Miért ilyen nagy szám ez az úszóarany?

2016.08.14. 11:11

Simone Manuel lett az első színesbőrű úszónő, aki olimpiai bajnoki címet nyert. De a Rióban 100 gyorson aranyérmes amerikai versenyző sikere több, mint egy egyszerű fekete győzelem.

"Ez az arany nemcsak az enyém, hanem minden afroamerikai úszóé, aki még előttem úszott, és akik inspiráltak engem. Nagyon remélem, hogy én is a példaképe lehetek valakinek, és inspirálhatom arra, hogy az úszást válassza" – mondta a 100 gyors megnyert döntője után Simone Manuel.

Elsírta magát a döntő utánForrás: NurPhoto/Xěnhua/Photoshot/NurPhoto/Fei Maohua


Győzelme azért is számít mérföldkőnek, mert nem véletlenül nem tudott eddig fekete úszónő olimpiát nyerni. A legnagyobb úszóműhelyek az Egyesült Államokban működnek, ahol a feketéket nagyon sokáig egyszerűen nem engedték be az uszodába.

Kötelező úszásoktatás?

Ez már ugyan hosszú évtizedek óta nincs így, de mivel a szülők nem úsztak, nem tudták maguktól megtanítani a gyerekeiket sem, és ez generációkon keresztül így ment. Ezért van az, hogy

az Egyesült Államokban a fekete gyerekek 70 százaléka még mindig nem tud úszni. Részben emiatt tervezik, hogy kötelezővé teszik az úszásoktatást az általános iskolában.

Nem volt még fekete úszónő nyakában olimpiai aranyéremForrás: NurPhoto/Xěnhua/Photoshot/NurPhoto/Qi Heng


"Ez a győzelmem azoké a fekete gyerekeké is, akiket nem engedtek az uszodába, és azoké az uszodáké is, amelyek befogadták a feketéket.Remélem, eljön a nap, amikor többen leszünk, és nem úgy vonulok be a történelemkönyvbe, hogy Simone, az egyetlen olimpiai bajnok fekete úszónő" – mondta Manuel.