Vágólapra másolva!
Amint arról beszámoltunk, 23 év után szerda reggel lemondott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Lemondásának pillanatáig ő volt a leghosszabb ideje hivatalban lévő magyar sportvezető. Az Origo úgy tudja, hogy a lemondást már korábban eldöntötte, ez legalább egy hete napirenden szerepelt, miután több úszó kilátásba helyezte, hogy nem indul a rövidpályás vébén, ha Gyárfás marad. Információink szerint a lemondás időzítése összefüggésben van azzal, hogy Gyárfás szerda reggel utazott el Windsorba, ahol a jövő héten rendezik meg a rövidpályás világbajnokságot.

Az egykori Magyar Hosszútávúszó Szövetség főtitkárát, Németh Zsoltot nem lepte meg Gyárfás lemondása. A sportvezető szerint azonban ez csak az első lépése lehet annak a folyamatnak, amelyben a szövetség megtisztulhat.

„Információim szerint Gyárfás távozásában óriási szerepük van a versenyzőknek, akik odáig is elmentek volna, hogy lemondják a windsori világbajnokságon való szereplést. Nagyon sajnálom, hogy ebben a történetben az úszóknak kellett a főszerepet vállalniuk, mert ez egyáltalán nem az ő dolguk. Ezt a problémát a klubvezetőknek és az edzőknek kellett volna megoldaniuk. Amikor én korábbi nyilatkozatommal beavatkoztam az ügybe, azért tettem, mert kötelességemnek éreztem. Ugyanakkor félek, hogy az elnök lemondása nem oldja meg a sportágat valóban feszítő problémákat.”

Németh Zsolt, a Magyar Hosszútávúszó Szövetség főtitkára Forrás: Facebook

Németh úgy véli, valós a veszélye annak, hogy az elnök nélkül maradt szövetségi vezetők most marakodni kezdenek. Ugyanakkor attól nem tart, hogy a lemondott Gyárfás újraindul a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjáért.

„Gyárfásnak most a Nemzetközi Úszó Szövetségben kell dolgoznia, ezért nem hiszem, hogy újra elnöknek pályázna. Most az a legfontosabb, hogy a szövetségben kizárólag szakmai alapon folytatódjon a munka. Tudomásul kell venni, hogy nagyon sok úszónak életében egyetlen olimpiai vagy világbajnoki szereplésre van lehetősége. Ezekre az úszókra sokkal jobban kellene vigyáznunk.

Be kell fejezni azt a magatartást, amely a szövetségre és Gyárfásra az elmúlt időszakban jellemző volt, azaz senki sem játszadozhat emberi sorsokkal.”

Széles: Ezzel még nem oldódnak meg a problémák

„Egyáltalán nem lepett meg, hogy lemondott, előbb-utóbb ez bekövetkezett volna – reagált Széles Sándor, Gyurta Dániel korábbi edzője. – Személy szerint nem voltam rossz viszonyban Gyárfás Tamással, de az utóbbi időben már én sem tudtam őt és Hargitay András szövetségi kapitányt elérni. Az a baj, hogy ezzel még nem oldódnak meg a problémák, nekem azokkal van bajom, akik körülötte vannak, annak az elnökségi grémiumnak a tagjaival, amelyben rengeteg rossz súgója van és volt Gyárfás Tamásnak.”

Széles (balra) szerint még nem jön el ezzel a megtisztulás Forrás: MTI/Kovács Anikó

Széles beszélt arról a problémáról, hogy több kollégája is félt Gyárfás Tamástól és a körülötte lévő emberektől, de voltak megvásárolt szavazatok is. „Konkrétan mesélte nekem egy kolléga, hogy az elnökségi szavazáson nem mert ellene voksolni, mert olyan helyzetbe került volna, hogy elveszíti az állását.

Utána tudott nyúlni embereknek, féltek tőle.

Én mindig úgy voltam vele, hogy nyelek egyet, és megpróbálok alkalmazkodni a helyzethez, mivel úgysem tudok mit tenni ellene.”

Lappangtak a sérelmek

Arra a kérdésre, hogy egy világklasszis úszónő, Hosszú Katinka kellett-e ahhoz, hogy megrendítse a több mint húsz éve stabil lábakon álló elnököt, Széles így felelt: „Igen, kellett, hogy Katinkáék ezt elkezdjék, mert csak így tudtak felébredni és lábra kapni azok a lappangó dolgok, azok a sértettségek, amelyek más úszókban, edzőkben, sportvezetőkben is ott lapultak.”

Ott bukott orra Gyárfás, ahol azt hitte, biztosan áll a lábán

Széles Sándort megkérdeztük, hogy kit látna szívesen a megüresedett elnöki székben. „Az illető korábban azt kérte, hogy ne mondjam el, hogy őt szeretném elnöknek, nehogy úgy tűnjön, hogy ki akarja túrni Gyárfás Tamást, de most már elárulhatom, hogy Vermes Albánt javasolnám” – mondta Széles. A mesteredző szerint az 1980-as moszkvai olimpián 200 mellen ezüstérmes egykori úszó azért is lenne tökéletes választás, mert 59 évesen tettre kész, és gazdaságilag van tapasztalata.

Vermes Albánt (balra) javasolja elnöknek Széles Sándor Forrás: Musz.hu

Széles ezzel együtt reméli, hogy a jövő évi vizes-vb rendezését még végigviszi Gyárfás Tamás. "Azt hagyni kellene neki, mivel ahhoz nagyon ért."

Gyors reakció

Hosszú Katinka a Facebookon így reagált a hírre: „A legsötétebb éjszaka is idővel véget ér, és kisüt a nap!”

Gyurta Dániel percekkel Gyárfás Tamás lemondásának hírét követően ugyancsak a Facebook-oldalán reagált a szerda reggeli eseményekre, a magyar úszók közül elsőként. Gyurta ennyit írt a közösségi oldalon: „Nagy levegő. Tiszta lap.”

"Elfogadom Gyárfás Tamás döntését, aki 23 éven át irányította a Magyar Úszószövetséget. Munkájával hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország ne csak versenyzői által, de versenyek rendezőjeként is a nemzetközi sportélet elismert szereplője legyen" - mondta a sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde.

Szabó Tünde elfogadja Gyárfás Tamás lemondását Forrás: MTI/Földi Imre

Hangsúlyozta: bárki lesz a jövőben a szövetség elnöke, a legfontosabb, hogy zökkenőmentes közös munka, együttműködés indulhasson a szövetség, a sportolók, a szakemberek és a kormányzat között.

"Fontos, hogy a szövetség élére olyan szakember kerüljön, aki a sportban otthon van, menedzser típusú és mindazt biztosítani tudja, ami az eredményességhez szükséges. Ez rendkívül fontos, mert csak így biztosítható, hogy újra mindenki - sportolóink, sportszakemberek, edzők - arra koncentrálhassanak, amihez a legjobban értenek, a feladatukra" - fogalmazott az olimpiai ezüstérmes úszó.

Mi lesz a vizesvébével?

Bár Gyárfás lemondása mérföldkő a hazai úszás történetében, a 2017-es budapesti vizes-vb szervezésében még bőven van szerepe: a világbajnokságot ugyanis együtt szervezi a Nemzetközi Úszószövetség és a magyar szervezőbizottság. Gyárfás az előbbinek a marketingért és kommunikációért felelős alelnöke, az utóbbinak pedig a társelnöke. Arról egyelőre nincs hír, hogy Gyárfás ezen tisztségeiről is lemondott volna.