Vágólapra másolva!
Ungvári Miklós és öccse, Attila első győzelmével bejutott a 16 közé, Gercsák Szabina pedig öt másodperces mérkőzésen került a negyeddöntőbe a varsói cselgáncs-Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

A nyolc között van már az ifjúsági olimpiai bajnok Gercsák Szabina, aki alighanem az Eb leggyorsabb győzelmét mutatta be a Torwar Arénában:

alighogy elhangzott a bírótól a "hadzsime!", a miskolci dzsúdós kiemelte a német Szaundra Diedrichet, és egy csípődobással a földhöz teremtette,

így ipponnal ment tovább a 70 kg negyeddöntőjébe, ahol a holland Sanne van Dijkével került szembe. A rendes mérkőzésidőben nem született pont. A ráadásban aztán a tavaly Eb-harmadik miskolci versenyző egy csípődobás következtében a földre került, ellenfele vazaarival nyert, így a 20 éves Gercsák a vigaszágon folytatja szereplését. Gercsák Szabina tavaly, első felnőtt-Eb-jén bronzéremmel tért haza Kazanyból.

Gercsák Szabina (fehérben) a tavalyi Eb-n bronzérmet szerzett Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós a 73 kilogrammosoknál elsőként a német Anthony Zinggel csapott össze, és a háromszoros Európa-bajnok magyar – aki 36 évével a varsói küldöttség korelnöke – eleinte nehezen boldogult vele. Négy perc után jött a hosszabbítás, melynek harmadik percében az elfáradó németet megintették passzivitásért, így Ungvári jutott tovább. A magyar sportoló a 16 között a lett Dmitrijs Fedosejenkovsszal csapott össze, és könnyedén elbánt ellenfelével. Három perc elteltével horogdobással vazaarihoz jutott, majd a balti dzsúdóst harmadszor is intették, ami az új szabályok szerint már leléptetést jelentett. Ungvári a nyolc között a várakozásokkal ellentétben nem Lasa Savdatuasvilivel találkozik – akitől kikapott a londoni olimpiai döntőben –, hanem a grúz cselgáncsozót "eltakarító" osztrák Lukas Reiterrel.

Fivére, a Karvaly becenévre hallgató Ungvári Attila a 81 kilósoknál a grúz Zebeda Rekviasvilivel találkozott, akitől kikapott idén a párizsi Grand Slam-viadalon. A ceglédiek Eb-harmadikját kétszer is intették, majd a grúz földre vitte őt, és karfeszítést kezdeményezett, ahonnan már nem volt menekvés. Ungvári ezzel befejezte szereplését az Eb-n.

Ungvári Miklós német ellenfelét legyőzve jutott tovább Forrás: MTI/Kovács Tamás

A negyedik pénteki magyar, a 81 kilogrammosoknál a hat világkupaéremnél tartó Csoknyai László a 32 között Benjamin Münnichhel akaszkodott össze, a mérkőzés egy-egy intést követően az aranypontig tartó hosszabbításba torkollott. További másfél perc elteltével aztán a német dzsúdós egy horogdobással földre vitte a paksi versenyzőt, és ipponnal nyert. A 29 éves Csoknyainak így tovább kell várnia első Eb-érmére.