Társoldalunk:

Doppingoló csapattársának ajánlotta a vb-aranyát

2017.02.25. 12:58

14 hónappal fia, Marius megszületése után megszerezte 15. világbajnoki címét Marit Björgen, a norvégok világklasszis sífutója. A 36 éves, hatszoros olimpiai bajnoka a lahti északisí-vébé skiathlon számának megnyerése után aranyérmét a doppingolás miatt eltiltott Therese Johaugnak ajánlotta.

2011 és 2013 után harmadszor sem talált legyőzőre a 15 km-es skiathlonban Marit Björgen, a norvégok hatszoros olimpiai bajnok sífutója.

A 7,5 km klasszikus és 7,5 km szabad stílusú versenyben a 36 éves sportolót egyetlen vetélytársa tudta csak megszorítani, a finnek olimpiai ezüstérmes, kétszeres vb-2. klasszisa, Krista Pärmäkoski azonban hiába tartotta vele a lépést, a hajrát Björgen bírta jobban és végül öt másodperc előnnyel győzött.

Marit Björgen a 15. vb-aranyát nyerteForrás: AFP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

A harmadik helyen – csakúgy, mint két éve, Falunban - a svéd Charlotte Kalla zárt.

„Nagyon boldog vagyok, de ezt a sikert Therese Johaugnak is köszönhetem, szeretném vele megosztani az érmemet. Nagyon hiányzott a versenyen, végig ő járt az eszemben, szóval ez őt is megilletné" – nyilatkozta Björgen, utalva a doppingolás miatt tizenhárom hónapos eltiltással sújtott címvédőre. Johaugot tavaly októberben produkált pozitív tesztet, szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó klosztebol nyomaira bukkantak.

Björgen 2015. december 27-én adott életet fiának, Mariusnak, azaz 14 hónappal a szülés után lett világbajnok. De a formáját illetően nem lehetet kétség, hiszen november óta négyszer nyert Világkupa-versenyt egyénben és kétszer váltóban.

Eredmények, nők, 15 km-es skiathlon:
1. Marit Björgen (norvég) 37:57.5 perc
2. Krista Pärmäkoski (finn) + 4,8 mp
3. Charlotte Kalla (svéd) + 32 mp.