Társoldalunk:

Hiába erőlködik a szövetség, nem tudnak szót érteni Hosszúékkal

2016.11.16. 10:57

Hargitay András szövetségi kapitány szerint Hosszú Katinkával és edző-férjével, Shane Tusuppal a Magyar Úszószövetség minden erőfeszítése ellenére sincs igazi kapcsolat, márpedig a problémák megoldásához párbeszédre volna szükség.

A szakember szerdán, az M4 Sport Sportreggeli című műsorában a háromszoros olimpiai bajnok keddi, Gyárfás Tamás MÚSZ-elnököt lemondásra felszólító nyílt levélre reagált. Elmondta, hogy meglátása szerint a szövetség minden egyes dolgozója a versenyzők érdekében tevékenykedik, így Hosszú Katinka érdekében is, lesik minden kívánságát.A MÚSZ a megoldásra törekszik, de úgy nem lehet ezt elérni, ha csak az egyik oldalról van meg a szándék a párbeszédre. 

Hosszú Katinka és Shane Tusup egyelőre nem ülnek egy asztalhoz a szövetséggelForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Meghívtuk őket mindenhova, egyeztetésekre, ülésekre, ám ők soha még válaszra sem méltattak. A mi részünkről már elég régóta megvan a lehetőség és a szándék, hogy javítsunk ezen, ám a válaszok nem nagyon jönnek – hangsúlyozta Hargitay András, aki azt is megjegyezte, hogy Hosszú sokszor még köszönni sem szokott neki. – Ez attól függ, meg kell, hogy mondjam, hogy Shane ott van-e. Ha ő ott van, akkor nem köszön, ha nincs ott, akkor köszön.”

Ne a Facebookon intézzék

A kapitány szerint az majdnem mindegy, hogy a két fél közötti feszültséget alapvetően mi okozta. A megoldáshoz mindenképpen beszélniük kellene egymással, ezzel szemben Hosszúék oldaláról csakdiktálás van, meg Facebook-bejegyzések”.

"Mindenre van megoldás, hiszen nekünk nem az a célunk, hogy nekik ne legyen jó, az a célunk, hogy nekik jó legyen, ezért van a szövetség" – emelte ki a szakvezető, majd hozzátette: Hosszút és férjét egységként kezelik, velük együtt szeretnének tárgyalni, ugyanakkor Shane Tusuppal "gyakorlatilag semmilyen"-nek nevezte kapcsolatát. Mint elmondta, az amerikai szakemberrel az olimpián volt egy-két feszült pillanata, ami nem volt jó, de részletekbe nem akart bocsátkozni ezzel kapcsolatban.

Gyárfás Tamás éa Hargitay András szövetségi kapitány keresi, de nem találja a közös nevezőt Hosszú KatinkáékkalForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A műsorban Hargitay és Csurka Gergely, a MÚSZ sajtófőnöke Hosszú keddi, Gyárfás Tamás szövetségi elnök lemondását szorgalmazó nyílt levelével kapcsolatban több ponton megerősítették a szövetség kedd esti reakcióját. Így például hangsúlyozták, hogy a szövetség minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt a kluboknak, méghozzá szigorú szabályok és feltételek mentén. Azt is kiemelték, hogy nem igaz az az állítás, miszerint Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök 2008-ban azt mondta volna Hosszúnak: vonuljon vissza.

Megjegyezték azt is, hogy Hosszú Katinka sikerei igenis a magyar úszósport sikerei, és az úszónő manapság nem lehetne ilyen eredményes, ha korábban nem kapott volna támogatást a szövetségtől, többek között ahhoz, hogy a 2012-es világkupa-sorozatban szerepeljen.