Hosszú Katinka: Bevallom, kicsit bűntudatom volt

Hosszú Katinka
Windsor, 2016. december 12. Hosszú Katinka, miután megnyerte a windsori rövidpályás úszó-világbajnokság női 100 méteres pillangóúszásának döntőjét 2016. december 11-én. (MTI/EPA/Patrick B. Kraemer)
Vágólapra másolva!
Rio után kiégett, nem találta az új célokat, aztán leült az edző-férj Shane Tusuppal, és minden a helyére került. A windsori rövid pályás világbajnokságon összesen hét aranyig és két ezüstig jutó Hosszú Katinka az Origónak elmondta, hogy sajnálja a női gyorsváltó visszalépését, ezért legközelebb B tervvel is rendelkezni kell majd. A legtöbb olimpiai bajnok most pihen, ő viszont nem, és úgy érzi, ez a budapesti vb-n neki kedvezhet majd.

Melyik volt a legjobb napja a windsori vb-n?
Fura egy papírlapon látni az eredményeket, mert tényleg annyi minden történt a vb alatt. A szerda volt a legerősebb (arany 200 pillangón és 100 háton – a szerk.), talán a legjobb napom, de elégedett vagyok a keddel is (arany 400 vegyesen, ezüst 200 gyorson). Az eredmények sok mindenért kárpótolnak.

Szombaton azt mondta, megvan a sikeres recept a zárónap előtt a 100 pillangóra. Minden úgy történt, ahogy eltervezte?
Pontosan, igen. Sejtettem, hogy Kelsi Worrell a táv végére elfárad, és nekem az utolsó pár tempóra kell nagyon koncentrálnom. Én tudtam, hogy végig bírni fogom, és azt is, hogy Worrell valószínűleg nem. A lehető legjobban alakult a forgatókönyv, de ez nem jelenti persze azt, hogy mindig ki lehet centizni, és minden úgy alakul, ahogy én azt elképzelem. De szerencsére Windsorban pont úgy alakult a 100 pillangó vége, ahogy annak lennie kellett.

Többször élesen kritizálta a saját teljesítményét. A 100 vegyest – a megnyert arany ellenére – egyenesen pocséknak nevezte. A 100 pillangót hogyan értékeli?
Ez volt a legjobb úszásom Windsorban.

Hét aranyat és a két ezüsttel együtt kilenc érmet nyert a vb-n – ez korábban még senkinek nem sikerült. A képre kattintva galéria nyílik Hosszú Katinka winsdori versenyzéséről Forrás: MTI/AP/The Canadian Press/Paul Chiasson

És melyik a legrosszabb?
A 800 gyors, egyértelműen (a döntőben Hosszú az utolsó lett – a szerk.). Az aranyéremmel végződött döntők közül a 100 vegyes lóg ki a sorból. Az valahogy nem volt összerakva.

Az első nap után azt mondta a FINA sajtósainak, hogy amolyan olimpiai másnaposságot érez, azaz Rio után nehéz volt hirtelen új célokat kitűznie. Mi történt?
Az elmúlt négy évben minden apróságot megcsináltam azért, hogy sikeres legyek az olimpián.

Az olimpia után lendületből elindult a rövid pályás Világkupa-sorozaton, majd rajthoz állt a windsori vb-n. Nem panaszkodhat arra, hogy ne lettek volna céljai.
Kicsit hátradőltem, miután Rióban megszereztem a három aranyérmet. Azt éreztem, hogy már nem mennék tűzön-vízen át a győzelemért. Megijedtem az érzéstől, de aztán valahogy összeraktam magam, beszéltem Shane-nel (Shane Tusup, az úszónő férje-edzője – a szerk.), és persze rájöttem, hogy még nagyon sikeréhes vagyok.

100 méter vegyesen aranyérmes lett, mégsem volt felhőtlenül boldog.A képre kattintva galéria nyílik Hosszú Katinka winsdori versenyzéséről Forrás: MTI/AP/The Canadian Press/Frank Gunn

Akkor a helyén tudja kezelni, hogy Windsorban Hosszú Katinka a második helyen végzett volna a nemzetek közötti éremtáblázaton?
Igen, azért ez elég menő, nem?

Persze, hogy az. Sajnálja a váltó visszalépését?
Igen, nagyon. Ha meg tudtam volna csinálni, akkor odaállok, és segítek a csapatnak. Sajnos az ötödik napon már nem voltam topállapotban. Legközelebb erre is fel kell készülnünk, ha közbejön egy betegség vagy valamilyen nem várt fejlemény történik, akkor legyen egy B terv.

És megérte visszalépni a 200 melltől?
A 100 pillangó miatt ezt kellett tenni, igen. Bevallom, kicsit bűntudatom volt, mert úgy éreztem, tudtam volna döntőt úszni. A 200 mellet egyébként csak kíváncsiságból vállaltam volna, eredetileg is úgy terveztük, hogy ha bejutok a döntőbe 100 pillangón, akkor nem indulok 200 mellen. Úgy is mondhatnám, hogy

Ha a 200 mell a 100 pillangó után lett volna, akkor leúszom. Sajnos nem így szerepelt a programban.

Mi lehetett annak az oka, hogy az olimpiai bajnokok közül kevesen tudtak kiemelkedően úszni a rövid pályás vb-n?
A legtöbb bajnok pihent. Az úszók négyéves ciklusokban gondolkoznak, és Rio után a legtöbben egy-két hónapot is kihagytak. Akik kiemelkedően úsztak az olimpián, azok még mindig szünetet tartanak. Ezt onnan tudom, hogy jóban vagyok a britek edzőjével, akinek többek között a riói olimpia 200 vegyes ezüstérmese, Siobhan-Marie O'Connor a tanítványa. Szóval, O'Connor három hónapot hagyott ki az olimpia után. Nemrég kezdte el az edzéseket. Ha valami, akkor ez önbizalmat ad. O'Connor ugyanis azt nyilatkozta a riói 200 vegyes után, hogy jövőre le fog győzni, mert alig volt köztünk különbség. Én az elmúlt négy hónapban nagyon keményen edzettem, és elég jó időket úsztam, ő meg pihent. Majd meglátjuk, hogy ki milyen formában lesz a budapesti vb-n!

Így ünnepelte a 100 pillangón megszerzett elsőségét. A képre kattintva galéria nyílik Hosszú Katinka winsdori versenyzéséről Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Kraemer

A riói bajnokok közül volt, aki eljött Windsorba, de nem volt benne elég átütő erő. Például a régi riválisa, a világcsúcstartó Mireia Belmonte Garcia, aki Rióban aranyérmet nyert 200 pillangón, most pedig döntőbe sem jutott.
Úgy hallottam, hogy ő is kihagyott két hónapot az olimpia után. Túl nagy önbizalma volt ahhoz, hogy felvállalja: nem jön, mert nem tudott rendesen felkészülni a vb-re.

Látott olyan produkciót a vb-n, ami kiemelkedő volt?
Lássuk csak! Ranomi Kromowidjojo győzelme nem lepett meg 50 gyorson, mert ő a világcsúcstartó. Kicsit csodálkoztam, hogy az 50 pillangón győztes Jeanette Ottesen nem indult 100 méteren, mert a Világkupán végig úszott ezen a számban.

A vb után Clevelandbe utazik?
Nem, LeBron James nem akart velem találkozni (nevet). El tudom képzelni, hogy mennyire elfoglalt. Komolyra fordítva a szót, Budapest után Svájcba készülünk, ott lesz még egy versenyem, aztán jön a karácsony, és a kemény felkészülés 2017-re.