Képtelen feldolgozni riói kudarcát a magyar kenus

Canoe Sprint - Olympics: Drio 2016, olimpia 2016, Rio de Janeiro, Brazil, Brazília, XXXI. nyári olimpiai játék, Vasbányai Henrik, Mike Róbert
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 19: Henrik Vasbanyai of Hungary and Robert Mike of Hungary compete in the Men's Canoe Double 1000m on Day 14 of the Rio 2016 Olympic Games at the Lagoa Stadium on August 19, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az előző három vb-n két ezüst- és egy aranyérmet szerzett Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros tagjai továbbra is nehezen barátkoznak meg a gondolattal, hogy a riói olimpián nem sikerült dobogóra állniuk. A 32 éves Mike úgy érzi, a negyedik hely elérésénél rosszabb nem is történhetett volna velük, a 25 éves Vasbányai viszont már képes előre tekinteni.

"Nem változott semmi. Olimpiai negyediknek lenni is szép eredmény, érzékelem ezt a környezetemen, hiszen mindenki többre és jobbra értékeli a teljesítményünket, mint mi" - idézte a Kajak-kenu Szövetség hírlevele Mike Róbertet.

"Amikor viszem a fiamat oviba, sokan mondják, hogy már ott lenni az olimpián is fantasztikus dolog, hiszen nagyon nehéz megszerezni a kvalifikációt, de ha az előéletünket nézzük, a világbajnoki érmeinket, akkor azért érthető a csalódottságunk. Minden olimpia más és más. Mondhatjuk azt, hogy

de az új időrendnek köszönhetően most rajthoz tudtak olyan párosok is állni, amelyek korábban nem versenyeztek együtt. Gondolok itt arra, hogy a német Brendel vagy éppen a brazil fiú is vállalta a párost. Ez a világ- vagy Európa-bajnokságok programjába nem fér bele. Talán szerencsétlenek voltunk ebből a szempontból."

Vasbányai Henrik (elöl) és Mike Róbert óriási hajrával lett negyedik Rióban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 32 éves kenus állítja, ha most megtehetné, nem mindent csinálna ugyanúgy az olimpia előtt. "Csak az utolsó két napra mentem volna ki Rióba, mert a kinntartózkodásunk tíz napja alatt olyan volt a víz, hogy mindössze három értékelhető edzést tudtunk elvégezni. A pálya viszonyairól mindent elmond, hogy légvonalban pár száz méterre tőle rendezték meg a szörfös versenyeket. A versenyek előtt volt egy olyan edzésem, hogy

és összevissza csapkodtak a hullámok, kivédhetetlenül."

Mike szerint az ő technikájával megoldhatatlan feladat volt például a középfutam során jó eredményt elérni, ahonnan végül még így is sikerült továbbjutniuk. "Kaptunk is kritikát, de mindenki elhiheti, hogy egy olimpián nem szerepelünk lélektelenül. Nem ezt mutattuk eddig sem, és Magyarországról valóban csúcsformában utaztunk el. Éremért utaztunk, a negyedik hely a legrosszabb, ami velünk történhetett."

Dobogóra szerettek volna állni Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Paul Gilham

A negyedik helyet azóta sem tudta feldolgozni. "Mindennap előjön, mint egy rossz álom. És tudom, hogy az emberek büszkék rám a környezetemben, a volt pátyi iskolám is meghívott egy átadóünnepségre, de bennem ez az érzés csak akkor múlik el, ha jövőre sikerülne valami szép eredménnyel előjönni. Nekem csak az adna gyógyírt."

Társa, Vasbányai Henrik elárulta, ő már nem gondol annyit a riói döntőre, mint Mire Róbert. "De ha gratulálnak a negyedik helyünkhöz, elhiheti, hogy nem őszinte a mosolyom.

de talán én jobban el tudom fogadni ezt a helyzetet, mint Robi."

A 25 éves kenus egyesben is próbálkozott döntőbe jutni Rióban, de nem járt sikerrel. "Szerettem volna az A döntőbe bekerülni, de hiányzott a nemzetközi rutin, és egy kicsit elizgultam ezt a számot. Abból a szempontból azonban jó volt, hogy a párosra nem hagyott eltunyulni."

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mégsem mond le az egyesről. "A jövő idényt amolyan tesztelgetős évnek szánom, szeretnék színesebb lenni, kipróbálni új dolgokat, és nem beszűkülni csak az ezer párosra. Most egy kis üresség van bennem, pedig minden évben alig várom már a pihenőt, de ezúttal valahogy csak keresem a helyem. Ám hamarosan ezen is átbillenek majd, kezdődik az új felkészülési időszak, és minden megy tovább."