Hosszú Katinka így képzeli el a Gyárfás utáni időszakot

Gyárfás Tamás; TUSUP, Shane; Hosszú Katinka
Doha, 2014. december 1. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) által közreadott képen Hosszú Katinka világbajnok úszó az év legjobb női úszójának járó elismeréssel, mellette Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke (b) és Shane Tusup, az úszónő férje és edzője a nemzetközi sportági szövetség, a FINA díjátadó gálaestjén a dohai Grand Hyatt szálló báltermében 2014. december 1-jén. MTI Fotó: Músz / Szaka József
Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka szerint egy új korszak kezdődhet el az úszósportban azzal, hogy Gyárfás Tamás elnök 23 év után lemondott posztjáról.

"A tegnap reggeli események egy új korszak kezdetét jelentik. Egy olyan korszakét, ahol a szakmaiság és a magyar úszósport érdeke minden eddiginél előbbre való lehet, ahol

Hazánk összes úszója, a felkészülésüket segítő edzők, szakemberek lehetőséget kaptak arra, hogy együtt, korlátok és gátak nélkül dolgozhassanak azon, ami valójában a feladatuk" - írta Hosszú Katinka a Facebookon.

Egy kép 2014. decemberéből. Balra Gyárfás Tamás, középen Hosszú Katinka, jobbra az úszónő férje-edzője, Shane Tusup Forrás: MTI/Músz / Szaka József

"Egy olyan változás következhet, ami az épp úszni tanulóktól egészen a tekintélyes szakmai múlttal rendelkezőkön át mindenkinek teret és - nem utolsó sorban - reményt adhat arra, hogy számításba vegyék a véleményüket, problémáik a megfelelő figyelmet kapják és segítsék őket a megoldáshoz vezető úton" - folytatta az úszónő.

Szerinte a magyar úszósport megmutatta, hogy a vészterhes időkben olyan összefogásra képes, ami eddigi történetében páratlan. "A teljes megújuláshoz elengedhetetlen, hogy a jövőben bekövetkező változások beivódjanak az úszás mindennapjaiba, mert

Továbbra is égető szükség van a hatáskörök tisztázására, átlátható szabályokra, megfelelően alátámasztott válogatási- és forráselosztási elvekre, az edzőtáborok hozzáférhetőségének racionalizálására."

Az Iron Lady úgy véli, óriási feladat áll még a magyar úszósport képviselői előtt, és

a cél, hogy az eddigi kultúrát felváltsa egy demokratikusabb működés.

"A tegnapi nap után mindannyian vegyünk egy nagy lélegzetet, és folytassuk együtt azt a megfeszített, alázatos és kemény munkát, aminek célja a 2017-es budapesti világbajnokságra való felkészülésen túl az, hogy a magyar úszósport az őt megillető helyen, a világ élvonalában legyen."

Előzmények

Gyárfás Tamás távozásának előzménye, hogy Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka november 15-én több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel az elnököt. Másnap Gyárfás Tamás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, "nincs rend" a magyar úszásban. Aznap még csatlakozott hozzájuk a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, valamint Kozma Dominik jelezték, egyetértenek abban, hogy vannak gondok a sportágban, és a magyar úszósport jövőjét érintő reformokat szorgalmaztak.

November 21-én Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor úszók, valamint Czakó Csaba és Shane Tusup edzők közös nyilatkozatban szólították fel Gyárfás Tamás elnököt és szövetség teljes vezetőségét a távozásra.

Hosszúék hét pontba foglalták kéréseiket, amelyek között az első egy olyan új vezetőség felállításának igénye, amely "hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására". "Az általunk kívánt helyzet megvalósulásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése - amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszótársadalmat képviselni tudja - távozzon, és adjon teret az új korszak megszületésének" - áll a nyilatkozatban.

Gyárfás Tamás szerda reggel jelentette be lemondását.