Európa legjobbja lett a 39 éves magyar kajakos

Csay Renáta, kajak-kenu
Singapore, Singapore : Renata Csay (right) and Ramona Farkasdi from Hungary celebrating after winning the Women's K2 seniors race during the Canoe Marathon World Championships at The Float@Marina Bay on 23 October 2011. With the victory in 2hr 24sec, Csay became the first female paddler to win both the single and double-kayak events in the same Canoe Marathon World Championships three times. It also gave the 34-year-old her 10th world title, cementing her status as the best female marathon canoeist on the planet.
Vágólapra másolva!
A magyar versenyzők egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek a spanyolországi Pontevedrában zajló maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság szombati napján, a felnőtt egyéni küzdelmek során. Női kajakban (26,2 kilométeren) kettős magyar siker született, miután a győztes Csay Renáta mögött Kiszli Vanda érkezett be másodikként a célba. Csay megvédte címét.

Tavaly év elején utolsó idényére készülődött a győriek kiváló maratonistája, Csay Renáta. A győri világbajnokság egyéni ezüst- és páros aranyérme után azonban úgy döntött, mégsem teszi le a lapátot, kedvet és erőt is érez magában a folytatáshoz. A pontevedrai Európa-bajnokságon aztán Kiszli Vandát, valamint a tavalyi világbajnok cseh Kozicskovát maga mögé utasítva nyerte meg az aranyérmet.

"Reni csodálatos versenyzéssel védte meg Európa-bajnoki címét. Már a rajtot követően elszakadt a mezőnytől ez a három versenyző, majd lányaink az első futás után robbantottak, és le is dobták magukról cseh riválisukat. Végig fej fej mellett, egymást segítve versenyeztek, Kozicsovának esélye sem volt befogni őket. Az utolsó futásra

De minden elismerés megilleti Kiszli Vandát is, aki az U23-as győzelmét követően a felnőtt mezőnyben is dobogóra tudott állni” – mondta Weisz Róbert, a magyar csapat vezetője.

Forrás: AFP

A férfi kenusoknál a hazaiak kedvence, Manuel Campos nyert, de a világbajnoki címvédő Kövér Márton nem könnyítette meg a spanyol versenyző dolgát. A rajtot követően egy ötfős boly alakult ki, amelyben ott lapátolt az U23-asok között is szereplő Nagy Gergely. A fiatalok között elrontotta a rajtját, most azonban jól helyezkedett, többször vezetett is, ám a második futást követően szépen leszakadozott mindenki, és az aranyért zajló versenyfutásra Campos és Kövér maradt. A két versenyző végig együtt haladt, csak a finisben tudták eldönteni a győzelem sorsát.

a közönség nagy biztatása közepette talán ha húsz centivel előbb Campos ért be az élen a célba” – tette hozzá a szakember, aki elégedett volt a hatodik helyen záró Nagy Gergely szereplésével is.

Férfi K-1-ben Boros Adrián bronzéremnek örülhetett ezen a napon, amelyet nagy versenyben szerzett meg. Az érmek sorsáról ezúttal is az utolsó 200 méter döntött, a portugál José Ramalho győzött, a második helyen a spanyolok versenyzője, Emilio Merchán érkezett. Boros harmadik helye mellett az U23-as mezőnyben is induló Máthé Krisztián a 14. helyen zárt.

„Kőkemény csatát hozott a férfi kajakosok versenye. A célba érkezést követően Adrián elmondta, olyan nagy veretés volt az élen, hogy se inni, se energiazselét magához venni nem volt ideje. Egy pillanatnyi kihagyás sem fért bele ebbe az ütközetbe” – magyarázta Weisz Róbert.

Vasárnap a felnőtt párosok versenye következik.