Társoldalunk:

Óriástoronyból ugranak a Dunába a világsztárok

2017.06.07. 11:24

Magyarország fővárosa még soha nem rendezett akkora volumenű sporteseményt, mint amilyen a július 14-én kezdődő FINA vizes világbajnokság lesz. Ráadásul a glóbusz egyik legszebb városa nem csak a vb eseményei miatt kerül az érdeklődés középpontjába. A vb-re érkező több százezer külföldinek alkalma lesz megcsodálni Budapest szépségeit. Bemutatjuk a vizes vb budapesti helyszíneit.

Batthyány tér / Dunapart

Az óriás toronyugrás versenyét a Batthyány tér dunai partszakaszánál felállított ideiglenes medencében, Budapest lélegzetelállító épületével, a Parlamenttel szemközt rendezik meg.

A Batthyány tér egyik részlete BudapestenForrás: Tóth Judit

A Magyarország első miniszterelnökéről elnevezett tér a FINA Világbajnokság egyetlen budai helyszíneként szolgál majd, amit a turisták nemcsak egyedi, történelmi jelentőségű épületei (Szent Ferenc Sebei Templom, Szent Anna-plébánia, Vásárcsarnok), hanem a fantasztikus dunai panoráma miatt is előszeretettel keresnek fel.

Az óriástoronyugrás a villamosból is látható lesz majd a Batthyány térenForrás: Photononstop/Photononstop/Emilie Chaix

A tér tulajdonképpen már 2003-ban bekapcsolódott a nemzetközi sportéletbe, hiszen akkor rendezték meg először a Duna felett a Red Bull Air Race repülőverseny-sorozat magyarországi viadalát, melyet tízezrek figyeltek a partról.

A Batthyány tér, a vizes vb egyik helyszíneForrás: Photononstop/Photononstop/Emilie Chaix

A Batthyány tér 2017 nyarán a FINA Világbajnokság egyik leglátványosabb versenyszáma, az óriás toronyugrás helyszíne lesz, ahol a férfi versenyzőknek 27, a nőknek pedig 20 méter magasról kell ugrásaikat bemutatniuk.

Duna Aréna

Budapest legújabb látványossága a Duna Aréna a 2017-es FINA Világbajnokság fő helyszíne és ékköve lesz. Az úszó és vizes sportok világszínvonalú komplexumának – két olimpiai méretű medencével és a versenyek alatt több mint 12 000 nézőt meghaladó befogadóképességével – kivitelezése rekordidő alatt, kevesebb mint két év alatt valósul meg.

A Duna Aréna a vízilabda Final Six eseményét is befogadtaFotó: Hirling Bálint - Origo

A Duna Aréna alapvetően két létesítményből áll: egy kb. 6000 fős befogadóképességű alapépületből és egy, a 2017-es FINA Világbajnokság idejére épülő, ideiglenes lelátókat és kiszolgáló létesítményeket magában foglaló időszaki létesítményből. Az alapépület úgy lett megtervezve, hogy az ideiglenes létesítmények utólagos elbontása után is méltó ékköve legyen Budapestnek. Fontos kiemelni, hogy a környezettudatos és fenntartható szemlélet határozta meg a kivitelezést, hisz az elbontandó elemek jelentős részét más helyszíneken használják fel.

A Duna Arénában lesznek a vb úszóversenyeiForrás: MTI/Balogh Zoltán

Hajós Alfréd uszoda

A Magyarország első olimpiai bajnokáról elnevezett létesítményt 1930-ban építették. Legendás vízilabda-generációk sora edzett itt. Tehetségük és kitartó munkájuk gyümölcseként kilenc alkalommal lettek olimpiai bajnokok, illetve három alkalommal aranyérmesek a korábbi FINA Világbajnokságokon. A Margitszigetet és ezt a páratlan vízilabdaközeget még a külföldi játékosok is a sportág Mekkájaként tartják számon, ahol egyszerre különleges és dicsőség vízbe szállni.

A Hajós Alfréd uszodában rendezik meg a vizes vb pólómeccseitForrás: MTI

A fedett uszodát 1930-ban építették az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd tervei alapján. Az első külső medence és a műugró-létesítmény 1937-ben készült el, azóta többször átalakították és bővítették a margitszigeti sportuszodát. A 2006-as úszó Európa-bajnokság előtt egy újabb 50 méteres nyitott medencével és műugró medencével bővült a komplexum. Ez az új rész a korábbi mesteredző, Széchy Tamás nevét viseli.

Madaras Norbert a Hajós Alfréd uszoda medencéjébenForrás: MTI/Kovács Tamás

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda számos világversenynek adott otthont az elmúlt évtizedekben. A szurkolók többsége biztosan emlékszik még a 2001-es vízilabda-, illetve a 2006-os és 2010-es úszó Európa-bajnokság izgalmas csatáira és magyar sikereire. De rendeztek már öttusa világbajnokságot (1954, 1999), vízilabda Bajnokok Ligája-döntőt is a Margitszigeten, és évek óta ez a helyszíne a nyári nemzetközi vízilabda-tornáknak.

A névadó, Hajós Alfréd, Magyarország első olimpiai bajnokaForrás: Wikipedia

A „Hajós" – ahogy sportnyelven hívják – a vizes sportok hazai központja. A legjobb magyar úszók, vízilabdázók, szinkron- és búvárúszók, műugrók, öttusázók és triatlonosok közül sokan itt készülnek fel a hazai és nemzetközi versenyekre.

A Hajós Alfréd Uszoda aulájában márványtáblákon olvasható a vizes sportágak magyar olimpiai és világbajnokainak neve. Bízunk benne, hogy a 17. FINA Világbajnokságot követően újabb bajnokokkal bővül a már most is illusztris társaság listája.

Városligeti-tó

A szinkronúszó versenyeket az UNESCO Világörökségeként számon tartott Hősök tere szomszédságában, a Városligeti tavon rendezik meg. Ez a fantasztikus helyszín egyszeri és megismételhetetlen élményt kínál, köszönhetően a különleges környezetnek, a klasszikus épületeknek és a versenyek impozáns hátteréül szolgáló Vajdahunyad várának.

A Városligeti-tónál lesznek a szinkronúszó versenyekForrás: hemis.fr/Wysocki Pawel

A Városligeti tavat egyébiránt az 1830-as évektől használták a gyerekek és a felnőttek telente csúszkálásra. A műjégpálya mindig is fontos szerepet töltött be a sportolni vágyók körében, hiszen az 1900-as évek óta minden télen itt szórakozott a főváros apraja-nagyja.

A Műjégpálya számos téli sporteseménynek adott már otthont, köztük a 2012-es teljes körű felújítást követően a gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságának. Azonban most, a nagysikerű Jégvarázs mesefilm cselekményéhez hasonlóan, a jég vízzé változik, otthont teremtve a világ legjobb szinkronúszói számára.

Ahol a gyerekek ugrálnak, ott hamarosan a szinkronúszó vb küzdelmei zajlanakForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A 2017-es FINA Világbajnokságon két mobilmedence kialakításával rendkívüli premiernek lehetünk tanúi, amihez festőien szép környezet adja majd a díszletet a Hősök tere monumentális emlékmű-csoportjával és a pálya szomszédságában a Vajdahunyad várával. Mindezt a magyar közönség sportszeretete és a vizes sportok iránti rajongása fogja kiegészíteni, és még emlékezetesebbé tenni.

Forrás: www.masters.fina-budapest2017.com

A cikk megjelenését támogatta a FINA Budapest 2017.