Társoldalunk:

A kormány is támogatja Bienerth Gusztáv úszóelnöki pályázatát

2017.01.06. 17:15

189 nappal a budapesti vizes világbajnokság kezdete előtt helyszínbejárással egybekötött sajtótájékoztatót tartott Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa, a Budapest 2024 olimpiai pályázat elnöke. Az eseményen részt vett Bienerth Gusztáv, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alelnöke, turizmusért felelős kormánybiztos is. Seszták Miklós megerősítette, hogy a kormányzat teljes mellszélességgel támogatja Bienerth Gusztávot a Magyar Úszószövetség elnöki posztjáért folytatott versenyben.

„Hatvan nappal ezelőtt indult el a Komjádi uszoda teljes átépítése” – emlékeztette a megjelenteket Fürjes Balázs. A Budapest 2024 pályázati testület elnöke hangsúlyozta, hogy a létesítmény felújításának költsége nem terheli az idei FINA-világbajnokság költségvetését.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy a Komjádi uszoda felújításával évtizedes adósságot törleszt a kormányFotó: Polyák Attila - Origo

„Ezt a rekonstrukciót évtizedekkel korábban el kellett volna végeznünk. Az átépítéssel régi adósságunkat törlesztjük. Az uszoda teljesen megújul.

Fontos dolognak tartom, hogy a fogyatékossággal élők is ugyanúgy használhatják majd, mint az épek, hiszen számukra speciális liftet szerelünk fel. Teljesen felújítjuk az elektromos és gépészeti rendszereket, valamint az eredményjelzőt is. A nyitást 2017 júniusára, azaz egy hónappal a világbajnokság kezdete előtt tervezzük.”

A sajtó képviselői is megtekinthették a felújítás alatt álló uszodátFotó: Polyák Attila - Origo

Fürjes hozzátette, hogy a Komjádi uszoda rekonstrukciója alatt Budapesten a BVSC zuglói uszodájában, valamint a Tüskecsarnokban is megfelelő vízfelület áll a versenyzők és a nagyközönség rendelkezésére.

A kormány is támogatja Bienerth Gusztávot

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Komjádi uszoda az egyik edzőközpontja lesz a vizes világbajnokságnak. „152 nap múlva befejezzük a munkát, 2017. július 14-én pedig megkezdődik Magyarország történetének legnagyobb szabású sporteseménye, a FINA-világbajnokság. A vb előkészületei jól állnak.”

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter szerint Magyarország minden idők legjobb vb-rendezésére készülForrás: MTI/Kovács Attila

„Olyan világbajnokságot kívánunk rendezni, ahol az úszók és a vízilabdázók is sikeresen tudnak szerepelni. Minden idők legjobb vb-rendezésére készülünk.

Azt szeretnénk, ha a világbajnokság végén a Budapestről elutazó NOB-tagok másfél hónappal később, szeptember 13-án Limában arra emlékeznének, hogy milyen kiváló házigazdája volt Budapest ennek a vb-nek. Akkor dől el ugyanis, hogy Budapest, Los Angeles és Párizs közül melyik város rendezheti meg a 2024-es nyári olimpiai játékokat.”

Seszták Miklós, Fürjes Balázs és Bienerth Gusztáv a Komjádi uszoda négyes rajtkövénélFotó: Polyák Attila - Origo

Seszták Miklós kiemelte, hogy nem véletlenül hívták meg a pénteki uszodabejárásra Bienerth Gusztávot. A miniszter hangsúlyozta, hogy Bienerth Gusztávval hosszú ideje dolgozik együtt a Budapest 2024 olimpiai pályázati projekten.

Bár az úszószövetség vasárnapi közgyűlésén mi nem szavazhatunk, mégis minden egyes küldöttet arra biztatok, hogy tegye le a voksát Bienerth Gusztáv mellett” – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter.

Tovább épülnek a tanuszodák

Seszták Miklós külön kitért arra, hogy nemcsak a versenysport épületei újulnak meg, hanem folytatódik a tanuszodaprogram is. „A kormány tartja magát ahhoz a 2014-es elhatározásához, hogy 2018-ra minden egyes járásban legalább egy új tanuszoda épüljön. Ezt a vállalásunkat a következő két évben is örömmel teljesítjük.”

Hamarosan a régi fényében ragyog a Komjádi uszodaFotó: Polyák Attila - Origo

A Magyar Úszószövetség egyik elnökjelöltje, Bienerth Gusztáv azt mondta, hogy a vasárnapi elnökválasztáson sikerrel szeretné megmérettetni magát. „Orbán Viktor miniszterelnök úr ma hivatalában fogadta Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség leköszönő elnökét” – mondta Bienerth.

Ezt követően magam is tárgyaltam Orbán Viktorral, aki megerősítette, hogy a kormány folytatja a magyarországi sportinfrastruktúra-fejlesztést.

Bienerth Gusztáv elnöki pályázatát a magyar kormány is támogatjaFotó: Polyák Attila - Origo

„Ennek egyik ékes példája a Komjádi uszoda, ahol most állunk. Nagyon bízom abban, hogy vasárnaptól mint a Magyar Úszószövetség elnöke tudom segíteni a sportág megújítását.”

Idén júniusban vehetik birtokba az úszók a felújított Komjádi uszodátFotó: Polyák Attila - Origo

A sajtótájékoztató végén az újságírók rövid helyszínbejáráson tekinthették meg a felújítás alatt álló Komjádi uszodát.