Magyar lány állíthatja meg Serena Williamst

Johanna Konta, tenisz
Britain's Johanna Konta plays a backhand return during her women's singles match against China's Zhang Shuai on day ten of the 2016 Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 27, 2016. AFP PHOTO / PETER PARKS
Vágólapra másolva!
A 23. egyéni Grand Slam-serlegéért és a trón visszafoglalásáért küzdő Serena Williams szenvedett kicsit az Australian Open 8. napján, de végül legyőzte a cseh Barbora Strycovát (7:5, 6:4), és a negyeddöntőben a kilenc mérkőzés óta veretlen Johanna Konta következik.

Johanna Konta édesanyja Budapesten élt és fogorvosnak tanult, apukája balatonfüredi, és a szállodaiparban dolgozott. Aztán a szülők Ausztráliába vándoroltak ki, Johanna már Sydney-ben született 1991-ben, majd a tenisz miatt Spanyolországba költözött. Hiányzott a családjának, ezért, hogy közelebb legyenek hozzá, a szülei is visszatértek Európába, Angliában telepedtek le.

Először 2012-ben találkoztunk, a US Openen, akkor pont összekerült Babos Tímeával a 64 közé kerülésért, de egyetértettünk, hogy mindenképp magyar nyertese lesz a találkozónak, mert abban az évben lett ugyan brit állampolgár, és Nagy-Britanniát tekinti az otthonának, de

mint fogalmazott, a vére magyar, és a mai napig magyarul beszélnek a szüleivel.

A ranglistán 203.-ként 6:2, 7:5-re verte az akkor 59. Babost (a 2. szettet 1:5-ről fordította meg), de az igazi áttörésre várnia kellett.

Jó csapatunk lehetne magyar származású teniszezőkből

Tavaly a ranglista 49. helyezettjeként érkezett Melbourne-be, úgy, hogy előtte soha nem szerepelt az Australian Open főtábláján, háromszor bukott el a selejtezőben. Az első fordulóban legyőzte Venus Williamst, és csak az elődöntőben tudta őt megállítani Angelique Kerber, szinte szárnyal azóta. Az idén már 9.-ként tért vissza, a Sydney WTA-verseny friss győzteseként. Négy magabiztos, játszmavesztés nélküli siker után a szerdai, Serena Williams elleni negyeddöntőre készül.

Johanna Kontára nagyon nehéz meccs vár Forrás: AFP/Peter Parks

„Gondoltam rá, hogy szeretnék egyszer pályára lépni vele, mielőtt visszavonul. De nem tudok arról, hogy egyáltalán a visszavonulásra készülne. Szerintem addig fogja folytatni, amíg csak lehet fizikálisan. Gyerekkoromban sokat néztem őt a tévében. Várom ezt a kihívást, hogy megküzdjek vele,

– mondta Johanna Konta.

„Sokat figyeltem a játékát, így ismerem, annak ellenére, hogy még nem játszottunk egymás ellen. Tudom, hogy nagyon jó formában van, és támadó tenisz a stílusa. Nekem semmi veszítenivalóm nincs ezen a versenyen. Minden, amit elérek itt, egy bónusz. Természetesen győzni szeretnék. Remélhetőleg a folytatásban jobban fogok teniszezni. A mai győzelem azért volt fontos nekem, mert egy gyengébb napomon tudtam nyerni" – magyarázta Serena Williams.

női egyes, nyolcaddöntő:
S. Williams (amerikai, 2.)-Strycova (cseh, 16.) 7:5, 6:4
Konta (brit, 9.)-Makarova (orosz, 30.) 6:1, 6:4
Lucic-Baroni (horvát)-Brady (amerikai) 6:4, 6:2

Kiesett a Djokovicot kiejtő üzbég

Véget ért Gyenyisz Isztomin menetelése, a szabadkártyával indult üzbég játékos - aki a második körben a címvédő, hatszoros bajnok Novak Djokovicot búcsúztatta nagy meglepetésre -, hétfőn, a bolgár Grigor Dimitrov elleni mérkőzésén megnyerte ugyan az első szettet, de utána elkezdte fájlalni a bal combját, s a sérülés megakadályozta az újabb jó eredmény elérésében. Riválisa sokat futtatta, s a második, szorosabb játszma után már egyoldalúvá vált a küzdelem.

Denis Isztomin Forrás: AFP/Paul Crock

Dimitrov a belga David Goffinnel találkozik majd a negyeddöntőben. A nőknél ott van a legjobb nyolc között a tavalyi US Open döntőse, a cseh Karolina Pliskova, aki Ausztráliában először jutott el a negyeddöntőig. Következő ellenfele a horvát Mirjana Lucic-Baroni lesz.

Eredmények, férfi egyes, nyolcaddöntő:
Dimitrov (bolgár, 15.)-Isztomin (üzbég) 2:6, 7:6 (7-2), 6:2, 6:1
Goffin (belga, 11.)-Thiem (osztrák, 8.) 5:7, 7:6 (7-4), 6:2, 6:2