Elveszítheti fél szemét a volt bokszvilágbajnok

Israel Vazquez v Jhonny Gonzalez EOS1DMkII-242283 71865652 BOXING
LAS VEGAS - SEPTEMBER 16: Israel Vazquez is checked by his team after Jhonny Gonzalez of Mexico cut his eye during their WBC super bantamweight titile fight at the MGM Grand Garden Arena September 16, 2006 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Ethan Miller/Getty Images) *** Local Caption *** Israel Vazquez
Vágólapra másolva!
A mexikói Israel Vazquez korábbi bokszsérülései miatt alig lát a jobb szemére, és már esélye sem maradt arra, hogy a helyzet javuljon. A bunyós döntött: normálisan szeretne kinézni egy nem működő szemmel.

2007 márciusa és 2008 márciusa között három alkalommal mérkőzött meg egymással a kispehelysúlyú Israel Vazquez és Rafael Marquez, a trilógiát minden idők legjobb mérkőzései között emlegetik a bokszszakértők és -rajongók. Később, egy negyedik alkalommal is összecsaptak, de akkor a 41 éves, szintén mexikói Marquez simán nyert.

A most 38 éves, korábbi háromszoros világbajnok Vazqueznek

a szeme aktív korában borzasztóan sérülékeny volt,

több műtéten is át kellett esnie. A rengeteg csata káros hatása miatt hamarosan el is kell távolítani a jobb oldali látószervét.

Forrás: Getty Images/AFP/2006 Getty Images/Ethan Miller

"A probléma nyilván a Marquez elleni harmadik csata után éledt fel leginkább, de ezzel nem akarom a sportágat, vagy a meccseimet démonizálni, sajnos én és az orvosom is nagyot hibáztunk" - idézte a Profiboksz.hu a bunyóst. "Számos műtétet hajtottak végre a retinámon, az egyik alkalommal pedig egy új módszert próbáltak ki - szilikont raktak a szemembe."

Vazquez bízott az orvosokban, és bár a látása ezután sem volt tökéletes, tudta élni az életét. "2011-ben egy klinikán azt mondták nekem, valóságos csoda, hogy nem veszítettem el a látásomat, hiszen túl sok műtétet nem bír ki a retina, nekem pedig hat operációm is volt. Azt mondták, hogy a szaruhártyámat kellene megműteni.

A fényre érzékeny, árnyékokat látok, de ennyi. Eddig is csak a bal szememet tudtam használni, és el voltam így. Felajánlották nemrégiben egy protézis beültetését, Mauricio Sulaiman pedig segít az anyagiakban. Döntöttem: inkább nézzek ki normálisan valamivel, ami nem működik. Egyelőre nem tudom, mikor műtenek meg, pszichésen biztos nehéz lesz, de meg kell majd szoknom az új helyzetet."

Végezetül a saját példája miatt egy üzenetet is megfogalmazott a többi bokszolónak. "Ezúton is

és inkább legyen óvatos."