Vágólapra másolva!
Fischer Ferenc több mint két évtizeden át nevelt pingpongosokat az Arab-félszigeten. Milyen társasági élet zajlott az ottani magyarok közt, hogyan lehet motiválni olyanokat, akiknek minden adott az életben, és miért kellenek külföldi bírók a katari focibajnokságba? Történetek a Perzsa-öböl partjáról.

Fischer Ferenc több mint húsz évig élt a Közel-Keleten, két évig Kuvaitban, majd Katarban edzett asztaliteniszezőket. Játékosként ifjúsági válogatott volt, majd rövid hazai edzősködés után elfogadta a kuvaitiak ajánlatát.

Fischer Ferenc az ősszel tért vissza Dohából Fotó: Hirling Bálint - Origo

1993-ban az arab országból megkeresték a magyar szövetséget, így került ki három edző, Fischer mellett Volper László és Bánlaki Zsolt. A szerződés aláírása után még egy évig kellett várniuk, mire 1994 májusában munkába állhattak kint.

"Akkoriban rengeteg magasan kvalifikált magyar, körülbelül háromszáz család élt Kuvaitban.

Elmondta az álláspontját a matematikaprofesszor, a halbiológus, a földmérő" - emlékszik a kuvaiti időkre.

Idén márciusban mi is hasonlót tapasztaltunk a katari magyarok körében, de 1996-ban, amikor Fischer odaköltözött, összesen csak négy magyar család élt ott. Fischer kapott egy ajánlatot Katarból, amit biztosabbnak érzett, és el is fogadott - az egyik legnépszerűbb helyi klubhoz, az al-Szaddhoz került. Csak később derült ki, hogy a kuvaiti szerződését nem is hosszabbították volna meg.

A magyar edző néhány hónappal az után érkezett az országba, hogy az emír, Hamad Al-Thani megpuccsolta az apját. Akkor még Doha egészen más volt, mint ma, az utóbbi évtizedek szédületes fejlődése után.

Doha szédítő fejlődése Forrás: Origo

Az akkor színre lépett emír - ahogy a jelenleg uralkodó fia, Tamim is - rengeteget áldozott a sportra és a kultúrára. Ezzel együtt sem könnyű ott az edzők helyzete, a helyiek megszokták, hogy mindenük megvan, számukra minden adott az életben, nem könnyű őket motiválni, rávenni a rendszeres edzésekre, fogyasztásra, a sporttal járó szigorú életmódra.

"Egy-egy embert lehet találni, aki belülről úgy érzi, jó dicsőséget szerezni. De valóban nem könnyű motiválni őket. Egy este lementem a romániai magyar kézilabdás, Birtalan István erőnléti edzésére.

De olykor történnek csodák: "Velem szemben lakott egy marokkói kézilabdaedző. Egyszer épp edzést tartott, amikor bejött két katari gyerek, és elkezdték falhoz rugdosni a labdákat. Az edző elzavarta őket, majd tíz perc múlva jött a klubmenedzser, hogy baj van, mert az egyik gyerek az emír fia, a másik a koronaherceg. A két gyerek kint megvárta az edzés végét, majd odament az edzőhöz, és bocsánatot kért. Nem is lett semmiféle retorzió."

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Hasonló Fischerrel is történt. Az egyik tízéves tanítványa tűrhetetlenül viselkedett, verekedett, a többiek ujjait tördelte, és egy nap elszakadt a cérna, "úgy berágtam, hogy lecsavartam egy fülest neki". Mindenki azt gondolta, ebből baj lesz. Másnap jött is a tanítvány apja, mögötte a fiával. Bementek az irodába, ahol az apa "kezet csókolt nekem! Azt mondta, Fischer úr, ha mindennap megveri, az sem baj, ez a gyerek annyira rossz otthon is, hogy nem is értem! Erre igencsak elnyúlt a klubmenedzser képe, mert ilyet még sosem látott."

A történet vége már-már mesebeli. A fiúból Fischer tanácsára vámtiszt lett, a mai napig is az.

"Egyszer a reptéren egy kanadai turista részegen hepciáskodott, majd még káromkodva oda is szólt az egykori tanítványomnak, aki erre lekevert neki egyet. Feljelentés lett, hatósági ügy, de a turista továbbra is annyira negatívan viselkedett, hogy végül elnézést kértek a tanítványomtól, és semmilyen bántódás nem érte. Ugyanaz megtörtént vele is."

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az edző nem akar igazságtalan lenni, a katariak javára írja, hogy tehetségesek, a tanítványaival meg is nyert mindent országos szinten, és az öbölben is gyakran ők voltak a legjobbak. "Jó a gömbérzékük, jól mozognak, némelyikük elképesztően szálkás, vannak köztük agár típusú beduinok. Csak hát lusták, ezért mindenféle trükkökkel kell a szívükre hatni."

Többek között szándékosan nem tanult meg arabul, úgy érezte, így nagyobb a respektje, és "ha arabul beszélünk, biztosan megszívatnak, kisírják maguknak, amit akarnak, rádumálnak mindenre". Angolul ugyanez már nem ment nekik.

Összesen mintegy kétszáz tanítványa volt, akadt olyan, aki "százból kilencvenötször az asztalra küldte a labdát, amikor először fogott ütőt a kezébe. De mindenféle furcsa mozdulatokkal tette ezt, és két-három évembe tartott rászoktatni a szabályos ütésekre."

Sajátosan szurkolnak

Katarban a foci visz mindent, de minden sportágnak jók a körülményei. Az al-Szadd csarnokát a Manchester United híres stadionja, az Old Trafford mintájára építették meg, az asztalitenisz World Tour-sorozat pénzdíja Katarban az egyik legmagasabb, a nemzetközi szövetség jelentéseiben mindent csupa kiválóra értékelnek.

És ez még a focira is igaz, ahogy azt magunk is megtapasztaltuk.

Ezzel együtt rivalizálás van. Mostanában azért visznek külföldi bírókat, mert a helyiek származásuk szerint elfogultak voltak. "Jártam olyan focimeccsen, ami 110 percig tartott, csak mert vesztésre állt a bíróhoz közelebb álló csapat. Megérte túlórázni, mert végül 2-2 lett."

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Máskor meg egy edzés miatt elkésett egy koncertről, amiből csak egyetlen előadás volt. "Bent volt a jegy a feleségemnél, de nem akartak beengedni. Mondtam, hogy edző vagyok. Hol? A Szaddnál. Akkor nem mehet be, jelentette ki a rendező." A koncert előtt meccs is volt, Fischer a 92. percig látta, amikor az al-Rajjan 3-2-re vezetett a Szadd ellen.

Végül azért beengedett, miközben fejcsóválva megjegyezte: 'Na de ilyen hibákat!' Tehát azért van elköteleződés."

Fischer már betöltötte a hatvanadik évét, és mivel a nem katariak munkaviszonya ilyenkor véget ér, tavaly szeptemberben hazajött. "Édesapám már a 86. évét tapossa, itthon vannak a gyerekeim és az unokáim is, ezért örömmel jöttem haza."

Egyelőre a lakásfelújítás köti le, no meg ismét túl van egy télen, amitől alaposan elszokott. Élvezi a budapesti életet, a társaságot, és még újabb feladatok elvállalását is fontolgatja.

Maga a csoda

Ezekkel a szavakkal jellemezte Fischer az Aspire akadémiát, ahol "egyetlen légtérben megtalálsz mindent, van uszoda, birkózószőnyegek, röplabdaterem, külön atlétikai pálya és külön focipálya. Ez mind-mind egy légtérben. Amikor a kupolát építették, a földről nézve úgy tűntek az emberek, mintha hangyák rohangáltak volna a magasban."