Széles Sándor: Aggastyánból jó karban lévő 60-as lettem

Széles Sándor
Széles Sándor, a magyar úszóválogatott mesteredzője instruálja az úszókat a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában
Vágólapra másolva!
Kétségbeesésnek vagy tanácstalanságnak nyomát sem mutatja Széles Sándor úszóedző, akinek a szolgálataira a továbbiakban már nem tart igényt az UTE szakosztálya.

„Nem minősítem a döntést, mert ha valóban úgy van, hogy a versenyzők nem kívánnak a jövőben együtt dolgozni velem, akkor kész tény elé vagyok állítva, és ezzel nem érdemes tovább foglalkozni. Január 31-ig a Magyar Olimpiai Bizottság állományában vagyok, onnan kapom a fizetésemet, majd kiderül, hogy nekik mi a véleményük” – nyilatkozta a mesteredző a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Széles Sándor a legendás Széchy Tamás műhelyében tanulta ki a szakmát, és számos úszósikert elért tanítványaival. Versenyzői közül Gyurta Dániel 15 évesen lett olimpiai ezüstérmes Athénban, négy éve pedig világcsúccsal nyert olimpiát Londonban. A szakember a londoni olimpia előtt a hosszútávúszásban végül szintén aranyéremig jutó Risztov Éva felkészítésében is részt vett.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

„Kétségtelen, hogy ezzel lezárult egy korszak, miközben egy másik csak most kezdődik el – folytatta Széles Sándor, aki idén töltötte be a hatvanadik életévét. – Meggyógyultam, fizikailag és mentálisan is teljesen rendben vagyok, és az ambíciótartályomat is dugig sikerült feltöltenem. Örömmel tapasztalom, hogy jócskán van még sportpiaci értékem. Máris vannak ajánlataim, miközben előrelátóan magam is hozzákezdtem a következő éveim megtervezéséhez. Anyagi biztonságban vagyok, de ennél sokkal fontosabb az, hogy

Nemrég még azt mondták, hogy egy aggastyánra hasonlítok, most viszont azt mondják a barátaim, hogy úgy festek, ahogy egy jó karban lévő hatvanévesnek kell kinéznie.”

Széles Sándor (b) és Kovácshegyi Ferenc edzők a 2015-ös kazanyi vizes világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Anikó

Nem szívesen szegődne el egy vidéki klubhoz, de ha a koordináció tökéletes, még ez is megtörténhet. Beosztottként nem tudja elképzelni magát, de magányos harcos se szeretne lenni. „Fiatal edzőkkel venném körül magamat, akik az én felfogásomat követik, és képesek azonosulni azzal a felkészítési kultúrával, amelyet – nem győzöm hangsúlyozni – Széchy Tamás honosított meg a magyar uszodákban. Nehéz lenne azt mondani, hogy tévúton járt. Pesti srácként továbbra is elsősorban a fővárosban szeretnék dolgozni, de attól se riadnék vissza, ha megrögzött nevelőedzőként új műhelyt kellene építenem.

– hangsúlyozta a mesteredző, akinek a munkásságát 2015 novemberében a Magyar Úszósport Halhatatlanjainak Csarnokába fogadva ismerték el.