Tragédia is lehetett volna a sívébé légibalesetéből

St. Moritz, alpesi sí, alpesisí-világbajnokság, légiparádé
The Swiss Airforce aerobatics team PC-7 flies over the slopes used during the Alpine World Ski Championships in St. Moritz, Switzerland, 17 February 2017. Photo: Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Akár komoly tragédiát is okozhatott volna a St. Moritzban zajló alpesisí-világbajnokság pénteki versenyének légiparádéja. Egy repülőgép elszakította a pálya felett lévő akciókamera kötelét, szerencsére a készülék nem a nézők közé zuhant le, és a gép is le tudott szállni.

„Ez egyszerűen botrány" – nyilatkozta a norvég televízió kommentátora, Andreas Toft azután, hogy egy légi bemutatón az egyik repülőgép elszakította a pálya feletti kábelt, és a kamera a sípályára zuhant.

„A pilóta eltalált egy kábelt, amelynek következtében a kamera beleesett a pályára. A gép biztonságosan landolt, a rendőrség vizsgálja az ügyet" – nyilatkozta a svájci rendőrség szóvivője a rögtönzött rövid sajtótájékoztatón.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A baleset miatt a szervezők leállították a sífelvonókat is, az utasok 25 percet a levegőben ücsörögve várták, hogy a helyzet megoldódjon.

Az óriás-műlesiklás második futamának rajtját emiatt fél órával el kellett halasztani, a győzelmet végül a sportág egyik legkiemelkedőbb alakja, Marcel Hirscher nyerte meg.

Az osztrák versenyzőnek ez az ötödik világbajnoki címe, de ebben a szakágban először győzött, az előző két vb-n egyaránt másodikként zárt. Korábban műlesiklásban, kombinációban és a csapatversenyben szerzett aranyérmet (kettőt).

Marcel Hirscher Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az összetett Világkupában az elmúlt öt alkalommal győztes Hirscher már az első futamban is a leggyorsabbnak bizonyult, de előnye korántsem volt tetemes. A közvetlen riválisai közül viszont csak honfitársa, Roland Leitinger tudott másodjára is igazán jó futamot produkálni, de Hirscher a vele szemben meglévő 47 százados előnyéből 25-öt meg tudott őrizni a célig. Harmadikként a norvég Leif Kristian Haugen zárt.

Az egyetlen magyar induló, Szőllős Benjamin az első futamban kiesett.

Eredmények, férfi óriás-műlesiklás:
1. Marcel Hirscher (Ausztria) 2:13.31 perc (1:06.73 p/1:06.58 p)
2. Roland Leitinger (Ausztria) 2:13.56 (1:07.26/1:06.30)
3. Leif Kristian Haugen (Norvégia) 2:14.02 (1:07.27/1:06.75).