Társoldalunk:

Hosszú Katinka olyat tett, amire még senki nem volt képes

2016.12.12. 04:42

Saját bevallása szerint a legjobb úszásával gyűjtötte be legújabb győzelmét a rövid pályás világbajnokságon Hosszú Katinka, aki a 100 pillangón megszerzett elsőségével végül hét arany- és két ezüstéremmel térhet haza Windsorból. Korábban soha senki nem nyert még ennyi érmet a vb-k történetében.

Ahogy azt sejteni lehetett, Hosszú Katinka eltekintett a 200 méteres mellúszástól a világbajnokság zárónapján. Minden versenynap után a levezető medencében regenerált, utána jeges fürdőt vett, éjfél körül került ágyba. Másnap kora reggel a masszőrnél kezdett, aztán a szokásos rituálé szerint készült a számaira. Vasárnap délelőtt, először a windsori vb alatt, kihagyta a reggeli műsort, hogy rápihenjen az utolsó döntőjére, a 100 pillangóra. A minden napra legalább egy Hosszú-aranyhoz be kellett húzni a 100 pillangót, ahol éles csatára volt kilátás: az amerikai Kelsi Worrell két századdal úszott jobbat Katinkánál az elődöntőben.

Hosszú Katinka így ünnepelte a hetedik aranyérmét. A cikkre kattintva galéria nyílik Hosszú Katinka windsori versenyzésérőlForrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

Az Origónak szombaton Hosszú elmondta a titkot: csak akkor van esély Worrell ellen, ha nem ragad be a rajtnál, és nagyon meghúzza az első ötvenet. Worrell neve jól cseng a szakmában: kilencedik lett Rióban ebben a számban, de amire igazán büszke lehet a 22 éves New Jersey-i úszó, hogy tagja volt a négyszer 100 méteren győztes amerikai vegyesváltónak.

Végül lehajrázta a specialistát

Hosszú magába burkolózva, koncentráltan érkezett a rajtra, ahogy mindig is szokott. Worrell nem hazudtolta meg magát, őrült iramban kezdett, Hosszú higgadtan követte, és volt türelme kivárni a pillanatot, amikor más sebességi fokozatra kell kapcsolnia. Ez a táv felénél jött el, ekkor jött Hosszú káprázatos delfinezése, máris csökkentette a különbséget. 75-nél még az amerikai haladt az élen, de jött még egy Hosszú-forduló, és onnantól nem volt megállás. Háromszoros olimpiai bajnokunk végül az utolsó két-három tempójával előzött, két tizeddel előbb érintette meg a falat, mint Worrell. Hatalmas országos csúcsot állított fel. A győzelem után felült az úszókötélre, önkívületben ünnepelt, ahogy a férje is. Ez volt Hosszú Katinka hetedik aranya és a kilencedik érme Windsorban, ezzel Magyarország – az általa szerzett aranyoknak és ezüstöknek köszönhetően – a második helyen végzett az éremtáblázaton.

A vb legjobb női úszójának járó díjjal. A cikkre kattintva galéria nyílik Hosszú Katinka windsori versenyzésérőlForrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

„Minden úgy történt, ahogy elterveztük. Az utolsó néhány méteren előztem meg Kelsi Worrellt. A 100 pillangó volt a legjobb úszásom a windsori vb-n. Kicsit sajnálom a 200 mellet, szerettem volna, de legközelebb azt is bepótoljuk. Most megyünk vissza Magyarországra, aztán Svájcban lesz versenyem, majd jön a karácsony. És jövőre elkezdünk készülni a budapesti vb-re!” – mondta Hosszú Katinka az Origónak.

A valaha volt legjobb vb-szereplés

Hosszú Katinka a rövid pályás világbajnokságok történetének legjobb szereplésével zárt, ugyanis korábban még senki sem szerzett – a váltókat is beleértve – hét aranyérmet. Szintén rekord a kilenc érme, a korábbi csúcsot az amerikai Ryan Lochte tartotta 2012-ből nyolccal.

Ő nyerte el a vb legjobb női úszójának járó díjat, a férfiaknál a dél-afrikai Chad le Clos győzött. A legjobb csapatnak járó elismerést az amerikaiak nyerték.

Hosszú hét elsősége, két ezüstérme, egy-egy negyedik és nyolcadik helyezése után 71 ezer dollárt (21,158 millió forintot) nyert Windsorban.

Kikapott az egyeduralkodó, Gyurta hetedik lett

Az 1500 gyors klasszisa, a 2014-es dohai rövid pályás vb győztese, az olimpiai bajnok olasz Gregorio Paltrinieri végül nem védte meg a címét Windsorban. Gyurta Gergely sajnos nem tudott beleszólni a nagyok dolgába. Gyurta alapvetően a hosszabb távokon tud érvényesülni, 2013-ban a herningi rövid pályás Eb-n megnyerte az 1500 gyorsot, idén nem volt esélye Paltrinierivel és az élbollyal szemben.

Igaz, senki nem várt tőle csodát. Gyurta Gergely a negyedik legjobb reakcióidővel rajtolt, sokáig tartotta a pozícióját, aztán egyre hátrébb szorult, végül a hetedik helyen ért célba. Látványos, nagy különbséggel kapott ki az olasz egyeduralkodó Gregorio Paltrinieri, a koreai Pak nagyon simán hozta a számot. 

Gregorio Paltrinieri végül másodikként csapott célbaForrás: DPPI/Stephane Kempinaire

„Teljesítettem azt, amiért jöttem. Mindkét számban, 400 vegyesen és 1500 gyorson is döntőt úsztam. Az 1500 nagyon fájt, 300-nál begörcsölt a vádlim, de tovább nyomtam, keményen, ez jött ki belőle. A legjobb időmmel negyedik lettem volna a döntőben. Hatalmas motivációt jelent, hogy egyre nagyobb a konkurencia otthon vegyesen. Bernek Péter és Verrasztó Dávid mellett nem lesz könnyű oda kerülni, de megpróbálom. Nagyon várom már a budapesti világbajnokságot! – mondta az Origónak Gyurta Gergely, majd hozzátette, hogy egyáltalán nem lepte meg az őrségváltás. – Láttam Gregen a bemelegítés során, hogy nem annyira koncentrált. Talán egy kicsit megelégedett, ő már mindent megnyert az úszásban.”

Vasárnap délelőtt amúgy a balszerencse kísértette a magyarokat. Bernek Péter 14 századdal maradt le a 200 hát döntőjétől, ugyanitt Telegdy Ádám a 14. helyen végzett.

Elmaradt a koreai mesternégyes

Megállt három aranynál a koreai gyorsúszókirály. Pak Te Hvan a 200, 400 és az 1500 után elindult a 100 döntőjében is, de nem ő, hanem a litván Szimonasz Bilisz győzött. A vegyes zónában elképesztő hangulat uralkodott, minden valamirevaló ázsiai újságíró végigtombolta a döntőt. Pak ennek ellenére csak hetedik lett.

A nők 200 méteres mellúszását a brit Molly Renshaw nyerte, mindössze egy századdal előzte meg a kanadaiak üdvöskéjét, Kierra Smith-t, pedig fülsüketítő üvöltésbe kezdtek a helyiek 25 méterrel a vége előtt. Egy századon múlott a boldogságuk.

A koreai Pak három arannyal zártForrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

A férfiak 200 hát döntőjében az ausztrál Mitch Larkin indult az egyes pályán, a szám koronázott királya alaposan bekezdett, de ez megbosszulta magát. A lengyel Radoslaw Kawecki behúzta a számot, Larkin a végén még a dobogóra sem fért fel, a negyedik helyen végzett.

50 férfi mellen a nagy öreg, a 28 éves Cameron van den Burgh győzött, a dél-afrikai az egyes pályáról indult, a második helyen beérkezett versenyző, a szlovén Peter Stevens pedig a nyolcasról. Igazi kuriózum.

50 női gyorson a holland Ranomi Kromowidjojo nyert, a háromszoros olimpiai bajnok suriname-i származású úszó a balul sikerült riói szereplése után javított. A győzelme papírforma.

Hatalmas magyar siker

Szétszedték, összecsomagolták a vízilabdát. A 2017-es budapesti vizes vb-t reklámozó installáció hatalmas sikert aratott Windsorban. Vasárnap délelőtt a 100 és a 200 mell bajnoka, Marco Koch dedikált a vele szemben levő Arena márkaboltban. A német zárta le 2015-ben Gyurta Dániel veretlenségi sorozatát. Vasárnap a dél-afrikai közönségkedvenc, Chad le Clos is tiszteletét tette a magyar pavilonnál, néhány magyar szó is elhangzott, ami nem meglepetés, tekintettel arra, hogy az olimpiai bajnok évekig készült korábban a magyarokkal, Cseh Lászlóval kifejezetten baráti kapcsolatot ápol.

Férfiak:
1500 m gyors:
1. Pak Te Hvan (Koreai Köztársaság) 14:15.51 perc
2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 14:21.94
3. Wojciech Wojdak (Lengyelország) 14:25.37
...7. Gyurta Gergely 14:39.01

100 m gyors:
1. Simonas Bilis (Litvánia) 46.58 másodperc
2. Siura Sinri (Japán) 46.59
3. Tommas D'Orsogna (Ausztrália) 46.70

200 m hát:
1. Radoslaw Kawecki (Lengyelország) 1:47.63 perc
2. Jacob Pebley (Egyesült Államok) 1:48.98
3. Kaneko Maszaki (Japán) 1:49.18

50 m mell:
1. Cameron van der Burgh (Dél-afrikai Köztársaság) 25.64 másodperc
2. Peter Stevens (Szlovénia) 25.85
3. Felipe Lima (Brazília) 25.98

4x100 m vegyesváltó:
1. Oroszország (Andrej Sabaszov, Kiril Prigoda, Alekszandr Harlanov, Vlagyimir Morozov) 3:21.17 perc
2. Ausztrália 3:23.56
3. Japán 3:24.71

Nők:
4x50 m gyorsváltó:
1. Kanada (Michelle Williams, Sandrine Mainville, Taylor Ruck, Penny Oleksiak) 1:35.00 perc
2. Hollandia 1:35.37
3. Olaszország 1:35.61

200 m mell:
1. Molly Renshaw (Nagy-Britannia) 2:18.51 perc
2. Kelsey Lauren Wog (Kanada) 2:18.52
3. Chloe Tutton (Nagy-Britannia) 2:18.83

100 m pillangó:
1. Hosszú Katinka 55.12 másodperc
2. Kelsi Worrell (Egyesült Államok) 55.22
3. Ike Rikako (Japán) 55.64

50 m gyors:
1. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 23.60 másodperc
2. Silvia Di Pietro (Olaszország) 23.90
3. Madison Kennedy (Egyesült Államok) 23.93

4x100 m vegyesváltó:
1. Egyesült Államok (Alexandra Margaret De Loof, Lilly King, Kelsi Worrell, Mallory Elizabeth Comerford) 3:47.89 perc
2. Kanada 3:48.87
3. Ausztrália 3:49.66