Társoldalunk:

Czene Attila tudja, mit tehetne Gyárfás a magyar úszásért

2016.11.29. 09:47

Czene Attila, Atlanta olimpiai bajnoka, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke a Sport TV Mai helyzet című műsorában elmondta, miért gondolja úgy, hogy Hargitay András lehetne az úszószövetség elnöke és Sós Csaba a szövetségi kapitány. Véleménye szerint Gyárfás Tamás másként is tevékenykedhetne az úszásért, de arra is válaszolt, ő vállalná-e az elnöki tisztséget.

Czene az úszósportban kialakult helyzettel kapcsolatban korábban már nyilatkozta, hogy szerencsés volna, ha váltás lenne a szövetségben. Véleménye szerint a jelenlegi szövetségi kapitány, Hargitay András lehetne az új elnök, helyét pedig a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője, Sós Csaba vehetné át a szövetségi kapitányi poszton. 

Czene AttilaForrás: Magyar Szabadidősport Szövetség

„Hargitay András azt nyilatkozta, és kvázi így egy picit a médián keresztül üzent is nekem, hogy ő mindenképpen feláll a székéből akkor, ha kiderül, hogy ő nyomásra, és nem a saját (akaratából) hozza döntéseit. Azt gondolom, hogy ez köztudott, hogy így van, ő mondhat mást, és védheti a saját mundér becsületét" - mondta a vegyesúszó olimpiai bajnok, aki nem rejtette véka alá, hogy nagyon sokat köszönhet a jelenlegi kapitánynak, akit rendkívül tisztel.

Van nála jobb

"Ő a Széchy-érának az első nagy kiemelkedő alakja, aki a mai napig világhírű név és arc. Egy ilyen arc és név igenis lehetne nyugodtan társadalmi elnöke bármelyik szövetségnek, akár az úszószövetségnek is. Ő is beismeri, és tudja, hogy például Sós Csaba ma Magyarországon az úszáshoz igenis többet ért, jobban benne van, jobban is benne volt az úszásban az utóbbi pár évtizedben" – mondta Czene Soósról, aki jelenleg a paraúszók szövetségi kapitánya. – Tehát adott lenne a helyzet, és azt gondolom, nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel" – indokolta, miért volna jobb, ha Hargitay András lenne az úszósport szövetség elnöke.

Miután az ő neve is szóba kerülhet, mint elnök, hangsúlyozta, hogy ő soha nem nyilatkozta ezt, de akár megtisztelő is lehet, hogy mások képesnek tartják erre. A jelenlegi elnökről, Gyárfás Tamásról szólva elmondta, hogy ő hogy képzeli el a szövetség mostani első emberének szerepét a magyar úszásban.

Nem lenne példátlan

„Csak akkor tudnám vállalni ezt a pozíciót, ha (Gyárfás) Tamás, a mostani elnök megértené ezeket a dolgokat, hogy ő azzal a habitussal, illetve azzal a vezetési stílussal, amit ő képvisel, társadalmi elnökként ő nem jó. Ha ezt ő felismerné, és azt mondaná, 'jó, rendben, akkor én mást csinálok'. Az úszás érdekében ő tevékenykedhetne, vannak erre példák, ott van dr. Aján Tamás, aki a nemzetközi (súlyemelő) szövetség elnöke, de az itthoni szövetségen belül például semmilyen pozíciót nem tölt be. Ez nem példátlan. Nagyon sokat tett ő biztosan az úszósportért, azt gondolom, és ezt meg is köszönhetjük neki, de azért azt is tudni kell, hogy az úszóeredmények nélkül ő sem tudott volna ilyen sikeres, menedzsertípusú, elsősorban menedzser- és marketing-szemléletű emberként társadalmi elnök lenni, és például úszó vb-t akár idehozni Magyarországra, vagy akár a vb szervezésében részt venni sikeresen."