Vágólapra másolva!
Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke szerint ahol hosszú idő után távozik egy erőskezű, karizmatikus vezető, ott általában kaotikus helyzet marad. Viszont abban bízik, hogy a magyar úszósport ezt el fogja tudni kerülni, és most már rendeződnek a sorok. Minderről a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a szakember.

„Bízni abban bízom, hogy most már rendeződnek a sorok, és elülnek a hullámok. Ugyanakkor viszont azt látom, hogy akkor, amikor egy olyan helyen - mindegy, hogy sport vagy nem sport -, ahol hosszú ideig van egy vezető, aki - és az ellenségei is elismerik - erőskezű, karizmatikus,

Abban bízok, hogy ezt el fogjuk tudni kerülni" - felelte Sós Csaba a Sport TV Mai helyzet című műsorában arra kérdésre, mi lesz az úszósportban Gyárfás Tamás lemondása után a következő években.

„Az úszószövetség egy elég gigaszervezet, és többszintű vezetés van. Nyilvánvalóan az alacsonyabb szintű vezetők is a csúcsvezető emberei. Kérdés az, hogy az új vezető hozzájuk hogy viszonyul, illetve ők az új vezetőhöz. Egyáltalán lesz-e esélyük, ha lesz, ez milyen módon valósul meg, és közben hogyan alakul az úszók helyzete. Mert ugye ők felvetettek hét pontban különféle problémákat, azzal foglalkozni kell" – fogalmazott azzal kapcsolatban, miért volt összetettebb a probléma a korábbi elnök személyénél.

Sós Csaba Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Ilyenkor van azért egy útkeresés, nyilvánvalóan kérdés lesz az is, hogy az új vezető, akit most mindenki elfogad, mit fog csinálni akkor,

És majd az új vezetőnek kell megmondania, hogy valahova 10 vagy 12 ember utazzon, és akkor is lesz 11-ik vagy 13-ik, aki nem érti, ha ilyen sok pénz van a sportágban, ő éppen miért nem mehet, és miért költenek erre, és ő miért nem, és jönnek a további kérdések. Szükségszerűen adódik rengeteg konfliktus, ami benne van a dolog természetében. A kérdés, hogy ezeket majd hogyan kezeli" – válaszolta arra, mit jelent az, hogy káosz is lehet.

Hosszú Katinka így képzeli el a Gyárfás utáni időszakot

Elmondta továbbá, hogy több személy is van, akit el tudna képzelni elnöknek, és szívesen dolgozna együtt vele, de nevesíteni nem akar, mert azt sem akarja, hogy egymással vetélkedjenek. Magáról azt feltételezi, hogy a helyén marad, mint alelnök.

Katinka nélkül is eredményesek voltak

Hosszú Katinkáék azt mondták, azt szeretnék, ha az úszószövetség és az úszótársadalom között partneri viszony lenne. Fazekas Erzsébet felvetette, hogy fel van-e készülve az úszótársadalom egy olyan változásra, hogy egy autokratikus, centralizált vezetés után egy demokratikus vezetés jöjjön.

„A magyar úszás felkészítési rendszere és menedzsmentje egyedülálló a világon. Nem azt akarom mondani, hogy értékesebb, mint máshol, de

ez nagyon jól, magyar viszonyokra kiérlelve van kidolgozva, nem pedig majomszerű utánzással vettünk át dolgokat.

Ez hosszú idő óta olyan kereteket ad, ami bármilyen új ismeretet be tud fogadni, és eredményes. Katinka nélkül is eredményes volt ez a csoport, a Kovács Ági is volt olimpiai bajnok, a Czene Attila is, most éppen a Hosszú Katinka az."

Hargitay András, Sós Csaba és Wladár Sándor Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Szóval azért ennek megvan továbbra is a potenciálja. És hogy egy ilyet megváltoztassunk, én, aki ezért alapvetően pozíciómnál fogva is felelek, nem könnyen megyek bele addig, amíg nem vagyok meggyőződve, és kimondom, amit gondolok.

Egyelőre várjuk a másodikat, és majd ha úgy lesz, mint a magyar sikeredzőknél, hogy sorozatban gyártják egy valamilyen felfogás alapján a világszintű produkciókat, akkor már azon lehet gondolkozni, hogy átvegyük úgy, hogy az a magyar viszonyok között működőképes legyen."