Nehezebb lesz rekordot dönteni atlétikában

148073518 Horizontal
(From L) US' Tianna Madison, Carmelita Jeter, Bianca Knight and Allyson Felix pose by the record board after they broke the world record in the women's 4 x 100m relay final at the athletics event of the London 2012 Olympic Games on August 10, 2012 in London. The United States smashed one of the oldest world records on August 10 winning the women's 4x100m relay Olympic title in 40.82sec. AFP PHOTO / FRANCK FIFE / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) a mostaninál jóval szigorúbb feltételekhez köti a világ- és Európa-rekordok hitelesítését.

Az EAA párizsi tanácskozásán úgy határozott, hogy a jövőben csak olyan versenyen elért Európa-rekordot lehet hitelesíteni, amelyen a tisztségviselők képzettsége, illetve a műszaki feltételek is megfelelőek. Ezen felül a versenyzőknek a rekorddöntés előtti hónapokban előre egyeztetett számú doppingellenőrzésen kell részt venniük, a rekord után adott doppingmintájukat pedig tíz évig tárolni kell, hogy újra lehessen elemezni őket.

Az amerikaiak 4x100-as rekordját aligha fenyegeti veszély Forrás: AFP/Franck Fife

"Az EAA munkacsoportja az év elején kezdte el vizsgálni az eddigi csúcsok körülményeit, és hat nyelven kiadott jelentésével arra törekszik, hogy a sportág visszanyerje a hitelességét" - mondta az MTI-nek Gyulai Márton, a magyar szövetség (MASZ) főtitkára, az EAA-tanács tagja. "Ha az eddigi Európa-csúcsok megfelelnek az új kritériumoknak, akkor maradnak,

- tette hozzá.

A MASZ-főtitkár kifejtette, az EAA a nemzetközi szövetség (IAAF) elé terjeszti az újítást, amely leghamarabb augusztusban foglal állást az ügyben.

"Sebastian Coe IAAF-elnöknek annak ellenére is tetszett a javaslat a párizsi tanácskozáson, hogy esetleg az ő 1000 méteren tartott csúcsa is múlt időbe kerülhetne" - mondta Gyulai Márton.

Ami a magyar csúcsokat illeti, a főtitkár közölte, a MASZ elnöksége megvitatja majd a javaslatot, és eldönti, hogy alkalmazza-e Magyarországon is.