Társoldalunk:

Hargitay: Nincs diktatúra az úszószövetségben

2016.11.18. 17:44

Hargitay András szövetségi kapitány visszautasította Czene Attila állításait, amelyek szerint diktatúra van a magyar úszósportban, és a szövetség (MÚSZ) elnöke, Gyárfás Tamás beleszól szakmai döntésekbe is.

A szakvezető az MTI-nek pénteken reagált az olimpiai bajnok Czene Lokálnak adott nyilatkozatára, leszögezve, hogy ő, aki napi rendszerességgel ott van az úszószövetségben, a leghatározottabban mondja: "nem igaz az állítás, nincs diktatúra!"

"Nem tudom, hogy ezt Czene Attila honnan veszi. Ha Gyárfás Tamás beleszólna a szakmai munkába, már nem lennék szövetségi kapitány, azonnal felállnék– mondta Hargitay András. – Természetesen szakmai dolgokról is többször kikérem a véleményét, de a döntéseket magam hozom meg, a felelősség az enyém."

Hargitay András (balra) bárkit szívesen meghallgatFotó: Polyák Attila - Origo

"Ha Czene Attila – folytatta – vette volna a fáradságot, hogy amióta kapitány vagyok, egyszer is megkeres tanácsaival, őt is, ahogyan a sportág elnökét, természetesen meghallgattam volna. Nálunk mindenki tudja, mi a szerepe, feladata."

Fegyelem volt, van és lesz

A szakvezető a MÚSZ és vezetői címére érkező állásfoglalásokban félreértelmezéseket lát, és azt érzi, hogy különböző okokból, régi sértettségek miatt csapnak oda, de a megnyilatkozásoknak nincs igazán tartalmuk, konkrétumok kellenének". Hargitay András szerint Czene, az egykori úszótárs, aki szintén Széchy Tamás-tanítvány volt, "tudja, hogy a fegyelem Széchy idején mit jelentett, de akkor sem volt diktatúra".

"Úgy gondolom, a magyar úszósportban azóta is fegyelem van, munkafegyelem, a cél érdekében" – tette hozzá.

Volt idő, amikor Czene Attila és Hargitay András még egy platformon voltForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Czene Attila csütörtökön az Origónak is nyilatkozott, ahol elmondta, hogy a közpénzből működő úszószövetség nem tehet úgy, mintha kegyet gyakorolna az úszók felé a támogatások odaítélésével.

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számonkért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják.

Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és "nincs rend" a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, hogy egyetértenek a háromszoros olimpiai bajnokkal.