Társoldalunk:

Az olimpián dolgozó összes bokszbírót eltiltották

2016.10.06. 14:19

Az Amatőr Ökölvívók Nemzetközi Szövetsége az összes olimpiai mérkőzésvezetőt és pontozóbírót felfüggesztette.

A riói olimpián több botrány is kísérte az ökölvívó tornát, több versenyző is egyértelműen csalással vádolta meg a furcsán pontozó bírókat, illetve a meccseket vezető ringbírókat is. Az orosz, üzbég és kazah versenyzők javára furcsa ítéleteket hozó bírók ellen hivatalos vizsgálat is indult, és többeket már a riói játékok alatt eltiltott a bíráskodástól.

A szövetség (AIBA) azzal védekezett, hogy a bíráskodással alapvetően nem volt gond az olimpián, viszont néhány vitatott eset akkora port vert fel (még a helyszínen tartózkodó Floyd Mayweather is azt írta, „semmi kétség, hogy csalás történt”), hogy kénytelenek voltak meghozni azt a döntést, hogy „a teljes vizsgálat lezárultáig mind a 36 közreműködő mérkőzésvezetőt és pontozóbírót felfüggesztik” - írja a Guardian.

Jevgenyij Tiscsenko volt a legvitatottabb győztesForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Julian Finney

Az angol lap az olimpia előtt írt cikkében arra figyelmeztetett, hogy az AIBA vezetőségében többen már a játékok előtt attól tartottak, hogy súlyos visszaélések történnek, mert a bundázás, megvesztegetés és fenyegetések melegágya lett az amatőr ökölvívás.