Társoldalunk:

Galambos Péter Eb-ezüstöt nyert

2017.05.28. 11:55

Galambos Péter ezüstérmet szerzett vasárnap a könnyűsúlyú egypárevezősök versenyében a csehországi Racicében zajló evezős Európa-bajnokságon.

A 30 éves váci sportoló világbajnokságon már kétszer volt második és kétszer harmadik, kontinensviadalon azonban ez az első dobogós helyezése.

Galambos Pétertől nem sokkal maradt le az aranyéremrőlForrás: Getty Images/2013 Getty Images/Chung Sung-Jun

 

Galambos három hete győzött a világkupa-sorozat első, belgrádi versenyén, és most is az éremesélyesek között tartották számon. Ennek megfelelően a döntőben sokáig a harmadik helyen haladt svájci és norvég ellenfele mögött, végül jó hajrával az elfáradó utóbbit sikerült megelőznie. A befutó rendkívül szorosan alakult: a győztes svájci Michael Schmid mindössze 13 századmásodperccel volt gyorsabb Galambosnál, akit csupán hat századdal követett a belga Niels van Zandweghe.    

További három magyar egység a B döntőben volt érdekelt a vasárnapi zárónapon: az Eb-re címvédőként érkezett Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes harmadik, a Matheisz József, Papp Gergely kettős (kétpár) és Pétervári-Molnár Bendegúz (egypár) pedig negyedik lett utolsó pályáján. Ez sorrendben egy 9., illetve két 10. helyet jelent összesítésben.

Abid Syham (könnyűsúlyú egypár) és a Tamás Bence, Csiszár Péter könnyűsúlyú kétpár már szombaton, a C döntőben befejezte szereplését az Eb-n, előbbi összesítésben a 14., míg utóbbi a 18. helyen végzett.

A könnyűsúlyú négyesek döntőjét - a Krpesics Péter, Forrai Dávid, Szigeti Roland, Fiala Balázs összeállítású magyar kvartettel - 13 órától rendezik. Erre a számra mindössze öt hajó nevezett.
Eredmény:

férfi könnyűsúlyú egypár:
1. Michael Schmid (Svájc) 6:51.72 p
2. Galambos Péter (Magyarország) 6:51.85
3. Niels van Zandweghe (Belgium) 6:51.91