Vágólapra másolva!
Nepáli hegymászók kedden arról számoltak be, hogy a Mount Everest jellegzetes sziklaképződménye, a Hillary-lépcső sértetlen, és ezzel cáfolták egy brit hegymászó múlt heti bejelentését, miszerint a szikla elpusztult a két évvel ezelőtti földrengésben.

Tim Mosedale a napokban tért vissza a világ legmagasabb hegyéről, és "megerősítette" azokat a korábbi híreket, hogy a sziklaképződmény eltűnt, feltehetően leomlott a 2015-ös nepáli földrengés miatt. Mosedale a Facebookon határozottan kijelentette:

A Hillary-lépcső 12 méter magas, szinte függőleges szikla, az utolsó nagy megpróbáltatás a Mount Everest csúcsára tartó mászók útján. A sziklát az új-zélandi Edmund Hillaryről nevezték el, aki elsőként jutott fel a Mount Everestre 1953-ban Tenzing Norgay nepáli serpa kíséretében.

Ang Cering, a Nepáli Hegymászó Szövetség elnöke kedden közleményben hozta nyilvánosságra, hogy a Hillary-lépcső sértetlen.

"Úgy tűnik, sokkal több volt a hó a térségben, de rendben találtuk a Hillary-lépcsőt. Ötödik alkalommal másztam meg az Everestet, és úgy látszik, minden rendben van" - mondta el Lila Basznet nepáli hegymászó, egy helyi expedíciós iroda vezetője, aki az idei szezonban az első csoporttal érte el a csúcsot.

Paszang Tenzing serpa, aki gyakran mászik fel az Everestre, azzal magyarázta a rejtélyt, hogy a földrengés miatt tavaly a Hillary-lépcsőt megkerülve, másfelé jelölték ki a csúcsra vezető utat biztonsági okokból.

"Tavaly én irányítottam a csoportot, amely megnyitotta az utat a csúcsra.

- mesélte kedden Paszang.

Hozzáfűzte, hogy mivel a régi útjelzőknek nyoma sem látszott, biztonsági okokból a Hillary-lépcsőtől kicsit jobbra tért el az új út kijelölésénél. Szerinte ez zavarhatta meg a mászókat. "Rengeteg fenn a hó, és a sziklát is teljesen elborítja" - mondta, és hangsúlyozta, hogy amikor május 16-án felmászott a hegyre, a Hillary-lépcső a helyén volt.

Mosedale ugyankkor kedden ismét hangoztatta, hogy szerinte a Hillary-lépcső "egyszerűen nincs ott", leomlott, és úgy véli, hogy ez veszélyesebbé teszi a csúcs megmászását.

Dines Bhattarai, a nepáli idegenforgalmi hivatal vezetője a nepáli mászókkal egyetértve leszögezte, hogy egyelőre hivatalosan nem erősítették meg a Hillary-lépcső leomlását. "Ha a hegymászók visszatérnek, tisztábban látunk majd" - tette hozzá.