Csak neten lehet követni az atlétika legnagyobb rekordkísérletét

Lelisa Desisa, maraton
Ethiopian long distance runner, Lelisa Desisa (2nd R) takes part in a practice session on the outskirts of Addis Ababa on March 2, 2017. Desisa, along with two other long distance runners, ar Nike-sponsored runners selected to attempt to break the current marathon record under two hours. / AFP PHOTO / ZACHARIAS ABUBEKER
Vágólapra másolva!
Május első hétvégéjén szeretne a monzai Forma-1-es versenypályán két órán belüli maratonit futni Eliud Kipchoge, Leslisa Desisa és Zersenay Tadese.

A szervezők kedden közölték, hogy a különleges versengésre a nézők kizárása mellett kerül sor, csak szakértők, orvosok és tudósok lesznek jelen. Az interneten élő közvetítés lesz az eseményről.

A három afrikai futó a Nike cég Breaking2 elnevezésű projektjében vesz részt, amelynek célja, hogy valamelyikük a világon elsőként két órán belül teljesítse a 42 195 méteres távot.

Lelisa Desisa (kék felsőben) készül a májusi rekordkísérletre Forrás: AFP/Zacharias Abubeker

Az amerikai sportszergyártó ehhez szerződtette a minden idők második legjobb időeredményével rendelkező olimpiai bajnok kenyai Kipchogét, a szintén nagyszerű egyéni csúccsal rendelkező etióp Desisát, valamint a félmaraton világcsúcstartóját, Tadesét.

A szervezők szerint a helyszín, a monzai Forma-1-es pálya környezeti adottságai, klímája, vonalvezetése és tengerszint feletti magassága mind megfelelő. A 2,4 kilométer hosszú aszfaltcsíkon 17 kört fognak teljesíteni a futók.

Gyors a pálya, mégha most nem is fognak 300-zal száguldani rajta:

A maraton világcsúcsát 2014-ben, Berlinben futotta a kenyai Dennis Kimetto, ideje 2:02:57 óra volt.