Világbajnokok bojkottálják a szocsi bobvébét

bob, Oskars Melbardis, Daumants Dreiskens, Arvis Vilkaste, Janis Strenga
Latvia-1 four-man bobsleigh, pilot Oskars Melbardis, pushman Daumants Dreiskens, pushman Arvis Vilkaste and brakeman Janis Strenga compete in the Bobsleigh Four-man Heat 2 at the Sanki Sliding Center during the Sochi Winter Olympics on February 22, 2014. AFP PHOTO / LEON NEAL / AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Lettország hivatalosan is bejelentette, hogy nem indít versenyzőket a 2017. február 13-26-i, szocsi bob- és szkeleton-világbajnokságon. A balti állam az államilag támogatott orosz dopping miatt bojkottálja az eseményt, és elképzelhető, hogy lesznek további követői.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) még nyáron, néhány héttel a riói olimpia előtt közölte vizsgálati eredményét, amely szerint a 2014-es szocsi téli olimpián szerepelt orosz sportolók doppingolását államilag segítették.

Egy hete az amerikaiak már jelezték, elképzelhető, hogy bojkottálják a vébét, hogy így tiltakozzanak az oroszországi doppingbotrány és annak kezelése ellen. Az első hivatalos lépést azonban Lettország tette meg, a balti állam jelezte, nem vesz részt az eseményen.

A címvédő lett bobnégyes a szocsi olimpián ezüstérmet nyert Forrás: AFP/Leon Neal

"2014-ben ellopták az olimpiai szellemet. Most azt mondjuk, elég volt. Miközben a nemzetközi szövetség még mindig ott tart, hogy olvassa és átgondolja a jelentést, addig mi megtesszük, amit tehetünk. A világ bármely pályáján szívesen versenyeznénk, de a szocsi világbajnokságon nem veszünk részt" – áll a helyi szövetség nyilatkozatában.

A veszteség nem kicsi, hiszen a tavalyi, iglsi vébén a lettek két aranyat is nyertek: az Oskars Melbardis, Daumants Dreiskens, Arvis Vilkaste, Janis Strenga összeállítású férfinégyes mellett a szkeletonos Martins Dukurs is első helyen végzett. Ugyancsak ők a 2014-es téli olimpián a második helyen zártak.

Martins Dukurs Forrás: AFP/Tobias Hase

A BBC úgy tudja, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a Nemzetközi Bob- és Szkeleton Szövetség hivatalos reakciójára vár, hogy döntsön a részvételről, de a britek olimpiai bajnok szkeletonosa, Lizzy Yarnold is úgy nyilatkozott októberében, elképzelhető, hogy szintén bojkottálja a világbajnokságot.