Vágólapra másolva!
Hargitay Andrást javasolja elnöknek, és helyette Sós Csaba jelenlegi szakmai alelnököt szövetségi kapitánynak Czene Attila az úszók és a szövetség közötti vitában.

A korábbi sportért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek nyilatkozva reagált Hargitay András szavaira, aki múlt pénteken visszautasította Czene kijelentését, miszerint diktatúra van a szövetségben.

"Hargitay András akkor mondana igazat, ha ő lenne az elnök, akkor az úszók többsége elhinné, hogy a szövetségben valóban nincs diktatúra. Ez a megoldás duplán eredményre vezetne, mert nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy

helyette az úszótársadalom szívesebben látná Sós Csabát, aki erre a tisztségre a legalkalmasabb" - mondta a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke.

Czene Attila szerint Hargitay András elnöknek jobb lenne, mint kapitánynak Forrás: Szakafoto.hu

Czene Attila hozzátette, szerinte ezzel a felállással Hosszú Katinka is elégedett lenne.
"Remélem, hogy András, akit szeretek és tisztelek, hű marad versenysportolói énjéhez, és megmutatja, hogy őt is mire tanította Széchy Tamás" - fogalmazott a 200 méteres vegyes úszás atlantai olimpiai bajnoka.

Az úszók és a szövetség közötti vitát múlt kedden a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka indította el, aki lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt.

A bírálatokhoz több úszó is csatlakozott,

akik hétfőn közös közleményben kérték a teljes vezetőség távozását, hét pontba foglalva követeléseiket.

"Az általunk kívánt helyzet megvalósulásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszószövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése - amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszótársadalmat képviselni tudja - távozzon, és adjon teret az új korszak megszületésének" - áll az úszók nyilatkozatában.

MÚSZ: Elfogadhatatlan Shane Tusup viselkedése

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége hétfő délután közleményt adott ki. Ebben arról ír, hogy tévúton járnak azok a versenyzők, akik a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka vezetésével nyílt levélben mielőbbi változásokat ösztönöznek a sportágban.

Az elnökség szerint egy-egy negatív történés ellenére a magyar úszósport sikeres.

"Egyetlen nemzeti úszószövetség sem rendezett, rendezhet annyi nemzetközi versenyt - világbajnokságot, Európa-bajnokságokat -, mint a magyar, amelynek kapcsán előbb a margitszigeti létesítmény bővült, hamarosan pedig megnyitják a Dagály-úszókomplexumot. Ezen túlmenően elindult és hatékony a nagyszabású, nyolc régióban zajló Jövő Bajnokai program. A válogatottak a világ különböző pontjain idilli körülmények között készülhetnek, összességében sikert sikerre halmoznak" - olvasható a MÚSZ közleményében.

Az épülő budapesti Dagály Úszóaréna idén szeptemberben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A közlemény kitér arra, hogy a szervezet gazdálkodása tökéletesen átlátható, a szakmát érintő finanszírozási döntések esetében az eredményesség a legfontosabb szempont - így a válogatott versenyzők valamennyi, kellően indokolt kérését a szövetség maradéktalanul teljesítette az elmúlt években.

81 egyesület 600 milliót kapott

A MÚSZ beszámolója szerint 81 egyesület idén 600 millió forintot kapott négy program keretében, továbbá 133 millió forint értékben hozzájutottak uszodai felszerelésekhez és a felkészüléshez fontos eszközökhöz. A hazai és nemzetközi edzőtáborokban, versenyeken 137 úszó vett részt, rájuk 2016-ban - az általuk igényelt sporteszközök és táplálékkiegészítők beszerzésével együtt - további közel 394 millió forintot fordított a MÚSZ. Emellett a válogatott versenyzőket március óta várja a Tüske Uszoda a legmodernebb eszközökkel felszerelve, kizárólag rajtuk múlik, mikor és milyen mértékben használják a létesítményt, benne a válogatott tagjai számára kialakított erősítőtermet, a mozgáselemző kamerarendszert, illetve a regenerációt segítő modern berendezéseket.

Az elnökség által elfogadott közlemény kitért rá, hogy

sem Hosszú Katinkával, sem edző férjével, Shane Tusuppal egy éve nem értenek szót:

"Hosszú Katinka eredményei - mint ahogy ezt többször hangsúlyoztuk - lenyűgözőek, ám az a magatartás, amelyet az edző-férj tanúsít itthon és külföldön, elfogadhatatlan. Hosszú Katinka és edzője mellett szól a siker és az azzal járó közös örömök, viszont ellenük, hogy azzal nem szabadna visszaélni."

A MÚSZ elnöksége arra szeretné ösztönözni az érintetteket, hogy legalább a vb-ig csituljanak el a kedélyek. "De azt is jelezzék, ha ezzel szemben azonnali változtatásokat tartanak szükségesnek. Mint ahogy a sportolóktól, a klubok képviselőtől, az elnökség tagjaitól is bármilyen építő javaslatot készséggel fogadunk."