Gyurta szerint világcsúcs kell az olimpián, de készen áll

2016.07.17. 19:21

Dacára annak, hogy Gyurta Dániel a FINA idei világranglistáján 2:10.84-es eredménnyel a nem éppen előkelő 42. helyet foglalja el a 200 méteres mellúszók között, nyugodtan és kellő önbizalommal készül a riói olimpiára a szám címvédője. A Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának nyilatkozó háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok edzőivel együtt időben levonta a következtetéseket a tavalyi kazanyi világbajnokságon történtekből, és most is úgy gondolja: jobb, hogy ott lett harmadik, mint ha Rióban kellene egy bronzéremmel beérnie. 

"Négy évvel ezelőtt sokkal feszültebb voltam, talán túl sokszor is gondoltam arra, hogy nekem kell nyerni. Így aztán nem kis feladatot jelentett a kitűzött cél elérése. Mégis, éreztem, hogy minden együtt van bennem a legnagyobb sikerhez is, és ezt a 2:07.28-as világcsúccsal megnyert olimpiai döntő be is bizonyította. Nincs két teljes mértékben azonos felkészülés, de a 2012-es menetrend annyira tökéletes volt, olyan jó és időt álló, hogy nagyjából ugyanazt az útvonalat jelöltük ki az év elején. Csupán néhány feleslegessé vált részét kellett eltávolítanunk, más elemeit pedig átdolgoznunk. Úgy azért minden sokkal könnyebb, hogy egy arany már a zsebemben van" – mondta Gyurta.

Mindent egy lapra

A 2009-es római, a 2011-es sanghaji és a 2013-as barcelonai világbajnokságok megnyerése után a mesternégyes már nem sikerült tavaly Kazanyban, ahol a német Marco Koch (2:07.76) lett az első, az amerikai Kevin Cordes (2:08.05) a második, kevéssel mögötte Gyurta (2:08.10) a harmadik.
"Akkor és ott ennyit tudtam kihozni magamból. Bosszantott, hogy az edzésen mért idők alapján tudtam volna jobbat is, vigaszt viszont az jelentett, hogy így sem szakadt meg a döntős szerepléseim 2007 óta tartó sorozata. Ugyanakkor ez már a múlt. Nem is tekintek hátra, csak az előttem álló nagy feladattal foglalkozok" – folytatta az UTE válogatottja, aki a két mesteredzője, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs mellett ma is segítőtársaként említi Széles Sándort.

Gyurta Dániel meglepetésre készül RióbanForrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Négy éve – csak a hazai pálya miatt – elindult az olimpia előtti debreceni Európa-bajnokságon, és 2:08.60-nal ki is harcolta az első helyet. Idén kihagyta a londoni Eb-t, vagyis mindent egy lapra tett fel: Rióra.

Világcsúcs kell Rióban

"Valószínűleg idén is világcsúcs kell 200 mellen az olimpiai aranyéremhez, és erre többen is képesek lehetnek, de már a döntőbe jutásért is oda kell tennie magát annak, aki nem akar csalódottan távozni. Keményen megdolgoztam azért, hogy inkább én okozhassak meglepetést az ellenfeleimnek, mint ők nekem" – hangsúlyozta az olimpia előtt az idei rangsor 42. helyéről startoló Gyurta Dániel, aki „egy csapatba" került Cseh Lászlóval, amikor vele is támogatói szerződést kötött a Telekom.

Húsz nappal az olimpiai úszóversenyek rajtja előtt a 23 esztendős (Gyurta is ennyi volt négy éve) amerikai Josh Prenot 2:07.17-tel vezeti a világranglistát, ennél jobb időt egyedül a Gyurta világcsúcsát megdöntő japán Akiro Jamagucsi úszott (2:07.01) – nem sokkal a londoni olimpia után.