Társoldalunk:

Nem követett el fegyelmi vétséget a két felfüggesztett kajakos

2016.12.14. 15:35

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) fegyelmi bizottsága első fokon, nem jogerősen felmentette a kajakos Horváth Bencét és Szomolányi Mátét, akik ellen még a riói olimpia előtt indult eljárás etikai vétség gyanúja miatt.

Fábry György, a fegyelmi testület elnöke emlékeztetett: több atipikus doppingminta alapozta meg a vizsgálat elindítását.

„A vizsgálat meglehetősen hosszú ideig tartott, elsősorban azért, mert orvosszakértői kérdésekben kellett állást foglalni. A bizonyítékok láncolata alapján a fegyelmi bizottság arra a meggyőződésre jutott, hogy az a fegyelmi vád, ami szerint nem tisztességes eszközökkel készültek a versenyzők, nem bizonyítható. Bizonyíthatóság hiányában született tehát a felmentő döntés" – fogalmazott Fábry György.

Az MKKSZ elnöksége augusztus elsejei ülésén, a szakmai igazgató előterjesztése alapján azért változtatta meg az ötkarikás játékokra kijelölt férfi kajakosok névsorát, mert a Magyar Antidopping Csoport (MACS) jelzése szerint közülük ketten – Horváth Bence és Szomolányi Máté – atipikus doppingmintát adott le.

A két sportoló több atipikus mintát produkált, ez pedig azt jelenti, hogy a mintavétel idején tiltott szer volt a szervezetükben, közölte akkor írásban a MACS. Ezt az állásfoglalást augusztus elején Tiszeker Ágnes MACS-vezető az Elnökség ülésén szóban is megerősítette – ezért indult ellenünk akkor fegyelmi eljárás és az akkori Elnökség döntése értelmében ezért kerültek ki az olimpiai csapatból. Helyettük Molnár Péter és Tótka Sándor utazhatott Rióba.

Horváth Bence (b) és Szomolányi MátéForrás: MTI/Bugány János

"Örülök, hogy végre pont került az ügyünk végére, és kiderült, hogy az, amivel megvádoltak bennünket, nem volt igaz. Senkinek nem kívánom azt a napot és az azt követő időszakot, hogy átélje, hiszen álmainktól fosztottak meg bennünket, és még időt sem hagytak nekünk, hogy bebizonyítsuk ártatlanságunkat" - idézi az győriek internetes oldala Szomolányit, aki azért is vesztett sokat a riói kizárással, mert az ő száma (KII 200m) Tokióban már nem szerepel az olimpia programjában.

"Októberben már újra elkezdtük az edzéseket, mert nem mondunk le az álmainkról. Bízunk abban, hogy ismét olyan formát tudunk nyújtani, amivel képesek lehetünk arra, hogy újra bebizonyítsuk: a vízen nincsen nálunk gyorsabb. Hiszen ez már tavaly is sikerült" - tette hozzá Horváth Bence, aki a Szomolányival közös páros mellett egyesben is kiharcolta a riói kvótát.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az elsőfokú szövetségi ítélet birtokában a két sportoló milyen kompenzációs kérelemmel fordul az őket eltiltó szövetséghez.