A vébére ment, de terroristának nézték és hazazavarták

- Horizontal
Cesar Baena of Venezuela holds up his national flag after completing the men’s 10 km individual classic qualification race one day before the start of the Nordic Skiing World Championships in Oslo on February 23, 2011. AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN / AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN
Vágólapra másolva!
Adrian Solano egy 22 éves venezuelai sífutó, aki két héttel ezelőtt elindult az északisí-világbajnokságra Finnországba, de út közben drogcsempésznek és terroristának nézték, rács mögé dugták, majd visszaküldték hazájába. Pénzügyi korlátai miatt a vb-szereplése ezzel esélytelennek tűnt, míg egy váratlan (és sok névtelen) támogató a segítségére nem sietett.

Solano Venezuelából Franciaországon keresztül repült volna svédorsázgi edzőtáborba, majd az északisí-világbajnokság helyszínére, de nem jutott el addig, mert a párizsi reptéren feltartóztatták - írja a norvég tv2.no.

A 22 éves, dél-amerikai síző gyanús lett a francia határőröknek, akiket nem győzött meg a Nemzetközi Síszövetség által kiállított igazolványa.

Adrian Solano Forrás: tv2.no

Nem engedték továbbutazni, mert csak húsz euró volt nála, bank- és hitelkártya pedig egyáltalán nem,

így nem hitték el, hogy tényleg profi sportoló.

„Csak azért, mert Venezuelából jött, sötét a bőre, máris drogcsempésznek hitték. Ez rasszizmus. Az egész testét átvizsgálták kábítószert keresve, majd később azt kérdezgették, hogy terrorista-e" – nyilatkozta egy norvég lapnak Solano csapattársa, César Baena.

A távolból aggódó csapattárs, César Baena Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Kay Nietfeld

Solano ezt követően öt napot töltött rács mögött, majd a venezuelai nagykövetség segítségnyújtási kísérlete ellenére hazaküldték.

Ez egy teljes összeomlással ért fel a sportoló számára, aki semmi esélyt nem látott arra, hogy visszajusson Európába, mivel saját forrásból nem tudta kifizetni egy második utazás költségeit, illetve a nagyon szűk költségvetéssel dolgozó venezuelai síszövetség sem engedhette meg magának.

Ekkor jött azonban egy váratlan fordulat.

Aleksi Valavuori, egy finn televíziós műsorvezető értesült Adrian Solano viszontagságos történetéről és közösségi oldalakon jótékonysági gyűjtést szervezett a sportoló megsegítésére.

Aleksi Valavuori Forrás: Instagram

A finn emberek összefogtak és nagyon rövid idő alatt összedobták annyi pénzt, hogy elindítsák az otthon ragadt Solanót Lahti felé. A teljes útiköltség 4 ezer euró (átszámítva 1.2 millió forint).

Főhősünk a biztonság kedvéért ezúttal nem Franciaországon, hanem Spanyolországon és Hollandián át utazik, és ha minden a terv szerint alakul, ott lesz a szerdán rajtoló selejtezőkön – ezt csapattársa, César Baena is megerősítette az Expressennek.

„Adrian Solano története egy tökéletes példája a finn emberek kedvességének és vendégszeretetének" – írta a sportoló segítségére siető Aleksi Valavuori.