Nyugalommal, de nem esélytelenül indulok a MOB elnöki posztjáért

Kulcsár Krisztián
Budapest, 2017. április 24. Kulcsár Krisztián egykori világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendkívüli közgyűlésén Budapesten 2017. április 24-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Borkai Zsolt és Szabó Bence mellett sokan esélytelennek tartják a keddi elnökválasztáson, ám Kulcsár Krisztián azt mondja, fájni fog neki, ha nem ő lesz a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke. A 45 éves sportvezető itthon volt a Magyar Vívószövetség alelnöke, Lausanne-ban, a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatójaként dolgozva azonban rálátása lett arra is, hogy hogyan kell irányítani egy igazán nagy szervezetet. A Svájcban magába szívott tapasztalatot szeretné átültetni a magyar közegre is. Interjú.

Hogy telnek a napjai így az elnökválasztás előtt?

Készülök a keddre. Beszélek a sajtóval, valamint tartom a kapcsolatot a MOB-tagokkal. Szeretném megértetni mindenkivel, hogy mit képviselek.

Hogy érzi, sikerül?

Igen, érzem a nyitottságot. Az információáramlás azonban kétirányú, mert nekem is fontos az, hogy megismerjem a szövetségek, egyesületek problémáit.

Párbajtőrözőként világbajnokságon arany-, olimpián ezüstéremig jutott Forrás: AFP/Maxim Marmur

Többen azt gondolják, hogy az esélytelenek nyugalmával indul az elnökválasztáson.

Nyugalommal indulok az biztos, de hogy esélytelen lennék, azt nem hiszem. Veszítenivalóm pedig nekem is van, ugyanis most nyílt meg a lehetőség arra, hogy egy új időszak kezdődjön a MOB működésében.

Svájcban dolgozik a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatójaként. Mi az, amit át lehet menteni onnan ebbe a speciális magyar közegbe?

A hazai és nemzetközi sportszervezetek felépítése és működése nagyon hasonló, és én ebben a környezetben otthonosan mozgok. A nemzetközi tapasztalat előnye konkrétan pedig a többi világszövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság munkájára, problémáira való rálátást jelenti, valamint a meglévő kapcsolatrendszeremet.

A MOB már csak tanácsot adhat a pénzek elosztására. Ön szerint is az egycsatornás finanszírozás a helyes út?

Nincs egyetlen jó recept. Most az a feladatunk, hogy a sportirányítás jelenlegi rendszerében dolgozzunk és hozzuk ki magunkból a legtöbbet. Így tehát azt kell elérni, hogy az állami források elosztása a MOB által vezetett és támogatott szakmai munka alapján történjen.

Kulcsár (jobbra) volt a Magyar Vívószövetség alelnöke Forrás: MTI/Illyés Tibor

Soha nem látott állami pénz ömlik a magyar sportba. Ön szerint előrébb lépett az elmúlt években a magyar sport?

Előrelépésről a magyar sportban akkor lehet beszélni, ha az egyesületekben az edzéskörülmények javulnak, ha nő a gyerekek és az igazolt versenyzők száma, és persze ha javul az eredményesség. Ha a riói olimpia éremtáblájára nézünk, arra önmagában büszkék lehetünk.

Nézzünk szembe a ténnyel, hogy néhány egykori sikersportágban továbbra is nagy a lemaradás, és továbbra sincs áttörés azokban a sportágakban, amelyekben nincsenek tradícióink.

Az M4 sporton a Borkai Zsolttal és Szabó Bencével folytatott vitájában azt mondta, hogy a magyar sportdiplomáciát erősíteni kell. Ötletei is vannak, hogyan?

Egyfelől arról van szó, hogy

a nemzetközi sportvilágban döntéshozó pozícióban egyszerűen kevés a magyar, úgyhogy ebben utat kell mutatni a hazai szövetségeknek.

Segíteni kell szövetségeket abban is, hogy nemzetközi edzőképzéseket és edzőtáborokat tudjanak Magyarországra hozni, jobban ki kell használni a meglévő sportinfrastruktúránkat és a sporttudományi hátterünket.

Az olimpia megrendezésére például 2024-re készen állt volna Magyarország?

Igen. Ismertem a pályázatot, és az a véleményem, hogy egy nagyon jó projekttel állt elő a Pályázati Bizottság sportszakmailag és Budapest hosszú távú fejlődése szempontjából egyaránt. Azon fogok dolgozni, hogy ne kerüljön ki végleg a tervekből a budapesti olimpia.

A Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatójaként Svájcban dolgozva sok tapasztalatot gyűjtött Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szabó Bence azt mondta az Origónak adott interjújában, hogy a brit sportmodell az irányadó nála. Önnek van ilyen modellje?

Egyetértek Bencével. Az egy nagyon jól működő rendszer, ugyanis megőrzi a sport civil jellegét, miközben kielégíti a rendszerbe pénzt pumpáló állam részéről felmerülő professzionizmusra, átláthatóságra és elszámoltathatóságra való igényt.

Mi az, amiben a MOB most is jó úton jár?

Ami jól működik, azt meg kell tartani, sőt erősíteni kell. Ide sorolom a sport tisztaságának megőrzésére vonatkozó erőfeszítéseket, így a doppingellenes küzdelemben a zéró tolerancia elvének konzekvens megtartását és a Fair Play eszméjének ápolását.

Ha most egy klasszikus televíziós valóságshow-ban lennénk, mit mondana a nézőknek, miért szavazzanak önre?

Ha úgy érzik, hogy van igény a sportolói, hazai és nemzetközi sportvezetői, valamint a vállalati szférában eltöltött időből származó tapasztalatomra, ha igényük van egy friss, dinamikusabb, a saját tagságát a munkába bevonó Magyar Olimpiai Bizottságra, akkor szavazzanak rám!