Djokovic-Wawrinka döntő lesz a US Openen

Stan Wawrinka, tenisz, US Open
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 09: Stan Wawrinka of Switzerland reacts to winning the second set against Kei Nishikori of Japan during their Men's Singles Semifinal Match on Day Twelve of the 2016 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 9, 2016 in the Queens borough of New York City. Chris Trotman/Getty Images for USTA/AFP
Vágólapra másolva!
A címvédő szerb Novak Djokovic és a svájci Stan Wawrinka jutott be a férfi egyes döntőjébe az amerikai nyílt teniszbajnokságon.

Eredmények, férfi egyes, elődöntő:
Djokovic (szerb, 1.) – Monfils (francia, 10.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:2
Wawrinka (svájci, 3.) – Nisikori (japán, 6.) 4:6, 7:5, 6:4, 6:2

Elsőként a címvédő szerb Novak Djokovic jutott be a férfi egyes döntőjébe az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A világranglista-vezető négy játszmában győzte le a tizedik helyen kiemelt francia Gaël Monfilst a pénteki első elődöntőben.

Az első szettben 5:0-ig Djokovic minden játékelemben felülmúlta riválisát, ezért meglepő fordulatnak számított, hogy Monfils felzárkózott 5:3-ra. Eközben a címvédőnek négy játszmalabdája is volt, és végül sikerült is előnyhöz jutnia. A második felvonásban a francia nyerte az első játékot, ezt követően viszont ismét a világelső akarata és nagyobb tudása érvényesült.

Novak Djokovic megvédheti címét Forrás: AFP/Kena Betancur

Djokovic a harmadik szettet is jól kezdte, 2:0-nál azonban Monfils dacossá és még motiváltabbá vált, mert a nézők egy része kifütyülte addigi gyengélkedése miatt. A világranglista 12. helyezettje gyorsabb lábmunkával és pontosabb tenisszel megfordította a játszmát és szépített.

A folytatásban a szerb a vállát masszíroztatta, ellenfele a térdét fájlalta, a meleg, fülledt levegő pedig mindkét játékos dolgát alaposan megnehezítette, ezért egyre többet hibáztak, és a nagy küzdelemből Djokovic került ki győztesen. A címvédő mindössze egy ásszal és hét kettős hibával, Monfils 11 ásszal és ugyanannyi dupla szervarontással zárta a találkozót.

A szerb teniszező hetedik alkalommal jutott a US Open fináléjába, amelyet eddig kétszer (2011-ben és tavaly) sikerült megnyernie.

Másfél szettig Nisikori kezében volt a meccs

Ellenfele a svájci Stan Wawrinka lesz, a harmadik helyen kiemelt svájci játékos a hatodikként rangsorolt japán Nisikori Kejt győzte le négy szettben a második pénteki elődöntőben.

Az első szettben az ázsiai teniszező 2:2 után elvette ellenfele szerváját, és előnyét rendkívül fegyelmezett játékkal a végéig megtartotta. A második szett legelején Wawrinka ugyancsak elveszítette az adogatójátékát, amit azonban kisvártatva visszavett. A továbbra is rendkívül szoros küzdelemben Nisikorinak több bréklabdája is volt, majd 5:5-nél játszmalabdát kellett hárítania, és végül nem is tudta megakadályozni az egyenlítést.

Stan Wawrinka öröme Forrás: AFP/2016 Getty Images/Chris Trotman

A folytatásban Wawrinka 4:1-es vezetése után 4:4 lett az állás, ám a hajrában a svájci ismét megnyerte riválisa szervajátékát, a negyedik játszma pedig csak 3:2-ig alakult szorosan. Az európai teniszező tíz ásszal és nyolc kettős hibával, Nisikori három nyerő szervával és hat dupla rontással zárt.

Wawrinka harmadszor jutott döntőbe Grand Slam-tornán, és az előző két alkalommal meg is nyerte: 2014-ben Rafael Nadalt győzte le Melbourne-ben, tavaly pedig Novak Djokovicot Párizsban. A US Openen ez volt a harmadik elődöntője, és az első, amelyen győzelmet ünnepelhetett.