Vágólapra másolva!
189 nappal a budapesti vizes világbajnokság kezdete előtt helyszínbejárással egybekötött sajtótájékoztatót tartott Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa, a Budapest 2024 olimpiai pályázat elnöke. Az eseményen részt vett Bienerth Gusztáv, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alelnöke, turizmusért felelős kormánybiztos is. Seszták Miklós megerősítette, hogy a kormányzat teljes mellszélességgel támogatja Bienerth Gusztávot a Magyar Úszószövetség elnöki posztjáért folytatott versenyben.

„Hatvan nappal ezelőtt indult el a Komjádi uszoda teljes átépítése” – emlékeztette a megjelenteket Fürjes Balázs.

A Budapest 2024 pályázati testület elnöke hangsúlyozta, hogy a létesítmény felújításának költsége nem terheli az idei FINA-világbajnokság költségvetését.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy a Komjádi uszoda felújításával évtizedes adósságot törleszt a kormány Fotó: Polyák Attila - Origo

„Ezt a rekonstrukciót évtizedekkel korábban el kellett volna végeznünk. Az átépítéssel régi adósságunkat törlesztjük. Az uszoda teljesen megújul.

Teljesen felújítjuk az elektromos és gépészeti rendszereket, valamint az eredményjelzőt is. A nyitást 2017 júniusára, azaz egy hónappal a világbajnokság kezdete előtt tervezzük.”

A sajtó képviselői is megtekinthették a felújítás alatt álló uszodát Fotó: Polyák Attila - Origo

Fürjes hozzátette, hogy a Komjádi uszoda rekonstrukciója alatt Budapesten a BVSC zuglói uszodájában, valamint a Tüskecsarnokban is megfelelő vízfelület áll a versenyzők és a nagyközönség rendelkezésére.

A kormány is támogatja Bienerth Gusztávot

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Komjádi uszoda az egyik edzőközpontja lesz a vizes világbajnokságnak. „152 nap múlva befejezzük a munkát, 2017. július 14-én pedig megkezdődik Magyarország történetének legnagyobb szabású sporteseménye, a FINA-világbajnokság. A vb előkészületei jól állnak.”

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter szerint Magyarország minden idők legjobb vb-rendezésére készül Forrás: MTI/Kovács Attila

„Olyan világbajnokságot kívánunk rendezni, ahol az úszók és a vízilabdázók is sikeresen tudnak szerepelni. Minden idők legjobb vb-rendezésére készülünk.

Akkor dől el ugyanis, hogy Budapest, Los Angeles és Párizs közül melyik város rendezheti meg a 2024-es nyári olimpiai játékokat.”

Seszták Miklós, Fürjes Balázs és Bienerth Gusztáv a Komjádi uszoda négyes rajtkövénél Fotó: Polyák Attila - Origo

Seszták Miklós kiemelte, hogy nem véletlenül hívták meg a pénteki uszodabejárásra Bienerth Gusztávot. A miniszter hangsúlyozta, hogy Bienerth Gusztávval hosszú ideje dolgozik együtt a Budapest 2024 olimpiai pályázati projekten.

– mondta a nemzeti fejlesztési miniszter.

Tovább épülnek a tanuszodák

Seszták Miklós külön kitért arra, hogy nemcsak a versenysport épületei újulnak meg, hanem folytatódik a tanuszodaprogram is.

„A kormány tartja magát ahhoz a 2014-es elhatározásához, hogy 2018-ra minden egyes járásban legalább egy új tanuszoda épüljön.

Ezt a vállalásunkat a következő két évben is örömmel teljesítjük.”

Hamarosan a régi fényében ragyog a Komjádi uszoda Fotó: Polyák Attila - Origo

A Magyar Úszószövetség egyik elnökjelöltje, Bienerth Gusztáv azt mondta, hogy a vasárnapi elnökválasztáson sikerrel szeretné megmérettetni magát. „Orbán Viktor miniszterelnök úr ma hivatalában fogadta Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség leköszönő elnökét” – mondta Bienerth.

Bienerth Gusztáv elnöki pályázatát a magyar kormány is támogatja Fotó: Polyák Attila - Origo

„Ennek egyik ékes példája a Komjádi uszoda, ahol most állunk. Nagyon bízom abban, hogy vasárnaptól mint a Magyar Úszószövetség elnöke tudom segíteni a sportág megújítását.”

Idén júniusban vehetik birtokba az úszók a felújított Komjádi uszodát Fotó: Polyák Attila - Origo

A sajtótájékoztató végén az újságírók rövid helyszínbejáráson tekinthették meg a felújítás alatt álló Komjádi uszodát.