Doppinglistára kerül a profi bringások kedvenc asztmagyógyszere

147198993 Horizontal
Overall leader's yellow jersey, British Bradley Wiggins, celebrates on the podium at the end of the 120 km and last stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Rambouillet and finishing in the famous Paris-Champs-Elysees Avenue, on July 22, 2012. AFP PHOTO POOL / JEROME PREVOST / AFP PHOTO / POOL / JEROME PREVOST
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Antidopping-csoprt, a WADA a tiltott szerek listájára teszi azokat a kortikoszteroid tartalmú szereket, melyeket eddig orvosi javallatra használhattak a légzési problémákkal küzdő sportolók. 

A döntést Olivier Niggli, a WADA általános igazgatója jelentette be, miután elismerte, hogy az eddigi szabályozás "nem volt megfelelő, és lehetőséget adott a visszaélésekre". A kortikoszteroidot tartalmazó szerek használatára nem állípítottak meg konkrét büntetési tételt, azt mindig az adott eset alapján fogják majd kiszabni.

A kortikoszteroidok azt követően kerültek az általános figyelem, illetve a WADA figyelmének homlokterébe, hogy az elmúlt évek nagy háromhetes körversenyein - a Tour de Francon, a Giro d'Italián és a Vuelta a Espanán - remeklő brit Sky csapatról több terhelő információ is napvilágot látott - leginkább az a gyanús csomag foglalkoztat mindenkit, amit a csapatorvos kapott a 2012-es Tour egyik állomásán.

Bradley Wiggins összetett Tour de France-győzelmét ünnepli Párizsban 2012-ben Forrás: AFP/Jerome Prevost

Tavaly a Fancy Bear orosz hekkercsoport hozta nyilvánosságra, hogy Bradly Wiggins, a 2012-es francia körverseny győztese - nem mellékesen lovaggá ütött ötszörös olimpiai bajnok kerékpáros - 2011-ben és 2012-ben a Tour, 2013-ban pedig a Giro ideje alatt kapott nagyobb mennyiségű triamcinolon injekciót. A kortikoszteroid tartalmú szert Wiggins hivatalosan pollenallergiára kapta, és a csapatorvos engedélyével szedhette - így keltve a szabályosság látszatát. A brit antidopping-csoport első embere, Nicole Sapstead szerint valamennyi esetben jóval nagyobb adag került a gyógyszerből a Skyhoz, mint az indokolt lett volna.

A kortikoszteroid tartalmú szerek azért népszerűek a bringások körében, mert viszonylag

gyorsan lehet velük komoly súlycsökkenést - egy hét alatt akár 1,5-2 kilót is - elérni, miközben a sportoló ereje egyáltalán nem csökken.

Niggli azt is megerősítette, hogy bizonyos - az Egyesült Államokban elkövetett - doppingügyek felderítésébe a jövőben a Szövetségi Nyomozóirodát (FBI) is be fogják vonni. Az egyik ilyen ügy a négyszeres olimpiai bajnok, a London után 5000 és 10000 méteren Rióban is duplázó brit középtávfutó hérosz, Mo Farah edzője, Alberto Salazar esete.

Kétségbeesetten magyarázkodik a sztáratléta

"Az FBI szerepe azért kulcsfontosságú, mert ők rá tudják kényszeríteni a gyanúsítottakat, hogy beszéljenek. "Egy meghallgatáson mi legfeljebb azt mondhatjuk a gyanúsítottnak, hogy, ha nem beszél, akkor rosszfiú, míg az FBI-osok azt mondják, hogy, ha hallgatsz, akkor három napra mehetsz a rács mögé. Egészen más a kettő pszichológiája."