Így tarolhatja le Kína a teniszvilágot

Preparations for the 2016 Wuhan Open  2016 Wuhan Open Artur Widak China Donghu Hubai Olympic Center Hubei Optic Valley Photography SPORT Venus Williams WTA WTA Tour Women tennis association Wuhan Wuhan Open nurphoto pro tennis sport photography TENNIS ten
The final preparations take place a five days ahead of the 2016 Wuhan Open kick off, outside the Central Court, the Optics Valley International Tennis Centre. The Wuhan Open (currently sponsored by Dongfeng Motor), a tennis tournament held in Wuhan, organized for female professional tennis players will starts in 5 days. It is part of the Premier 5 tournaments on the WTA Tour and made its debut in the 2014 season. On Sunday, 18 September 2016, in Hubai Olympic Center, Wuhan, Hubei, China. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Adott egy gazdag nagyváros, egy földi nemzeti hős, a 2011-ben Roland Garros-, 2014-ben Australian Open-bajnok sztár és temérdek pénz. Az eredmény pedig egy mindent felülmúló, egészen extravagáns torna, és a tenisz ázsiai népszerűségének exponenciális fejlődése. Vasárnap rajtol a Vuhan Open.

Vuhan Közép-Kína legnagyobb, legfontosabb városa. A 10 milliós város elismert oktatási, gazdasági, politikai, közlekedési központ, mégis az utóbbi években a kétszeres Grand Slam-győztes Li Na és az ő nevével fémjelzett tenisztorna által került reflektorfénybe.

Az új gyöngyszem

Vasárnap mindössze harmadik alkalommal rendezik meg a női teniszév egyik legjobban várt, legrangosabb nem Grand Slam-tornáját, a Vuhan Opent. Olyannyira fontos esemény ez, hogy a négy major (Ausztrál Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) után a sérüléssel bajlódó Serena Williamsen kívül mindenki ott lesz, aki számít. A kínaiak meg is dolgoztak ezért. Eddig nagyjából 225 millió dollárt (kb. 61,5 milliárd forint) fektettek a létesítményekbe, amelyek Grand Slam-torna szintűek.

Háttérben a centerpálya Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

„A város ezzel a tornával saját brandjét építi, csinosítgatja – mondja Simon Shibil, a sheffieldi Hallam egyetem vezető sportkutatója. – Sanghajnak és Pekingnek már bejött, ahogy Bahrein és Katar sem panaszkodhat. Ezek a nagyvárosok rájöttek, hogy igenis van igény az ekkora sportesemények rendezésére."

A közép-kínai metropolisz Tokió helyét vette át 2014-ben a legrangosabb nem major, Premiere 5 besorolású tornák sorában. A torna évről évre fejlődik, idén már hatalmas elvárásokkal kell a rendezőknek szembenézni – egy egész világ figyel, Kína újra a középpontba került.

Li Na nélkül nem sikerült volna

Egészen döbbenetes az a kultusz, amely Li Na köré épült hazájában.

„A 2011-es párizsi győzelme új fejezetet nyitott Kínában – meséli Fabrice Chouquet, a torna társigazgatója. – Megnyíltak a kapuk, ami előtte elképzelhetetlen lett volna, onnantól hétköznapivá lett." Chouquet szerint Na miatt vált végérvényesen népszerűvé a sportág Kínában, sőt olyan magasságokban van jelenleg, mint a kosárlabda vagy a Kínában őshonos tollaslabda és asztalitenisz.

Igaz, ami igaz, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) adatai szerint jelen pillanatban 15 millió kínai teniszezik valamilyen szinten – összehasonlítva az USA-ban 10 millióan vallják azt, hogy évente legalább tíz alkalommal ütőt ragadnak.

2011-ben Li Na Roland Garros-győzelmét csak Kínában 116 millióan figyelték élőben – azonnal globális sztár, otthon pedig forradalmár és nemzeti hős vált belőle. Népszerűségét a meccsvégi, feledhetetlen interjúk soha nem látott szintre emelték, 2014-ben pedig a második legjobban fizetett női sportolóvá lépett elő a világon.

A gazdasági fellegvár

Vuhan elsősorban nem a sportról, sportolóiról híres, hanem arról, hogy egyike azon városoknak, amelyeknek elévülhetetlen szerepe van a kínai gazdaság folyásában, irányításában. High-tech cégek, autógyárak (Nissan, Audi, Citroen) és sok egyéb óriásvállatok vetettek partot a városban.

Mégis a város szeretne több lenni, a sport egyre fontosabb szerepet tölt be a hétköznapokban. Mára ott tartunk, hogy a

tenisz egyike lett azon három sportágnak, amelyeket az iskolákban, a hivatalos tanterv keretein belül oktatnak a foci és az úszás mellett.

„Szeretnénk annyit szurkolót fogadni, amennyit csak tudunk – ezt már Ji Guoqing, a torna másik igazgatója mondja. – 2015-ben 120 ezer néző szurkolhatott a helyszínen, idén 130 ezerrel számolunk.

Li Na, a nagykövet

A 2014 végén visszavonult csillag idén tavasszal, Párizsban, a Szajnán teniszezve népszerűsítette a kínai tornát, ahol beszédet is mondott. A kínai és a francia hallgatóközönség minden szavára odafigyelt, Na neve óriási értékkel bír.

„Ő sokkal értékesebb brand, mint Vuhan a Nyugat számára – folytatta Shibil. – Furán hangozhat, mert ő egy ember, Vuhan lakossága pedig 10 millió fő, de az ő jelenléte adja a torna valódi nívóját."