Javul, de még sebezhető Djokovic

Novak Djokovic
Serbia’s Novak Djokovic reacts during his match against Belgium's David Goffin during their quarter finals match in the Monte-Carlo ATP Masters Series tournament on April 21, 2017 in Monaco. / AFP PHOTO / Yann COATSALIOU
Vágólapra másolva!
Nem lesz a Rolex Masters elődöntőjében csúcstalálkozó, mert Novak Djokovic nem bírt a villámlábú, puskakezű David Goffinnel. Az is eldőlt pénteken Monacóban, hogy Andy Murray Budapest helyett Barcelonában versenyzik a jövő héten, de a magyarországi tornán így is indul egy minimum Masters elődöntős, mert Lucas Pouille bejutott a legjobb négy közé.

Közel tíz óra tömény tenisz. Délelőtt 11-kor kezdődött a négy negyeddöntő és elmúlt már este kilenc mikor Rafa Nadal és a rajongói fellélegezhettek. A nap lementével didergősre fordult az időjárás a center lelátóján, de a leglelkesebbek kitartottak végig.

A címvédő spanyol 2:4-ről hozta a 2. játszmát az argentin Diego Schwartzman ellen, és bár a mérkőzés egyes időszakaiban nagyon passzívan játszott, de nehéz elképzelni, hogy ne nyerje meg tizedszer a monte-carlói ATP1000-s versenyt.

Igaz, a belga David Goffin szombaton komoly kihívást jelenthet a spanyolnak, feltéve, hogy képes lesz megismételni azt a teniszt, amivel pályafutása során először jobbnak bizonyult Novak Djokovicnál.

Nem lesz Djokovic-Nadal meccs Monte-Carlóban

A szerb ugyanis három szettben kikapott a belga David Goffintől.

Nem növeli Goffin esélyét, hogy két nap alatt összesen 4 óra 53 percet játszott. A Monte-Carlóban kétszer győztes szerbet 2 óra 39 perces csatában győzte le, a harmadik játszmát 2:4-ről megfordítva.

Az első szettben ellenállhatatlan volt a törékeny alkatú belga, parádésan gyorsított mindkét oldalról és nem hibázott az alapvonalról.

Felhúzható tűzgolyóként, rezzenéstelen arccal lőtte a labdát egyik sarokból a másikba. Djokovic jól ismeri a játékát, mert korábban ötször mérkőztek (mindössze egy szettet vesztett a belgrádi) és gyakran edzenek együtt.

Borzasztó gyors, a lábmunkája, az egyik legjobb a mezőnyben és a kétkezes fonákja is kiváló. Salakon nőtt fel, tehát nagyon szeret ezen a borításon játszani"- vélekedett Djokovic még csütörtökön Goffinről.

David Goffin: lábmunka és jó fonák Forrás: AFP/Yann Coatsaliou

Hiába vizsgázott jelesre elméletből, ha gyakorlatból ezúttal megbukott, nem igazán talált választ Goffin teniszére, aki gyakorlatilag legyorsította, letolta a pályáról őt. A második felvonásban, mint később kiderült, csak átmenetileg fordult meg a világ: a belga többet rontott, Djokovic ugyanakkor egyre inkább emlékeztetett a tavaly májusi önmagára.

A párbaj, a színvonalat és a drámát tekintve harmadik szettben érte el a csúcspontját. Goffin újra felpörgött, visszavette az irányítást és az sem törte meg, hogy az első négy meccslabdáját hárította a 2. kiemelt – karrierje eddigi legnagyobb diadalát ünnepelhette.

A meccslabda:

„Másfél játszmán át, a 2. szett elejétől, nagyon jól teniszeztem. Egyértelműen megvolt a lehetőségem a győzelemre, csak nem használtam ki – kezdte az interjúszobában a vesztes.

Ez mindenképp pozitív. A salak egy olyan borítás, ami nagyon sok gyakorlást és mozgást igényel, remélhetőleg a következő hetekben ez is meglesz" – értékelt Novak Djokovic.

A negyeddöntők eredményei:
Nadal (spanyol, 4.)-Schwartzman (argentin) 6:4, 6:4
Goffin (belga, 10.)-Djokovic (szerb, 2.) 6:2, 3:6, 7:5
Pouille (francia, 11.)-Cuevas (uruguayi, 16.) 6:0, 3:6, 7:5
Ramos-Vinolas (spanyol, 15.)-Cilic (horvát, 5.) 6:2, 6:7 (5-7), 6:2

Az elődöntők párosítása:
Nadal-Goffin és Pouille-Ramos-Vinolas

Inkább délre megy

Andy Murray pénteken még a Country Clubban edzett és azt követően ült le a csapatával átbeszélni, mit csináljon a következő héten. Nem véletlenül húzta az utolsó pillanatig a döntést. Több különböző szempontot vesznek ilyenkor számításba a profi teniszezők, az időjárástól, a szakmai szempontokon át a financiálisig. Valószínűleg nem akart kockázatot vállalni, amikor nemet mondott a budapesti tornára. Barcelonát ismeri, tudja, mire számíthat és az is biztos, hogy ott jobb idő lesz a jövő héten. Így, egyelőre várniuk kell a magyar szurkolóknak, hogy az aktuális világelsőt élőben nézhessék.