Nevetséges Eb-ről zárták ki Risztov Évát

Risztov Éva FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása SPORT sportoló SZEMÉLY úszik verseny Kazany, 2015. július 25.
Risztov Éva a nyíltvízi úszók női 5 kilométeres versenyszámában a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. július 25-én. A magyar versen
Kazany, 2015. július 25. Risztov Éva a nyíltvízi úszók női 5 kilométeres versenyszámában a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. július 25-én. A magyar versenyző a 12. helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Bár Risztov Éva harmadikként ért célba a hoorni nyíltvízi Európa-bajnokság 10 kilométeres versenyében, utólag diszkvalifikálták – a világ- és Európa-bajnok német Isabelle Harléval egyetemben – pályatévesztés miatt. A magyar klasszis és a szövetségi kapitány is nevetségesnek nevezte a hollandiai körülményeket.

Tény, egy bolyban haladva olimpiai bajnokunk a többiekkel együtt a célfolyosó mellé úszott, ám amíg akadt, aki visszafordult, és végül a befutó kezdetét jelző bóját megkerülve tette meg az utolsó métereket, addig Éva és német riválisa a kötél alatt átbújva korrigált:

azaz a kötél egyik oldaláról átmentek a másikra. Ennek ellenére utólag kizárták őket – olvasható a szövetség közleményében.

Gellért Gábor szövetségi kapitány a pályatévesztést nem vitatta, ugyanakkor elmondta, az óvásban is arra helyezték a hangsúlyt, hogy a 21. században megszokott sztenderdekhez képest felháborítóan nívótlanok a körülmények. „Szánalmas, ami itt van – jelentette ki a szakvezető. – A legutolsó kupaversenyen is van lehetőség arra, hogy a résztvevők a pályán gyakoroljanak legalább egy nappal a rajt előtt, de inkább kettővel. Itt még egy órával a start előtt sem voltak képesek kijelölni a végleges vonalat, a rajt előtti percekben cserélgették a kék és zöld bójákat kint a vízen” – mondta a kapitány.

Risztov Éva Forrás: MTI/Kovács Anikó

„A befutó pedig egészen elképesztő: egy-egy ötven méteres madzag néhány teniszlabda nagyságú gömbbel, az elején egy-egy kosárlabda méretű bójaszerűség a jelzés,

Balatonfüreden embernagyságú bóják vannak mindenütt, fél méter magas, felfújt hurkák között úsznak be, itt meg olyanok a kötelek, mint a makói strandon, és akkor még a makóiakat sértem meg...”

Kinevették a magyar óvást

A kapitány elmondta, a mezőnyt addig vezető holland címvédő, Sharon van Rouwendaal vitte vakvágányra a többieket, ő kvázi hazai vízben úszva haladt rossz irányba, aztán amikor észrevette, jött a korrigálás, amit ki így, ki úgy tett meg – Rouwendaal visszafordult, és ez az aranyérmébe került (4. lett), hiszen azok jártak jól, akik hátrébb voltak, mert ők így kapcsolhattak, és gyorsabban visszamehettek.

Ennél még Kazanyban is jobb volt Forrás: MTI/Kovács Anikó

„Az óvásban arra hivatkoztunk, hogy a pálya nem volt kijelölve rendesen – mondta a kapitány. – Amikor fogalmaztuk, már akkor kinevettek minket, hogy miért akarunk elveszteni száz eurót... Mondtuk, mi csak küzdünk a versenyzőnkért a végsőkig. De itt tényleg elképesztőek a körülmények. Egy Európa-bajnokságon nem tudnak öltözősátrat sem felállítani?

Az utcán kellett átöltöznie a csapatnak...”

Gellért Gábor ugyanakkor jelezte, klasszikus nyíltvízi viadal az Eb, annak minden megpróbáltatásával, hiszen míg a kikötőben 18.2 fok a víz, addig a nyílt tengeren – ahol a versengés nagyobb része zajlik, kőkemény hullámzásban, oldalszélben – már csak 16.8 fokban kell küzdeni, mindez szinte tökéletesen leképezi a riói körülményeket.

A magyar klasszis nem eszi magát

Risztov Éva is erre helyezte a hangsúlyt a versenyt követően. „Történt, ami történt, nem tudok semmi olyat mondani, amivel felkavarom az érzelmeket. Én mindent megtettem ma, nem tehetek róla, hogy nem tájékoztattak bennünket előre a két sárga bójáról a végén, jellemző, hogy öten úsztunk rossz irányba. A lényeg, hogy amit én elterveztem, azt meg is csináltam.

kikerültem minden konfliktust, az összes verekedésből kihúztam magam, inkább odébb mentem, csak az úszásra koncentráltam. A tanulság pedig az, hogy valami mindig valamiért történik, azaz hálás vagyok a sorsnak, hogy ez most esett meg, és nem egy hónap múlva.”

Risztov Éva a kétkedőknek is választ adott vasárnap, hiszen többen úgy gondolták, ő csak a medencéhez hasonló, síkvízi körülmények között képes kiemelkedő teljesítményre. „Mondanak sokan sok mindent, én azt gondolom, bizonyítottam sokszor, sokféle versenyen, így ma is. Egyébként pedig ha választani kell egy Eb-érem és egy olimpiai érem között, akkor azt hiszem, nem lehet kétséges, mire szavazok. És ha még azt is hozzátesszük, hogy a londoni győzelmemet megelőző világbajnokságon is kizártak, és ott is jogtalanul...”