba.

"Fontosnak tartottam, hogy azok a versenyzők is szóhoz jussanak, akik csak szétlövésben maradtak alul. Mivel a K-4 500 méter most került vissza az Európa-bajnoki programba, így Tótka Sándorék ebben a számban kapnak lehetőséget" - mondta Storcz Botond felnőtt vezetőedző, aki kitért a K-4 1000 méteres egységet érintő válogatási elvre is.

"A válogatási elvek szerint az olimpiai távú csapathajó akkor indulhat az olimpián ebben az összeállításban, ha az Európa-bajnokságon jó eredményt ér el. Hogy mi a jó eredmény? Ezt itt és most nem lehet egzaktul megfogalmazni, hiszen nem tudjuk, hogy milyen rivális egységek indulnak, kikhez kell viszonyítani a csapathajó teljesítményét" - tette hozzá.

A női kenu, valamint a női kajak szakágban a válogatón nyertes versenyzők szerepelnek - egyetlen kivétel lehet. Storcz Botond ugyanis a női csapathajóban szeretné kipróbálni Vad Ninettát és Fazekas-Zur Krisztinát is, pénteken dönt arról, hogy milyen összeállításban szerepel majd a négyes a kontinensviadalon.

"A tavalyi évből tanulva látni szeretném, hogy ténylegesen melyik összetételben a legjobb a négyes. Ami az Európa-bajnokság után is változhat, bőven van időnk arra, hogy valóban tökéletes csapathajót rakjunk össze" - árulta el a vezetőedző.

Az Európa-bajnokságra készülő keret, férfiak, K-1
5000 m: Solti László
1000 m: Kopasz Bálint
500 m: Nádas Bence
200 m: Birkás Balázs

K-2
1000 m: Hufnágel Tibor, Dombvári Bence
500 m: Tóth Dávid, Kulifai Tamás
200 m: Horváth Bence, Szomolányi Máté

K-4
1000 m: Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila
500 m: Tótka Sándor, Molnár Péter, Nádas Bence, Somorácz Tamás

C-1
5000 m: Kiss Tamás
1000 m: Vajda Attila
500 m: Kiss Tamás
200 m: Hajdu Jonatán

C-2
1000 m: Vasbányai Henrik, Mike Róbert
500 m: Korisánszky Dávid, Mike Róbert
200 m: Lantos Ádám, Nagy Péter

C-4:
1000 m: Korisánszky Dávid, Varga Dávid, Sarudi Pál, Kiss Tamás

nők, K-1:
5000 m: Bodonyi Dóra
1000 m: Fazekas-Zur Krisztina
500 m: Kozák Danuta
200 m: Douchev-Janics Natasa

K-2:
1000 m: Takács Tamara, Medveczky Erika
500 m: Szabó Gabriella, Kozák Danuta
200 m: Douchev-Janics Natasa, Homonnai Luca

K-4:
500 m: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna/Fazekas Krisztina/Vad Ninetta, Csipes Tamara

C-1:
200 m: Lakatos Zsanett
500 m: Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág