Hosszú vért akar, Gyárfás fejét követeli

Hosszú Katinka, úszás
Hungary's Katinka Hosszu waves after competing in the Women's 200m Backstroke Semifinal during the swimming event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Aquatics Stadium in Rio de Janeiro on August 11, 2016. / AFP PHOTO / Odd Andersen
Vágólapra másolva!
A Swimvortex nevű brit úszószaklap terjedelmes írásban foglalkozik a Magyar Úszószövetség kontra magyar úszók konfliktussal. 

A cikk címe az, hogy "Hosszú és csapata fejek hullását követeli", majd a szerző, Craig Lord arról ír, hogy a káosz miatt veszélybe kerülhetnek Budapest 2024-es olimpiarendezésről szőtt álmai. Ezenkívül a mostani helyzet rossz hatással lehet a magyar úszók eredményességére is a jövő évi vizes-vb-n, amelynek Budapest ad otthont.

A Swimvortex emlékeztet arra, hogy a magyar úszók – Bernek Péter, Financsek Gábor, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Verrasztó Dávid és Evelyn – azt szeretnék, hogy komoly változások történjenek a magyar úszósport vezetésében, egyúttal Gyárfás Tamás elnök lemondását követelik.

Hosszu & Co Want Hungarian Heads To Roll; World Titles & 2024 Olympic Bid Rattled

A magyar kormány – emlékeztet a lap – arra törekszik, hogy az úszók által kért változások valóban bekövetkezzenek.

– emeli ki a szerző.

A cikk említést tesz arról is, hogy a Fina Aquatics World Magazin olimpia utáni kiadásában Michael Phelps és Katie Ledecky mellett a címlapon szerepelt Hosszú Katinka is. A lap főszerkesztője Gyárfás Tamás.

Hosszú azzal vádolja Gyárfást, hogy a magyar úszósportot átláthatatlan és tekintélyelvű módszerekkel irányítja. A cikk az annak idején egy fiatal úszónőt megerőszakoló Kiss László szövetségi kapitány lemondásáról is szót ejt, aki mellett először Gyárfás kiállt, majd rátér arra a hét pontra, amelyet Hosszú Katinka megfogalmazott. Az utolsóban Hosszú konkrétan kijelentette, hogy a jelenlegi vezetőknek menniük kell, és egy új érának kell kezdődnie.

Hosszú Katinka itthoni törekvéseivel az amerikai sajtó is foglalkozik Forrás: AFP/Odd Andersen

A cikk szerzője szerint sok nyitott kérdés maradt, és kevés a konkrétum. Például ki lenne a vezetője annak az állandó úszóközpontnak, amelyet Katinkáék szeretnének?

A Swimvortex idézi Szabó Tündét, aki sportért felelős államtitkárként kijelentette, hogy a kormány szimpatizál például Gyurta Dániellel, és arra kéri a szövetséget, hogy dolgozzák ki együtt a reformokat.

De az olimpiai ezüstérmes Szabó tisztában van azzal, hogy mit lehet tenni, és mit nem, ezért

semmiképp sem szeretné a politikát belekeverni az ügybe.

A szabályokat ugyanis a FINA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság diktálja – már ami a 2017-es vb-rendezést és a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot illeti.

A FINA például kizárta a kuvaiti és a Srí Lanka-i szövetséget tagjai sorából, mivel 2015-ben mindkét országban politikai befolyás alá került az úszás.

Amit mindenki tud: a jövő évi vizes-vb nagyban befolyásolja az olimpiai pályázat sikerességét

"A 2017-es vizesvébé sikeressége komolyan befolyásolja azt a limai döntést, amikor kiderül, hogy melyik város rendezheti a 2024-es olimpiát" – idézi Szabó Tündét a Swimvortex.

Szabóval egyetért Orbán Viktor miniszterelnök, aki támogatta az államtitkár ezen nyilatkozatát: "A sportág vezetésének alkalmazkodnia és változtatnia kell. A szövetségnek válaszolnia kell a sportolók kéréseire, mert az eddig megtett lépések nem elegendőek."

Végezetük Shane Tusupról is szót ejt a cikk, kiemelve, hogy

a magyar úszás vezetői nem csak a nyelvi korlátok miatt nem tudnak szót érteni Hosszú Katinka amerikai férjével-edzőjével.