Társoldalunk:

Földre küldte Klicskót Joshua, a brit hóhér

2017.04.30. 05:52

A brit Anthony Joshua legyőzte az ukrán Vlagyimir Klicskót Londonban, ezzel Joshua megvédte a IBF-világbajnoki címét és megszerezte a WBA és az IBO nehézsúlyú világbajnoki övét is. A mérkőzésvezető a 11. menetben szüntette be a küzdelmet, amikor a brit egy elképesztő felütéssel gyakorlatilag végleg megrendítette az ukránt. Pedig volt a mérkőzésnek olyan szakasza, amikor Klicsko nyerhetett volna.

Vágjunk a közepébe, a 11. menetben a mérkőzés vezetője egy brutális Joshua-felütés után leléptette a kihívót. Ez az ütés valóban végzetesnek bizonyult.

Klicsko pár másodpercig még valahogy talpon tudott maradni, de aztán elvesztette a kontrollt, földre is került. Amikor pedig sorban kapta az ütéseket, a mérkőzésvezetőnek be kellett szüntetnie az egyoldalúvá vált küzdelmet.

Vlagyimir Klicsko úton a föld felé, Anthony Joshua kíméletlen ütése utánForrás: AFP/Ben Stansall

A mérkőzés amúgy joggal vonul majd be a klasszikus nehézsúlyú ütközetek sorába. Már az első két menet olyan látványos bokszot hozott, amely ezen a szinten szokatlan. Nem véletlen, hogy a Wembley-stadionban összegyűlt nyolcvanezer néző végigtombolta az összecsapást. Ekkor azonban még nem sejtettük, micsoda drámát hoz ez a mérkőzés. Az ötödik menetben Joshua egy látványos ütéssorozattal a földre küldte az ukránt, de Klicsko ekkor még könnyedén állt fel, így a meccs folytatódhatott.

A brit Anthony Joshua elképesztő mérkőzésen győzte le az ukrán Vlagyimir KlicskótForrás: AFP/Ben Stansall

Nem is akárhogyan folytatódott. A következő, hatodik menetben Klicsko jobbosa annyira megrendítette Joshuát, hogy számolni kellett a britre. Már-már úgy tűnt, hogy az ukrán lesz a győztes, és befejeződik a mérkőzés – nyolcnál tartott a rászámolás Joshuára –, amikor a brit valami emberfeletti energiát mozgósítva felállt, így folytatódhatott a csata. A következő menetekben kissé visszafogták magukat a felek, majd utána jött a Klicsko számára végzetes ütés a 11. menetben. Vége, Klicskót leléptették.

Ennek vége. Klicsko a földön, nyert JoshuaForrás: AFP/Ben Stansall

A következő napokban nyilván rengeteg elemzés lát majd napvilágot arról, hogy miért alakult így ez a mérkőzés. Azt már a találkozó előtt lehetett tudni, hogy az eredménytől függetlenül mind a győztes, mind a vesztes 15-15 millió angol fontot kaphat a meccs televíziós közvetítési jogát birtokló SKY Sport tévétársaságtól. Az első kommentárok kiemelik, hogy ez a vereség szinte biztosan azt jelenti, hogy Vlagyimir Klicsko nyugdíjba vonul, azaz felhagy a profi ökölvívással.Ezt megelőzően Klicsko 2015 novemberében lépett a kötelek közé, de akkor a brit Tyson Fury legyőzte őt. Nem véletlen tehát, hogy Anthony Joshua a mérkőzés után egyből kihívta Furyt. Ha létrejön, az sem lesz mindennapi összecsapás.