Vágólapra másolva!
Babos Tímea nem tudta ugyan legyőzni Simona Halepet, de így sincs hiányérzete a US Opennel kapcsolatban. Az idei New York-i verseny az első olyan Grand Slam-tornája volt, ahol kiemelt lehetett, és a harmadik fordulóba jutással egyből egyéni rekordot ért el. Úgy érzi, mostanra elmúlt a Grand Slam-fóbiája, lazábban tudja venni a nagy versenyeket, és az edzője megértette vele, hogy a kiemelt tornákon is ugyanazokkal találkozik, mint a kisebb médiafigyelmet kapó viadalokon.

Első számú női teniszezőnk, Babos Tímea élete legjobb Grand Slam-tornáján van túl: New Yorkban a harmadik fordulóig jutott, és ott is komoly győzelmi esélye volt az ötödik helyen kiemelt román Simona Halep ellen. Bár a döntő játszmában 4:4-nél a maga javára fordíthatta volna a meccset, végül Halep jutott tovább, ennek ellenére nem tört össze amiatt, hogy nem tudta kihasználni a nagy lehetőséget.

Sosem állt még olyan jó helyen a világranglistán, mint ahol a US Open után jegyzik majd Forrás: AFP


„Abszolút nincs bennem hiányérzet. Magas színvonalú meccsen kaptam ki döntő szett 6:4-re a világ ötödikjétől, nem hiszem, hogy ezt magyaráznom kéne, mint ahogy a játékom sem szorul magyarázatra. Ami számomra nagy kihagyott lehetőségként maradt meg, az a Roland Garros második fordulója, ahol kikaptam a francia Mladenovictól.

– mondta Babos Tímea az Origónak.

Nem tudott elég laza lenni

Abban, hogy legyőzte a Grand Slam-fóbiáját, nagy szerepe volt a US Opent megelőző, 2,8 millió dollár összedíjazású cincinnati tornának, ahol a selejtezőből indult, majd

a főtáblán két kiemeltet, a svájci Belinda Bencicet és a szlovák Dominika Cibulkovát is kiejtette,

végül a nyolc között a Roland Garros-győztes Garbine Muguruza állította meg.

„Korábban teljesen másképp játszottam a Grand Slameken, másképp fogtam fel az egész versenyt, túl nagy jelentőséget tulajdonítottam neki, és nem tudtam elég laza lenni. Biztos benne volt az is, hogy egy Grand Slam-torna nagyobb szerepet kap a médiától, a nézőktől,

Cincinnatiben Cibulkova személyében egy top 10-es játékost vertem, ami szintén jót tett az önbizalmamnak.”

Rió nem jó emlék

Babos a második olimpiáján szerepelt, Londonban a második fordulóban kapott ki a német Angelique Kerbertől, most azonban csak egy meccs jutott neki, mert a később bronzérmes Petra Kvitova csak három játékot engedett neki. Párosban sem tartott tovább a torna, Jani Réka Lucával az első meccsen kikaptak az Andreea Mitu, Raluca Olaru román kettőstől.

„Többet vártam az olimpiától, főleg London után. A rendezés sokkal rosszabb minőségű volt, mint egy átlagos WTA-tornán, a játékosok szállítása, az étkezés, a pályák minősége, a kapott labdák száma, mindennel gond volt. Szóval összességében nem volt egy nagy élmény, és nem csak a vereség miatt, mert egy nagyon jó formában játszó Kvitovától kaptam ki, sokkal inkább a rendezés rontotta le a hangulatom. A pozitív az volt, hogy az olimpiai faluban laktam, és így a magyar sportolókkal sokat találkoztam, beszélgettem.”


A US Open volt Babos karrierjében az első olyan GS-torna, amelyen kiemeltként indult, ami azért is nagy szó, mert a saját terveiben csak a 2017-es Australian Opent, illetve Roland Garrost lőtte be.

A US Openen volt ilyen pillanat is Forrás: AFP


Most azt is elismerte,

egy eddig ismeretlen érzés tört rá az első meccsén,

az osztrák Barbara Haas ellen, amit a sportnyelvben csak az esélyesség terhének hívnak. Ennek is köze lehetett ahhoz, hogy 5:2-es vezetésről elvesztette az első játszmát, a másodikat aztán behúzta, de a harmadikban 0:4-re állt.

Kihasználta, hogy az ellenfél megremegett

„Egyfelől bennem volt, hogy már nem taktikázom, csak játszom ösztönből, másfelől viszont

Tudtam, hogy az ellenfél sosem volt még ilyen helyzetben, nem játszott Grand Slam-főtáblán, sosem vezetett egy top 30-as játékos ellen, és kalkuláltam azzal is, hogy megremeg. Tudtam, hogy fizikailag és fejben is jobban fogom bírni, mint ő, így volt mire alapozni” – emlékezett vissza a döntő szettre, amelyet végül 6:4-re nyert meg. Hozzátette, tavaly biztosan nem hozta volna vissza a sírból ezt a meccset. Az esélyesség pedig a továbbiakban inkább motiváció lesz a számára, mint nehézség.

A kudarcok is kellettek

A még mindig csak 23 éves Babos azt is elmondta, az elmúlt két-három év összes élménye és tapasztalata, beleértve a kudarcok okozta sokkot is, kellett ahhoz, hogy ez a mostani US Open jól sikerüljön. Haas legyőzése feldobta, a második körben pedig a holland Richel Hogenkamp ellen az első szettet nagyon jó tenisszel húzta be 6:2-re, és amikor a másodikban kissé elbizonytalanodott, akkor átsegítette a nehézségeken az elmúlt években felgyülemlett rutin.

És szerencsére ilyen is Forrás: AFP


Babos a US Opent a világranglista 34. helyéről kezdte, de szinte biztos, hogy a legfrissebb rangsorban a 25. hely körül lesz. Az idény hátralévő részére már nem tűzött ki célul konkrét helyezést maga elé, mert az idei célokat már teljesítette – mostantól inkább az a fontos, hogy a jó játékot átmentse a következő tornákra, és akkor az az eredményeken is látszik majd.

Hatalmas munkabírás

Babos 2014 óta dolgozik együtt edzőjével, a monacói Thomas Drouet-val, akivel még a US Open előtt szerződést hosszabbított 2018-ig. „Nagyon sokat köszönhetek Thomasnak, fizikailag, mentálisan, technikailag is sokat segített, ő az, aki mindenben támogat.

például a tavalyi szezonban, amikor sok vereség becsúszott. Lehet, hogy nem vagyok annyira extra tehetséges, mint egy-két ügyes kezű játékos, de az egyik erősségem a hatalmas munkabírásom és az, hogy mennyire profin tudok hozzáállni a dolgokhoz. Amit beleraktunk a közösbe, annak a kombinációja az eredményességben is segített.”

Jön a párosvébé és a Mesterek Tornája

Vasárnapig pihenés következik, aztán elindul az év utolsó turnéjára, Ázsiába. A körutat a szingapúri párosvébével és a Kínában esedékes Mesterek Tornájával szeretné befejezni. Utóbbin az idei teljesítmények alapján összerakott ranglista 9–19. helyezettjei vehetnek részt,

Babos a US Open előtt a 19. volt, most saját számítása szerint két helyet előrelépett,

úgyhogy a célja megőrizni a pozíciót.

Bár a párosra az idén már kevésbé figyelt, mind a korábbi években, Babos Tímea a kazah Jaroszlava Svedovával jól áll, kettősük a negyedik az idei rangsorban. Vagyis nagyon jó esélyük van arra, hogy ott legyenek a szingapúri vébén.