Márton Anita megvédte fedett pályás Európa-bajnoki címét

Márton Anita
Belgrád, 2017. március 3. A súlylökésben aranyérmet nyert Márton Anita a győzelmét ünnepli a belgrádi fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon 2017. március 3-án. (MTI/AP/Marko Drobnjakovic)
Vágólapra másolva!
Márton Anita végig magabiztosan versenyezve, 19.28 méterrel, a világ idei legjobb eredményével nyerte meg a női súlylökés döntőjét a belgrádi fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon.

A riói olimpia bronzérmese, egyben a szám címvédője nem csupán a női súlylökés, de az egész Európa-bajnokság talán legegyértelműbb aranyesélyeseként érkezett Belgrádba - pláne azután, hogy az Eb előtti utolsó edzések egyikén 19.24 méterrel a világ idei legjobb eredményét teljesítette.

Márton Anita esélyeshez méltóan tudta le a belgrádi Európa-bajnokságot Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az esti döntőbe az esélyeknek megfelelően a legjobb eredménnyel – 18.44 méterrel – jutott be, és ott végig magabiztosan versenyezve nyert.

Az első körben mindjárt 18.67-et, majd másodikra 18.96 métert lökött, amivel jelezte, hogy a többiek a dobogó alsóbb fokaiért harcolhatnak. A harmadik sorozatban aztán beállította 19.24-gyel a világ idei legjobbját, egyúttal le is zárva a további kérdéseket. Az utolsó sorozatban már Európa-bajnokként lépett a dobókörbe, de a levezető dobás helyett még rátett egy lapáttal – 19.28 méterrel fejezte be a versenyt, csupán öt centiméterrel elmaradva a két évvel ezelőtti, fedett pályás Eb-n felállított egyéni és országos csúcsától.

Márton Anita ezzel az első kétszeres fedett pályás női Európa-bajnoka a magyar atlétikának.

Eredmény, női súlylökés
Európa-bajnok: Márton Anita 19.28 méter
2. Radoslva Mavrogyeva (Bulgária) 18.36
3. Julia Leancsuk (Fehéroroszország) 18.32