Vágólapra másolva!
A népes magyar úszókülönítményből csak három-négy versenyzőt lehet kiemelni, a többiek riói teljesítménye messze elmaradt a várakozástól, és néhány sokkoló meglepetésben is volt részünk az olimpián. Sós Csaba szakmai alelnökkel kerestük az okokat. 

„Várjunk még az értékeléssel, hiszen épphogy túl vagyunk az úszóprogram felén. Emlékezzenek csak vissza Atlantára, ahol az úszóink csalódást keltően kezdtek, aztán a végén csak lett három aranyunk. A kérdés alól azonban nem szeretnék kibújni: tagadni sem lehetne, hiszen

– mondta az Origónak Sós Csaba, a szövetség szakmai alelnöke.

És sajnos szinte az egész csapatnál, nem csak egy-egy versenyzőnél.

A kevés kivétel: Hosszú Katinka, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás.

Az ő teljesítményükön látszik, hogy valóban az olimpiára készültek, hiszen egyéni csúcsokat, olimpiai rekordokat, illetve világcsúcsot úsztak, de legalábbis kiúszták magukat Rióban.

Hosszú Katinka Rióban is verhetetlen Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Hosszúról azt tartja a közvélemény, hogy amerikai rendszerben készült, de ő azért ízig-vérig magyar versenyző, nem véletlenül a magyar számokban, vegyesen és háton a legerősebb, és amit ő kivitt magával Amerikába, anélkül nem lehetett volna belőle akkora klasszis, amekkorává vált.

„Kapás Bogi nagyon tehetséges úszó, és neki még hátravan a fő száma,

Kenderesi pedig tökéletesen mutatta be legnagyobb erősségét, hiszen talán a világon nincs még egy olyan záró 50 méter pillangón, mint az övé. Ők a jövő emberei, és vannak még tartalékaink bőven" – tette hozzá Sós.

Itt valami nagyon nagy baj van

„Nyilván nem a versenyzőket fogjuk elővenni, amikor eljön az olimpiai beszámolók ideje. Alaposan meg kell néznünk minden folyamatot, hogy pontosan lássuk, milyen problémák vezettek odáig, hogy sok versenyzőnk erősen alulteljesített a riói olimpián.”

Nem is csak az éremesélyesekről van szó, gyakorlatilag a teljes magyar úszócsapat csődöt mondott. Pedig ha megnézzük, milyen időket úsztak a versenyzőink idén, azt látjuk, hogy

minden idők egyik legsikeresebb olimpiájának kellett volna lennie

Riónak az úszók szempontjából.

A férfiak eredményei az Eb-n és az olimpián

Férfiak:

400 gyors

Bernek Péter:

London: 3:46.81 (3.)

Rio: 3:48.58 (21.)

Kis Gergő:

London: 3:54.76 (35.)

Rio: 3:54.15 (38.)

200 gyors

Bernek

London: 1:48.22 (11.)

Rio: 1:49.73 (37.)

Kozma Dominik

London: 1:47.85 (10.)

Rio: 1:47.53 (15.)

400 vegyes

Verrasztó Dávid

London: 4:13.15 (1.)

Rio: 4:15.04 (12.)

200 pillangó:

Cseh László

London: 1:52.91 (1.)

Rio: 1:55.14 (előfutamban úszta a legjobbját, végül 7. lett)

Kenderesi Tamás

London: 1:55.39 (3.)

Rio: 1:53.62 (3.)

200 mell

Gyurta Dániel

Országos bajnokság: 2:10.84

Rio: 2:11.28

Bernek Péter 400 és 200 gyorson is alaposan elmaradt attól az eredménytől, amit az Európa-bajnokságon hozott, de Kis Gergő és Kozma Dominik sem hozta magát, ami például a 4x200-as gyorsváltón is jól látszott: Rióban 6 másodperccel úsztak rosszabbat, mint a londoni Eb-n.

Gyurta Dániel címvédőként égett meg Rióban Forrás: MTI

Még fájdalmasabb azoknak a szereplése, akiktől érmet, titkon aranyat reméltünk. A címvédő Gyurta Dániel 200 mellen fél másodperccel maradt el Rióban az ob-n úszott idejétől, és már az elődöntőbe sem jutott be, Verrasztó Dávid Európa-bajnoki győztes idejétől majdnem két másodperccel maradt el 400 vegyesen,

Cseh László pedig az Eb-győztes idejével olimpiai bajnoki címet szerzett volna,

Rióban azonban ettől nagyon messze volt.

A nők eredményei az Eb-n és az olimpián

200 gyors

Verrasztó Evelyn

London: 1:58.16 (5.)

Rio: 1:59.44 (28.)

Késely Ajna

London: 1:58.24 (6.)

Rio: 1:59.20 (20.)

100 pillangó

Szilágyi Liliána

London: 57:54 (4.)

Rio: 58:31 (13.)

200 pillangó

Szilágyi Liliána

London: 2:07.24 (2.)

Rio: 2:07.34 (10.)

400 vegyes

Jakabos Zsuzsanna

London: 4:38.39 (3.)

Rio: 4:38.52 (13.)

Nem jobb a helyzet a női mezőnyben sem, Verrasztó Evelyn, Késely Ajna, Szilágyi Liliána és Jakabos Zsuzsa sem tudott jobbat úszni az Európa-bajnoki idejénél.

Már megy az üzengetés

A hatalmasakat bukó úszóink közül Gyurta Dániel előfutamos kiesése azért volt különösen fájó, mert mellúszó klasszisunk címvédőként nem jutott be még az elődöntőbe sem. Széles Sándor az előfutam után tett nyilatkozatában már a felelősöket is nevesítette, de Sós szerint csak elragadták az érzelmei az edzőt.

„Széles egy zseni, ez vitán felül áll, de úgy gondolom, a felelősöket nem így kell megkeresni. Teljesen megértem, hogy el volt keseredve, hasonlóan éreztünk mi is, de a konzekvenciák levonásával meg kell várni a versenyek végét.”

Gyárfás Tamás elnök, Sós Csaba szakmai alelnök (balra) és Hargitay András szövetségi kapitány Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Sós egyébként nem is Gyurta veresége miatt volt a leginkább szomorú. „Borzasztóan szerettem volna, ha Cseh Laci olimpiai bajnoki címmel teszi fel a koronát pályafutására. Nagyon megérdemelte volna, és úgy nézett ki, most legyőzheti Phelpset, hiszen vezette a világranglistát, és az olimpia előtt olyan időket úszott, hogy joggal bízhattunk a győzelmében. Sajnos másként alakult.”

Mi vár még ránk Rióban?

Mivel Verrasztó Dávid visszalépett a 200 vegyestől, egy újabb éremesélytől estünk el, habár Sós szerint Verrasztó a rövidebb távon egyébként sem tartozott az esélyesek közé.

A szakmai alelnök szerint azonban még lesz érmük az úszóinknak Rióban.

„Kapás Bogi legerősebb száma a 800 gyors, tőle egyértelműen érmet remélek, de nem aranyat, mert nagyon úgy fest, hogy Katie Ledeckyt egyelőre nem lehet megverni. Cseh Laciban – ne feledjük, 100 pillangón is világranglista-vezető – inkább a szívemmel bízom, mint az eszemmel, de láttunk már nagyobb meglepetést is, mint amilyen az ő győzelme lenne a rövidebb távon.”

Kapás Boglárka, ha Ledeckyt nem is kapja el, egy érmet hozhat 800-on Forrás: MTI/Kovács Tamás

Sós azt sem tartja lehetetlennek, hogy Hosszú Katinka négy arannyal térjen haza Rióból. Ehhez már csak a 200 hátat kellene behúznia a magyar klasszisnak.

hiszen a hosszabb számok inkább fekszenek neki. 400 vegyesen is nagyon megverte a mezőnyt, aztán a 200 már szorosabb volt, bár ebben benne van az is, hogy a 400 biztosan nagyon sokat kivett belőle” – tette hozzá az alelnök.