Társoldalunk:

Nadal akadémiájára került a magyar tenisz nagy tehetsége

2016.07.17. 12:41

A 14-szeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadal mallorcai teniszakadémiáján edz ősztől Valkusz Máté, a junior világranglista korábbi éllovasa.

A magyar szövetség (MTSZ) Markovits László korábbi teniszező, a Vasas elnöke révén került kapcsolatba a spanyol akadémiával, amely júniusban nyitotta meg kapuit Manacorban, a világklasszis játékos szülővárosában.

A Vasas elnöke segített

"Édesapám vízilabdaedzői munkája révén Barcelonában nőttem fel, és ott kezdtem el versenyszerűen teniszezni" - közölte Markovits László. "Ennek köszönhetően számos kapcsolatra tettem szert a spanyol teniszvilágból. Rafael Nadal menedzsere, a korábbi elitjátékos, Carlos Costa is jó barátom, így merült fel, hogy én képviseljem az akadémiájukat itt Magyarországon. Az elmúlt hónapok egyeztetései után ott tartunk, hogy a Nadal-akadémia hivatalos partnerévé válik az MTSZ, ajánlásom nyomán pedig Valkusz Máté személyében az első magyar játékos már ki is került Mallorcára." 

Valkusz a szlovákok elleni Davis-kupa-csapatnak is tagja lettForrás: MTI

A kétszeres országos bajnok hozzátette, a 17 éves Valkusz a mostani próbahetek után szeptembertől egy éven át jelentős időt tölt Spanyolországban edzésekkel, és együtt utazik versenyekre az ottani csapattal. A Davis-kupa-válogatottat irányító Kuhárszky Zoltán - aki Valkusz Máté edzője is - néhány napot Mallorcán töltött a júniusi Roland Garros után, így testközelből is láthatta az akadémia működését. 

Kivételes lehetőség

"Szakmailag csak támogatni tudom az együttműködést, hiszen egy kivételes lehetőségről beszélünk. Az első tapasztalataink alapján elmondhatom, hogy - függetlenül attól, hogy profitorientált vállalkozásról beszélünk - a Nadal-akadémián tényleg át akarják adni azokat az alapértékeket a profi hozzáállásról és a megfelelő sportemberi mentalitásról, melyek sikeressé tehetnek egy fiatal élsportolót" - mondta a kapitány, kiemelve, tanítványa a lehető legjobb helyre került.

Szűcs Lajos, a magyar szövetség elnöke kifejtette, a kormány támogatásának köszönhetően a sportág jelentős állami forrásokat kap, melyek révén lehetőség nyílik a nemzetközi szakmai együttműködések támogatására. "Rafael Nadal személye garancia számunkra a minőségre, az utánpótlás élversenyzőink számára pedig komoly motivációt jelenthet, hogy egyszer eljussanak erre az akadémiára" - hangsúlyozta.

Jó teniszezőt és jó embert akarnak faragni a fiatalokból

Carlos Costa korábbi profi teniszező, aki jelenleg az akadémia technikai igazgatója, nagy lehetőségként tekint az együttműködésre: "Nagyon várjuk a közös munkát a Magyar Teniszszövetséggel és a magyar tehetségekkel. A Movistar Rafa Nadal Akadémia igazi otthonként szolgál a fiatal játékosoknak, érkezzenek a világ bármelyik tájáról. Alapvető célunk, hogy a mi növendékeink ne csak jó teniszezőké váljanak, hanem jó embereket is faragjunk belőlük. Az akadémián minden azokról az értékekről szól, amit Rafa, a családja és az egész csapat mellett volt szerencsém megtapasztalni az elmúlt tizenöt év közös munkája során." 

Markovits László arról is beszélt, hogy itthon kik számára állhat nyitva ez az út: "Az első számú partner az MTSZ és az általa kiválasztott sportolók, de minden élversenyző számára adott lehet a lehetőség, nem elfelejtve, hogy a részvétel jelentős költséggel jár, és az akadémiai kapacitások is végesek. Az intézmény egyébként számos szolgáltatást nyújt a tanév során, ilyen az angol nyelvű középiskola, a teljes körű étkezési és szálláslehetőség, a sportorvosi és rehabilitációs szolgáltatások és még számos egyéb sportszakmai lehetőség." 

A klubelnök hozzátette, szeretne az együttműködésnek további sportszakmai többletet is adni, ennek jegyében zajlanak az egyeztetések arról, hogy 2017-től Budapesten is elinduljon a Rafael Nadal Tour, ami egy utánpótlás-versenysorozat, a győztesei pedig testközelből is megismerkedhetnek majd a mallorcai akadémiával.